Scleroza multipla ar putea fi cauzata de virusul Epstein-Barr
Conform unui studiu realizat de un grup de cercetatori din cadrul Scolii Publice de Sanatate T.H. Chan, Harvard, scleroza multipla ar putea fi cauzata de o infectare cu virusul Epstein-Barr (EBV).
Scleroza multipla este o boala progresiva care afecteaza 2,8 milioane de persoane la nivel global si care nu are pana in acest moment un tratament curativ.
Studiul a fost publicat in data de 13 ianuarie 2022 in jurnalul Science.
Conform autorului senior al acestui studiu si profesor de epidemiologie si nutritie, Alberto Ascherio – “Ipoteza care asociaza virusul Epstein-Barr cu scleroza multipla a fost investigata de grupul nostru si de alti cercetatori timp de mai multi ani, dar acesta este primul studiu care ofera dovezi convingatoare de cauzalitate. Aceasta descoperire reprezinta un pas foarte mare deoarece sugereaza ca majoritatea cazurilor de scleroza multipla ar putea fi prevenite prin oprirea infectarii cu EBV, iar axarea pe acest virus ar putea duce la o posibila descoperire a unui tratament curativ.”
Scleroza multipla este o afectiune inflamatorie cronica a sistemului nervos central care ataca mielina, adica teaca protectoare a neuronilor. Cauza acestei afectiuni nu este cunoscuta inca, dar printre suspectii principali se regaseste si virusul Epstein-Barr, un virus herpetic care poate cauza o infectie latenta de lunga durata in corpul gazdei.
Gasirea unei legaturi convingatoare intre EBV si scleroza multipla a fost greu de realizat pana in acest moment din cauza faptului ca virusul infecteaza aproximativ 95% dintre adulti iar scleroza multipla este o afectiune rara cu simptome care apar de obicei la 10 ani dupa infectarea cu virusul Epstein-Barr.
Cum a fost facuta descoperirea
Pentru a evidentia o potentiala conexiune intre EBV si scleroza multipla cercetatorii au creat un studiu prin care au analizat peste 10 milioane de adulti tineri inrolati in armata americana, identificand 955 de persoane care au fost diagnosticate apoi cu scleroza multipla.
In urma analizarii probelor recoltate si determinarea statusului EBV si a relatiei cu scleroza multipla, cercetatorii au evidentiat faptul ca riscul de aparitie a sclerozei multiple a fost de 32 de ori mai mare dupa infectarea cu virusul Epstein-Barr, in timp ce riscul a ramas neschimbat atunci cand participantii au fost infectati cu alte virusuri.
Conform cercetatorilor, nivelul unui biomarker asociat cu degradarea nervoasa gasita des in scleroza multipla a crescut numai dupa infectarea cu EBV. Deoarece rezultatele nu pot fi explicate de orice alt factor de risc al sclerozei multiple, studiul sugereaza astfel ca infectarea cu virusul Epstein-Barr ar putea fi cauza principala de dezvoltare a sclerozei multiple.
Crearea unui vaccin EBV sau antivirale specifice ar putea preveni sau chiar trata scleroza multipla
Incapacitatea de a detecta simptomele afectiunii in stadiile incipiente si relatia dintre EBV si sistemul imunitar al gazdei ar putea explica intarzierea prezentata de la momentul infectarii cu virusul Epstein-Barr pana la dezvoltare sclerozei multiple, conform prof. Ascherio care a continuat:
“In prezent nu exista o cale eficienta pentru a preveni sau a trata infectarea cu virusul Epstein-Barr, dar un vaccin EBV sau crearea unor antivirale specifice pentru acest virus ar putea duce in cele din urma la o posibila prevenire sau chiar tratare a sclerozei multiple.”
Studiu a fost sustinut de catre Institutele Nationale Americane de Sanatate, Societatea Nationala Americana a Sclerozei Multiple, Fundatia Germana de Cercetare si multe altele.
Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: