Despre medicina

Informatii si stiri medicale

De ce depresia afecteaza diferit femeile si barbatii

In urma analizarii barierei hematoencefalice s-a descoperit de ce exista o diferenta intre depresia la femei si cea prezenta la barbati.
depresia

Sursa: Pexels

Conform unui studiu publicat in Nature Communications, este posibil ca un grup de cercetatori din cadrul Universitatii Laval sa fi descoperit de ce depresia severa afecteaza diferit femeile si barbatii.


Cercetatorii au examinat creierele persoanelor cu depresie la momentul decesului si au descoperit modificari aparute in diferite parti ale creierului pentru fiecare gen in parte. Mai mult decat atat, este posibil ca acestia sa fi identificat si un potential biomarker pentru depresie in randul persoanelor de gen feminin.


Conform autorului principal al acestui studiu Caroline Ménard, profesor al Facultatii de Medicina din cadrul Universitatii Laval si cercetator al Centrului de Cercetare a Creierului CERVO – “Depresia se manifesta foarte diferit la barbati si la femei. In cazul femeilor, aceasta afectiune este de doua ori mai des intalnita, simptomele sunt diferite iar raspunsul la antidepresive nu este acelasi ca si la barbati. Obiectivul nostru este de a afla de ce.”


Depresia afecteaza diferite zone ale creierului, in functie de genul persoanei


Intr-un studiu precedent, Caroline Ménard si echipa sa au evidentiat ca stresul prelungit suportat de modelul rozator masculin a slabit bariera hematoencefalica, acea bariera care separa creierul de circulatia sangvina periferica.


Aceste schimbari au aparut in urma pierderii unei proteine numite claudin-5 si au fost evidente in acea parte a creierului care este asociata cu rasplata si controlul emotiilor. In urma analizelor, cercetatorii au descoperit aceleasi schimbari si in randul barbatilor care au suferit de depresie in momentul decesului.


Atunci cand Caroline Ménard a repetat experimentul pe model rozator feminin a descoperit ca modificarile aduse barierei hematoencefalice cauzata de pierderea proteinei claudin-5 au aparut in alta parte a creierului si anume in cortexul prefrontal.


Modificarile au fost gasite si in randul persoanelor de gen feminin care au suferit de depresie in timpul decesului. Cu toate acestea, in cazul barbatilor bariera hematoncefalica a cortexului prefrontal nu a fost afectata.


Conform profesorului Ménard – “Cortexul prefrontal este implicat in reglarea atat a dispozitiei cat si a anxietatii si a perceptiei de sine. In randul barbatilor si a modelului rozator masculin cu depresie aceasta parte a creierului nu este afectata, ceea ce sugereaza ca stresul cronic poate modifica diferit bariera hematoencefalica in functie de genul persoanei afectate.”


Biomarkerul poate fi folosit pentru depistarea depresiei si verificarea eficientei tratamentelor recomandate


In timpul investigatiilor cercetatorii au descoperit si un marker asociat cu sanatatea barierei hematoencefalice si anumite selectina-E solubila, o molecula inflamatorie care a fost gasita in concentratie mare in sangele rozatoarelor feminine stresate. Aceasta molecula este prezenta si in probele de sange ale persoanelor de gen feminin, dar nu si in randul barbatilor.


“In momentul de fata depresia este diagnosticata prin diferite chestionare. Grupul nostru este primul care a aratat importanta sanatatii neurovasculare cu privire la depresie si primul care a sugerat E-selectina solubila ca un biomarker pentru depresie.” – a mentionat prof. Ménard.


Cercetatorii sunt de parere ca acest biomarker ar putea fi folosit pentru screening-ul si diagnosticarea depresiei si pentru verificarea eficientei tratamentelor recomandate. Cu toate acestea, va fi nevoie insa de studii clinice de cohorta pentru a confirma precizia biomarkerului.

Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

  1. Nature Communications
  2. Eurekalert