...

In viitor: Administrarea orala a tratamentelor injectabile

tratament injectabil, administrare orala tratament injectabil, insulina, diabet

In viitor: Administrarea orala a tratamentelor injectabile

Multe medicamente, in special cele create din proteine, nu pot fi administrate pe cale orala deoarece acestea s-ar descompune in tractul gastrointestinal, inainte de a ajunge la tinta dorita. Un exemplu de acest tip de medicament este insulina, pe care persoanele cu diabet trebuie sa o injecteze zilnic, sau in unele cazuri chiar mai frecvent.


In speranta ca vor gasi o alternativa noua de administrare a medicamentelor injectabile, inginerii de la MIT au lucrat impreuna cu cercetatorii de la Novo Nordisk pentru a crea o noua capsula, care poate transporta insulina si alte medicamente pe baza de proteine si care le poate proteja in mediul gastrointestinal.


Odata ajunsa in intestinul subtire, capsula se descompune si astfel sunt descoperite micro-ace dizolvabile, care odata ce sunt atasate de peretele intestinal, elibereaza medicamentul necesar in fluxul sangvin.


Conform Profesorului Robert Langer, autorul senior al acestui studiu, echipa este foarte multumita de cele mai recente rezultate produse de noul dispozitiv. Acestia spera ca dispozitivul de administrare orala va fi folosit in viitor si ca va ajuta persoanele cu diabet sau alte afectiuni care necesita tratament injectabil.


In testul efectuat pe porci, cercetatorii au evidentiat faptul ca aceasta capsula poate contine o cantitate de insulina comparabila cu cea gasita intr-o injectie si ca eliberarea acesteia in fluxul sangvin este realizata atunci cand au fost eliberate micro-acele.


Acest studiu a fost publicat in Nature Medicine. Autorii principali ai acestui studiu sunt Alex Abramson si Ester Caffarel-Salvador – MIT, alaturi de autorii seniori Robert Langer si Giovanni Traverso, profesor asistent al Departamentului de Inginerie Medicala, MIT.


Dezvoltarea micro-acelor


Profesorii Langer si Traverso au dezvoltat in trecut mai multe strategii de transportare pe cale orala a medicamentelor injectabile. Acestia au creat dispozitive in forma de stea, care s-ar deschide si ar ramane in stomac zile sau chiar saptamani, eliberand incet medicamentul necesar, sau capsule invelite in micro-ace.


“Aceste cercetari sunt motivate de faptul ca atat pacientii cat si personalul medical prefera medicamentele care pot fi administrate pe cale orala” – Giovanni Traverso.


Prof. Traverso a mentionat faptul ca majoritatea medicamentelor sunt absorbite prin intestinul subtire deoarece are suprafata extrem de mare. Aditional, aceasta parte a corpului nu prezinta multi receptori de durere.


Tinand cont de aceste caracteristici, cercetatorii au creat o capsula care sa reziste calatoriei pana in intestinul subtire. Acestia au invelit capsula cu un polimer care poate rezista mediului acid din stomac, care are un Ph de 1.5 pana la 3.5. Odata ajunsa in intestinul subtire, pH-ul ridicat de aproximativ 6 provoaca deschiderea capsulei, fapt care extinde astfel 3 brate.


Fiecare brat contine micro-ace care transporta insulina sau alte medicamente. Forta de eliberare a bratelor este destul de mare pentru a permite penetrarea acelor in stratul superior al tesutului. Dupa penetrare acele se dizolva si elibereaza medicamentul.


“Am efectuat numeroase teste de siguranta atat pe animale cat si pe tesut uman, pentru a ne asigura ca penetrarea permite administrarea medicamentului fara a perfora testutul complet si fara sa creeze alte efecte adverse severe.” – Alex Abramson.


Pentru a reduce riscul de blocaj la nivelul intestinului, cercetatorii au conceput bratele in asa fel incat acestea sa se rupa odata ce micro-acele au fost aplicate.


Administrarea insulinei


Testele efectuate pe porci au evidentiat faptul ca aceasta capsula lunga de 30 milimetri, poate transporta eficient doza de insulina si ca poate genera un raspuns imediat de scadere a glucozei in sange. Aditional, s-a observat si eliminarea bratelor odata ce au fost aplicate micro-acele, evitand astfel formarea unui blocaj.


“Am creat bratele in asa fel incat acestea sa aiba forta necesara de atasare a micro-acelor de peretele intestinului subtire, dar si abilitatea de dizolvare a acestora dupa cateva ore de la administarare, pentru a preveni obstructia tractului gastroinstestinal.” – Caffarel-Salvador.


Cu toate ca cercetatorii au folosit insulina pentru a demonstra acest sistem nou de administrare, acestia sunt de parere ca pot fi transportate si alte tipuri de medicamente cum ar fi hormoni, enzime sau anticorpi.


“Putem administra insulina, dar observam si posibilitatea de administrare a altor medicamente, poate chiar si vaccinuri. Lucram impreuna cu alti colaboratorii pentru a indentifica urmatorii pasi si aplicatii cu impactul cel mai mare.” – Giovanni Traverso.

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

Nature Medicine

Massachusetts Institute of Technology

Eurekalert

Pexels

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.