Incontinenta urinara: Test mai usor de folosit
Datorita unui studiu realizat in urma cu ceva timp, milioane de oameni ar putea fi salvati de la stanjeneala si izolarea produsa de incontinenta urinara.
Un numar mare de oameni prezinta o tulburare a tractului urinar numita vezica hiperactiva, care pentru unii inseamna incapacitatea de a retine urina, fiind nevoiti astfel sa se deplaseze la toaleta mult mai des si sa se trezeasca pe timpul noptii pentru a goli vezica.
Unele persoane folosesc servetele sanitare, lenjerie intima de unica folosinta sau lenjerie absorbanta, dar chiar si atunci o buna parte dintre persoanele afectate prezinta o frica constanta de miros urat, motiv pentru care decid sa se retraga din viata sociala si sa se izoleze in casa.
Acum insa, cercetatorii Universitatii din Portsmouth au identificat mai multe chimicale prezente in urina care sunt specifice afectiunii de vezica hiperactiva.
Urmatorul pas este de a crea un dispozitiv similar testelor de sarcina pentru a evidentia prezenta sau absenta acestor markeri.
Studiul a fost publicat in jurnalul Nature Scientific Reports si a fost condus de catre Dr. John Young si Dr. Sepinoud Firouzmand.
Rezultate precise in doar cateva minute
Diagnosticarea vezicii hiperactive poate fi un proces foarte complicat si anevoios. In primul rand medicii trebuie sa inlature un numar foarte mare de posibile afectiuni care ar putea prezenta acest simptom, printre care diabetul zaharat tip 2, anumite tipuri de cancer, cistita si infectii ale tractului urinar.
O parte din testele mentionate mai sus pot fi foarte costisitoare, la fel poate fi si tratamentul care difera de la caz la caz. Aditional, exista si posibilitatea ca testele sa nu fie precise, prelungind timpul de cercetare pentru un diagnostic corect si intarzierea tratamentului necesar.
Afectiunea poate fi atat de greu de diagnosticat, incat sanatatea pacientului se poate inrautati pana cand se va putea determina cauza exacta.
Testul oferit de Dr. Young si colegii sai va contine o banda asemanatoare testelor de sarcina, rezultatele fiind precise si disponibile dupa doar cateva minute.
Datorita acestui test, tratamentul poate incepe mult mai devreme, cu mult inainte ca anumite simptome sa apara, cum ar fi cele care ar forta persoana sa poarte lenjerie absorbanta sau sa se izoleze in casa.
Conform Dr. Young – “Ar fi la fel de simplu ca testul de sarcina. Tratamentul eficient este tratamentul timpuriu. Atunci cand nu este tratata, vezica se poate schimba. Nu este acceptabil ca milioane de oameni sa simta nevoia de izolare, evitand interactiunile sociale, pentru o afectiune care daca este depistata devreme, poate primi tratamente benefice.”
Despre vezica hiperactiva
Vezica hiperactiva provoaca o nevoie brusca de urinare. Aceasta nevoie poate fi dificil de oprit si poate duce la pierderea involuntara de urina.
Atunci cand vezica functioneaza corespunzator, aceasta trimite semnale catre creier pentru a initia nevoia de urinare, doar in momentul in care detecteaza un anumit volum de urina. In timpul urinarii, muschii se relaxeaza si se contracta coodronati de semnalele nervilor, ceea ce duce la eliminarea urinei.
In cazul vezicii hiperactive, acesti muschi se contracta involuntar chiar si atunci cand volumul de urina este mic. Aceasta contractie involuntara creeaza nevoia de a urina. Exista mai multe afectiuni care pot contribui la semnele si simptomele vezicii hiperactive, cum ar fi scleroza multipla, diabetul, accidentul vascular cerebral, anumite medicamente si multe altele.
O parte din simptomele complete ale acestei afectiuni sunt reprezentate de incontinenta, urinare frecventa si trezirea de cel putin doua ori pe noapte pentru a urina.
Chiar daca persoana este capabila sa ajunga la toaleta pentru a urina, nevoia neasteptata si frecventa chiar si pe timp de noapte pot afecta activitatile de zi cu zi si calitatea vietii.
Cu toate ca aceasta afectiune este des intalnita la persoanele in varsta, ea nu face parte din procesul natural de imbatranire.
Vezica hiperactiva poate avea mai multe complicatii cum ar fi axietatea, tulburarile de somn, stresul emotional sau depresia.
Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: