Incalzirea globala: Subnutritia, pericol pentru sanatate
Cercetatorii de la Universitatea Monash avertizeaza ca incalzirea globala va creste numarul bolilor provocate de subnutritie, din cauza expunerii la caldura. Studiul efectuat si rezultatele acestuia au fost publicate in jurnalul PLOS Medicine.
Cu toate ca este bine documentat faptul ca incalzirea globala va rezulta indirect la mai multe persoane subnutrite din cauza recoltelor afectate si a productiei lor, acest studiu, primul in lume, a analizat legatura dintre expunerea la caldura si cresterea bolilor de subnutritie.
Echipa de cercetatori, condusa de Yuming Guo, Profesor Asociat de Epidemiologie de Mediu si Biostatistica a Scolii de Sanatate Publica si Medicina Preventiva, a analizat internarile zilnice pe perioada 2000 – 2015, aceste informatii acoperind aproximativ 80% din Brazilia.
Folosind Clasificarea Internationala a Bolilor pentru a descrie subnutritia, echipa de cercetatori a studiat legatura dintre temperatura prezentata in fiecare zi si numarul de internari pentru subnutritie.
Acestia au descoperit ca la fiecare crestere de 1°C a temperaturii din zi, in timpul sezonului cald, a existat o crestere de 2.5% a internarilor pentru cazurile de subnutritie.
Conform cercetatorilor, legatura dintre cresterea temperaturii si subnutritia a fost cea mai vizibila la persoanele cu varsta mai mare de 80 de ani si la cele cu varsta intre 5 si 19 ani.
Din toate cazurile de subnutritie inregistrate pe parcursul studiului, echipa de cercetatori estimeaza ca 15.6% dintre aceste cazuri ar fi putut fi provocate de expunerea la caldura.
Aproximativ 30.000 de cazuri de deces pana in anul 2050
Studiul mentioneaza faptul ca temperaturile ridicate pot creste aparitia bolilor de subnutritie prin mai multe moduri, cum ar fi:
- Reducerea apetitului;
- Potentiala crestere a consumului de alcool;
- Reducerea motivatiei sau a abilitatii de a face cumparaturi si de a gati;
- Amplificarea oricarei alte conditii de subnutritie, rezultand astfel la internarea persoanei;
- Potentiala agravare a situatiei deja precare de digestie a anumitor persoane;
- Tulburari de termoreglare.
Conform studiului – “Schimbarea climatica reprezinta una dintre cele mai mari pericole in lupta pentru reducerea foametei si a subnutritiei, in special in tarile cu venit mic sau mediu. A fost estimat ca schimbarea climatica va reduce disponibilitatea alimentelor pe plan mondial cu 3.2% si astfel va provoca aproximativ 30.000 de decese cauzate de subnutritie pana in anul 2050.”
“Chiar si asa, informatiile de mai sus subestimeaza efectul real pe care schimbarea climatica il are asupra mortalitatii provocate de subnutritie, deoarece nu tin cont si de efectele directe si pe termen scurt provocate de temperaturile ridicate.”
“Estimam ca peste 15% din internarile inregistrate pe parcursul studiului, pe motiv de subnutritie, in Brazilia, ar fi fost provocate de expunerea la temperaturi ridicate.”
“Este posibil de speculat ca schimbarea climatica nu va creste doar rata subnutritiei in majoritatea tarilor, ci va afecta in acelasi timp si capacitatea de adaptare a persoanelor la temperaturile ridicate.”
“Strategiile globale care au de a face cu schimbarea climatica si subnutritia, ar trebui sa se axeze atat pe sistemele alimentare, cat si pe prevenirea expunerii la caldura.”
Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: