...

Amnezia: Simptome, Cauze, Tratament

amnezia

Amnezia: Simptome, Cauze, Tratament

Amnezia inseamna pierderea memoriei, cum ar fi anumite informatii, date, experiente. Cu toate ca uitarea identitatii este un scenariu folosit des in filme, in general nu este cazul in ceea ce priveste amnezia adevarata.


De obicei persoanele cu amnezie stiu cine sunt, probleme lor fiind evidente insa atunci cand incearca sa invete informatii noi sau sa formeze amintiri noi.


Amnezia poate sa apara in urma lezarii unor anumite parti din creier care sunt vitale pentru procesarea memoriilor. Spre deosebire de episoadele temporare de pierdere a memoriei, amnezia poate fi permanenta.


Din cauza acestei probleme, persoanele afectate uita informatii si amintiri importante, care in mod normal nu ar putea fi uitate. Acestea includ etape importante din propria viata cum ar fi o nunta sau nasterea copilului, persoane importante din viata si alte informatii vitale care au fost invatate.


Nu exista un tratament specific pentru aceasta afectiune, dar exista insa tehnici de amplificare a memoriei si sustinere psihologica prin care pot fi ajutate persoanele cu amnezie si familiile acestora.


Semnele si simptomele amneziei


Cele doua caracteristici importante ale amneziei sunt:

  • Dificultate in a invata informatii noi, dupa ce a aparut amnezia (Amnezia Anterograda);
  • Probleme legate de amintirea evenimentelor petrecute in trecut si alte informatii importante (Amnezia Retrograda).


Majoritatea persoanelor cu amnezie au probleme cu memoria de scurta durata, ceea ce inseamna ca nu pot retine informatii noi. Amintirile recente sunt cel mai probabil uitate, in timp ce amintirile mai vechi pot fi retinute. Unele persoane pot retine numele vecinilor din copilarie sau a presedintilor din trecut, dar nu stiu numele presedintelui actual sau ce au mancat la micul dejun.


Pierderea izolata de memorie nu afecteaza inteligenta persoanei, cunostintele generale, timpul de concentrare, judecata, personalitatea sau identitatea. De obicei, persoanele cu amnezie pot intelege cuvantul scris sau vorbit.


Amnezia nu este la fel ca dementa. Dementa include de obicei pierderea memoriei, dar in acelasi timp implica si alte probleme cognitive semnificative care pot duce la un declin al functionalitatii zilnice.


Alte semne si simptome ale amneziei pot fi confuzia sau dezorientarea si memoriile false care pot fi ori imaginate complet, ori create dintr-un amestec de memorii reale, combinate intre ele.


Cauzele amneziei


Functia normala a memoriilor implica mai multe parti ale creierului. Orice boala sau leziune care afecteaza creierul poate interveni si in functia memoriilor.


Amnezia poate rezulta din leziuni ale structurii creierului care controleaza emotiile si memoriile. Aceste parti includ talamusul si formatiunile hipocampice. Amnezia cauzata de leziuni cerebrale este cunoscuta sub numele de amnezie neurologica. Alte posibile cauze ale amneziei includ:

  • Accidentul vascular cerebral;
  • Inflamatie a creierului (encefalita);
  • Lipsa unei cantitati adecvate de oxigen in creier, provocata de exemplu de un infarct de miocard, tulburare respiratorie sau intoxicatie cu monoxid de carbon;
  • Abuzul de alcool pe termen lung, care poate duce la o deficienta de vitamina B1;
  • Tumori prezente in zona creierului care controleaza memoriile;
  • Boli cerebrale degenerative cum ar fi boala Alzheimer si alte forme de dementa;
  • Crize convulsive;
  • Anumite medicamente cum ar fi benzodiazepine sau medicamente care au functia de sedativ;
  • Boala celiaca, aceasta putand fi asociata cu amnezia, confuzia si cu schimbarile de personalitate.


Traumatismele craniene produse in urma activitatilor sportive sau a unui accident pot duce la confuzie sau probleme de retinere a informatiilor noi. Leziunile usoare la cap nu produc de obicei amnezie, insa traumatismele mai severe pot provoca amnezia permanenta.


Un alt tip mai rar de amnezie este amnezia disociativa, care apare in urma unui soc emotional sau trauma.


Factori de risc asociati cu amnezia

Urmatorii factori pot creste riscul de dezvoltare a amneziei:

  • Abuzul de alcool.
  • Crizele convulsive.
  • Operatii chirurgicale pe creier, traumatism cranian sau trauma.


Complicatii ale amneziei


Amnezia poate varia in functie de severitate si amploare. Cu toate acestea, chiar si amnezia usoara poate afecta activitatile zilnice si calitatea vietii. Aceasta tulburare poate provoca probleme la locul de munca, la scoala sau in ceea ce priveste activitatile sociale.


Este posibil ca memoriile pierdute sa nu mai poata fi recuperate. Unele persoane cu pierdere severa de memorie pot necesita supraveghere continua.


Metode de preventie


Deoarece leziunile aparute la nivelul creierului pot fi una dintre cauzele amneziei, este important ca anumiti pasi sa fie efectuati pentru a reduce sansele de aparitie a acestora.

  • Evitarea consumului de alcool in exces;
  • Casca de protectie pe bicicleta si folosirea centurii de siguranta in masina;
  • Tratarea cat mai rapida a oricarei infectii, inainte ca aceasta sa se raspandeasca;
  • Tratament medical imediat daca sunt prezente simptome care ar sugera un accident vascular cerebral sau anevrism.


Diagnosticarea amneziei


Medicul va trebui sa inlature alte posibile cauze de pierdere a memoriei cum ar fi dementa, boala Alzheimer, depresia sau tumora cerebrala. Pentru a obtine informatii importante, specialistul va efectua prima data o anamneza detaliata.

Aceasta etapa va fi greu de realizat daca persoana nu isi poate aminti. In aceste situatii, medicul va obtine informatiile necesare de la familie sau apartinatori, cu permisiunea pacientului.


Examenul clinic general poate include verificarea anumitor aspecte ale creierului si ale sistemului nervos cum ar fi reflexele, functiile senzoriale si echilibrul. Aditional medicul mai poate testa:

  • Memoria de scurta durata a pacientului;
  • Judecata;
  • Memoria de lunga durata a pacientului.


Analiza memoriei poate determina amploarea pierderii. Aceasta etapa va ajuta la prescrierea tratamentului cel mai eficient.


Pentru a determina daca exista sau nu leziuni fizice sau anomalii la nivelul creierului, medicul poate cere efectuarea unui RMN, CT sau electroencefalograma.


Analizele de sange pot evidenta prezenta unei infectii sau deficiente nutritionale.


Tratarea amneziei


In momentul de fata nu exista medicamente care pot restaura memoriile pierdute din cauza amneziei.


In majoritatea cazurilor, amnezia se rezolva de la sine, fara a fi nevoie de tratament. Cu toate acestea, daca sunt prezente tulburari mintale sau fizice, acestea ar putea necesita tratament specific.


Sustinerea familiala este foarte importanta. Psihoterapia poate ajuta anumiti pacienti, hipnoza poate fi eficienta pentru memoriile uitate, iar fotografiile, mirosurile si muzica pot ajuta la redobandirea amintirilor.


De obicei tratamentul implica tehnici si strategii care pot ajuta la compensarea problemelor de memorie, cum ar fi terapii ocupationale si asistenta tehnologica, toate acestea avand ca obiectiv amintirea anumitor activitati cum ar fi ora mesei sau ora de mers la somn.

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

Medical News Today

Mayo Clinic

Healthline

Pixabay

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.