Migrena: Au fost descoperiti noi factori genetici de risc
Un consortiu international de experti in domeniul migrenelor a identificat peste 120 de regiuni genetice care pot fi asociate cu un risc mai mare de dezvoltare a acestei afectiuni.
Studiul a fost publicat in data de 3 februarie 2022 in jurnalul Nature Genetics si poate ajuta cercetatorii sa inteleaga mai bine motivul biologic de aparitie a migrenei si a subtipurilor ei si poate accelera cercetarea unor noi metode terapeutice.
Migrena este o durere de cap moderata sau severa care se manifesta de obicei printr-o durere pulsatila simtita doar intr-o singura parte a capului. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aceasta durere de cap este prevalenta in randul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani, chiar daca isi poate avea debutul si in timpul pubertatii.
Studiul a fost realizat prin colaborarea mai multor grupuri de cercetatori din Europa, Australia si Statele Unite ale Americii care au analizat informatiile provenite de la peste 873,000 de participanti, 102,000 dintre acestia prezentand migrene frecvente.
Cauzele migrenei nu sunt cunoscute inca
Chiar daca aceasta afectiune este foarte des intalnita, afectand peste un miliard de persoane la nivel global, cauzele exacte care duc la aparitia migrenei nu sunt stiute. Cu toate acestea, migrena este considerata o tulburare neurovasculara care poate avea mecanisme declansatoare atat la nivelul creierului cat si la nivelul vaselor de sange cerebrale.
Cu toate ca studiile precedente au evidentiat faptul ca factorii genetici pot contribui semnificativ la cresterea riscului de aparitie al migrenei, legatura dintre acesti factori si cele doua subtipuri principale de migrena (cea cu aura si cea fara aura) a reprezentat un subiect de dezbatere printre expertii din acest domeniu.
Pentru a obtine mai multe informatii referitoare la acest subiect, cercetatorii au creat o baza uriasa de date genetice si au efectuat o asociere a genomurilor pentru a gasi variatii genetice care sunt mai des intalnite atat in acele doua subtipuri cat si in fiecare subtip individual.
Rezultatele sustin ideea care sugereaza ca migrena este o afectiune neurovasculara
Rezultatele analizelor au aratat ca cele doua subtipuri ale migrenei au atat factori specifici cat si factori comuni, cercetatorii mentionand trei variatii care apar specific in cazul migrenei cu aura si doua care apar specific in cazul migrenei fara aura.
Conform autorului principal al acestui studiu, Heidi Hautakangas din cadrul Institutului de Medicina Moleculara din Finlanda – “Pe langa descoperirea noilor regiuni care pot creste riscul de aparitie al migrenei, studiul nostru ofera si prima oportunitate semnificativa de a evalua componentele genetice distincte ale celor doua subtipuri principale de migrena.”
Mai mult decat atat, rezultatele obtinute sustin ideea care sugereaza ca migrena apare atat din cauza factorilor genetici neuronali cat si a celor vasculari, crescand astfel credibilitatea clasificarii migrenei ca o afectiune neurovasculara.
Studiul a fost creat prin efortul comun depus de catre grupurile de cercetatori din Australia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Islanda, Olanda, Norvegia, Suedia, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii.
Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: