...

Cuprul si rolul sau in bolile neurodegenerative

cupru, boli neurodegenerative, boala Alzheimer, boala Parkinson

Cuprul si rolul sau in bolile neurodegenerative

Nivelul anormal de cupru in tesuturi poate avea un rol important in mai multe afectiuni. Un studiu care a investigat transportul cuprului prin sistemul circulator, ar putea duce la noi metode de tratament si diagnostic.


Cuprul este esential pentru sanatatea metabolismului. Cu toate acestea, oamenii de stiinta stiu suprinzator de putin despre felul in care organismul transporta cuprul si cum isi mentine un nivel optim.


Conform prof. Peep Palumaa, liderul Grupului de Cercetare Metalloproteomics din cadrul Univeristatii de Tehnologie Tallinn, Estonia – “Biochimistii au stiu despre importanta cuprului in organism de mai mult timp, dar nici ei nu au idee, de exemplu, cum ajunge acest element din alimentele consumate la destinatia corecta.”


Cuprul este prezent in tot corpul, dar in diferite cantitati. Concentratiile cele mai mari se gasesc in zonele cu activitate extrem de ridicata cum ar fi creierul, ficatul, inima, rinichii si muschii scheletici.


Rolurile cuprului


Cuprul are mai multe roluri in organism, de la producerea energiei in timpul respiratiei celulare, la crearea de celule sanguine si mentinerea celulelor nervoase.


Cu toate acestea, nivelul prea mare de cupru poate duce la crearea radicalilor liberi. Cercetatorii au asociat nivelul necorespunzator de cupru cu mai multe boli neurodegenerative cum ar fi boala Parkinson, sindromul Menkes, boala Alzheimer si multe altele.


Conform surselor, un studiu a descoperit ca acumularea de cupru la nivelul creierului a promovat dezvoltarea placilor beta-amiloide. Placi caracteristice bolii Alzheimer.


Studiul a aratat ca nivelul cuprului nu doar a inhibat inlaturarea din creier a moleculelor beta-amiloide solubile, ci a si incurajat gruparea lor pentru a forma placi insolubile.


De-a lungul timpului, biochimistii au incercat sa inteleaga metoda prin care corpul isi poate mentine nivelul optim de cupru si ce se poate intampla atunci cand acest proces nu functioneaza corespunzator.


Acesta a fost si motivul studiului efectuat de prof. Palumaa, care a dorit sa afle cum este transportat cuprul prin organism. Studiul si rezultatele acestuia au fost publicate in jurnalul Scientific Reports.


Despre studiu si rezultatele acestuia


Pentru a masura afinitatea pentru cupru a fiecarei proteine, cercetatorii au creat o abordare noua si inovativa, care separa si identifica moleculele prezente atat in sange, cat si in lichidul cefalorahidian.


Cercetatorii au descoperit ca in sange, aproximativ 75% dintre ionii de cupru sunt legati de o enzima numita ceruloplasmina, in timp ce doar 25% sunt legati de o enzima numita albumina.


Cu toate acestea, ceruloplasmina este atat de strans legata de cupru incat este putin probabil sa aiba un rol in transportul acestuia. Albumina insa, nu este legata atat de strans si este posibil ca aceasta sa fie principala metoda de transport a cuprului.


Acest studiu a fost realizat prin colaborarea dintre cercetatorii Universitatii de Tehnologie Tallinn si compania farmaceutica suedeza Wilson Therapeutics AB, care a creat un agent terapeutic promitator in tratarea bolii Wilson.


Boala Wilson este o afectiune genetica rara, care duce la acumularea cuprului in cantitati toxice, atat in ficat si creier, cat si in alte tesuturi. Prin legarea agentului de cupru, acesta promoveaza eliminarea lui din organism.


Conform prof. Palumaa, aceste descoperiri ar putea duce la metode noi de monitorizare a tratamentului administrat, dar si de verificare a nivelului de cupru din organism.

Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

Scientific Reports

Medical News Today

Pixabay

Medical News Today 2

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.