...

Persoanele care merg lent au creierul mai imbatranit

mers lent, mers, creier imbatranit, creier imbatranit prematur

Persoanele care merg lent au creierul mai imbatranit

Conform unui studiu publicat in JAMA Network Open, viteza de mers a persoanelor cu varsta de 45 de ani, in special viteza de mers cea mai rapida a lor, poate fi folosita ca un marker al imbatranirii corpului si creierului.


Persoanele care merg lent au prezentat “imbatranire accelerata” pe o scala creata de cercetatori, care a continut mai multe criterii de analiza. Aditional, plamanii, dintii si sistemul imunitar al acestor persoane sunt in general intr-o stare mai precara, comparativ cu persoanele care au un ritm normal de mers.


“Lucrul cel mai surprinzator este ca aceste rezultate au aparut la persoanele de 45 de ani si nu la persoanele varstnice, care sunt analizate de obicei folosind aceste masuratori.” – Line J.H. Rasmussen, liderul acestui studiu si cercetator in cadrul Departamentului de Psihologie si Neurostiinta al Universitatii Duke.


La fel de surprinzator a fost faptul ca testele neurocognitive efectuate pe aceste persoane, atunci cand erau copii, au putut prezice aparitia mersului lent. La varsta de 3 ani, scorul IQ, intelegerea limbajului, toleranta la frustrare, abilitatile motorii si controlul emotional au putut prezice viteza mersului la varsta de 45 de ani.


Participantii au fost analizati pe tot parcursul vietii


Conform autorului senior al acestui studiu, Terrie E. Moffitt, doctorii stiu ca personele care merg lent la varsta de 70 si 80 de ani tind sa moara mai devreme decat persoanele de aceeasi varsta care merg mai rapid. – “Dar acest studiu a cuprins perioada prescolara pana la varsta mijlocie si a descoperit ca mersul lent este o problema care apare cu decenii inainte de batranete.”


Informatiile provin de la un studiu pe termen lung a aproape 1,000 de persoane care s-au nascut intr-un singur an in Dudedin, Noua Zeelanda. Cei 904 participanti din studiul curent au fost testati, analizati si masurati pe tot parcursul vietii. Cea mai recenta analiza a fost in perioada Aprilie 2017 – Aprilie 2019, la varsta de 45 de ani.


Examele RMN efectuate in cadrul celei mai recente analize au evidentiat faptul ca persoanele care merg lent au creierul mai imbatranit. Aditional, pe langa creierul mai imbatranit, aceste persoane par mai in varsta, comparativ cu alte persoane de 45 ani, care au ritmul de mers normal. Aceasta informatie a aparut in urma analizarii pozelor fiecarui participant, pentru a determina “varsta faciala” de catre un panou format din opt cercetatori.

Echipa a evaluat functiile fizice ale persoanelor adulte prin completarea unui chestionar si efectuare unor activitati fizice pentru a testa, printre altele si forta de prindere, balansul si coordonarea mana-ochi.

Pentru a evalua imbatranirea accelerata, cercetatorii au analizat diferite elemente cum ar fi IMC-ul, raportul dintre talie si solduri, tensiunea arteriala, capacitatea cardiorespiratorie, nivelul total de colesterol, nivelul trigliceridelor, sanatatea gingiilor si a dintilor.


Unele diferente aparute, pot fi legate de stilul de viata


Viteza mersului a fost de mult folosita ca masura a sanatatii in randul persoanelor varstnice. Ce este nou in acest studiu, este varsta mult mai tanara a participantilor si abilitatea de a observa impactul vitezei de mers asupra valorilor de sanatate colectate pe tot parcursul vietii.


Din pacate nu exista informatii referitoare la viteza de mers si imagini cerebrale ale participantilor atunci cand erau copii, deoarece imagistica prin rezonanta magnetica (IRM/RMN) a fost inventata cand acestia aveau 5 ani, dar folosita pe copii cu multi ani mai tarziu.


Unele diferente aparute in ceea ce priveste sanatate, pot fi legate de stilul de viata ales de individ. Dar in acelasi timp, studiul sugereaza ca exista deja semne inca din tinerete care arata cine va avea cu mers lent. Conform domnului Rasmussen, exista sansa de a observa cine va avea o viata sanatoasa sau nu, inca din tinerete.

Daca doresti mai multe informatii despre imbatranirea creierului, poti citi aici un articol despre modificari aduse creierului inca de la varsta de 30 de ani.

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

JAMA Network Open

Eurekalert

Medical News Today

Pexels

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.