Deficitul de vitamina D si bolile cardiovasculare

deficit vitamina D risc de boli cardiovasculare, deficit vitamina D risc de hipertensiune arteriala, boli cardiovasculare, tensiune arteriala ridicata, hipertensiune arteriala, nivel scazut vitamina D

Deficitul de vitamina D si bolile cardiovasculare

Vitamina D este un micronutrient important pentru dezvoltarea oaselor si a dintilor si pentru reglarea functiilor sistemului imunitar. Mai mult decat atat, conform studiilor efectuate in trecut, nivelul mic al acestei vitamine ar putea creste riscul de dezvoltare al bolilor cardiovasculare.


Acum insa, un studiu nou publicat pe 5 decembrie 2021 a evidentiat importanta verificarii acestei vitamine pentru a calcula cat mai exact potentialul risc de dezvoltare al acestor boli.


Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, bolile cardiovasculare reprezinta cauza principala de deces la nivel global cu aproximativ 17,9 milioane de vieti pierdute anual.


Mai multi factori de risc pot creste riscul de dezvoltare, cum ar fi prezenta anumitor afectiuni, varsta, istoricul medical familial, dieta, stilul de viata si asa mai departe.


Acum insa, un grup de cercetatori din Australia a descoperit un factor aditional care ar putea creste acest risc si anume deficitul de vitamina D.


Conform autorului principal prof. Elina Hyppönen – “Am gasit dovezi care arata ca deficitul de vitamina D poate creste tensiunea arteriala si riscul de aparitie al bolilor cardiovasculare. Cu toate acestea, cresterea concentratiei vitaminei D va fi benefica doar in randul persoanelor cu nivel mic. Orice crestere peste limitele normale ar putea avea doar beneficii minore sau chiar deloc.”


Cum a fost realizat studiul


Pentru acest studiu cercetatorii au obtinut informatii de la aproximativ 296,000 participanti inscrisi in baza de date UK Biobank, un studiu de cohorta al populatiei Marii Britanii cu varsta cuprinsa intre 37 si 73 de ani.


Obiectivul acestui studiu a fost de a investiga posibila relatie dintre 25(OH)D (markerul vitaminei D) si riscul de dezvoltare al bolilor cardiovasculare.


Participantii au fost rugati sa completeze chestionare specifice pentru a oferi informatii despre sanatatea generala si despre stilul de viata si sa ofere teste de sange pentru analize genetice si de biomarkeri.


Dupa ce au obtinut informatiile necesare cercetatorii au verificat concentratiile de 25(OH)D si au luat in considerare alti factori care ar putea influenta rezultatele cum ar fi varsta, genul si timpul de recoltare al probelor de sange.


Rezultatele obtinute


Concentratia generala de 25(OH)D in randul participantilor alesi a fost de 50 nanomoli per litru (nmol/l), 11,4% dintre participanti sau 32,868 de persoane avand insa o concentratie sub 25 nmol/l.


Prin compararea rezultatelor cu un grup de control format din persoane nediagnosticate cu boli cardiovasculare cercetatorii au evidentiat faptul ca persoanele cu o concentratie de 25 nmol/l au prezentat un risc cu 11% mai mare de dezvoltare al bolilor cardiovasculare comparativ cu cele care au avut concentratia de 50 nmol/l.


Mai mult decat atat, a fost efectuata si o analiza secundara care a examinat asocierea dintre concentratia de 25(OH)D si nivelul tensiunii arteriale, analiza care a aratat ca aceleasi persoane cu o concentratie de 25 nmol/l au prezentat si valori mai ridicate ale tensiunii arteriale comparativ cu cele care au avut concentratia de 50 nmol/l.


In urma tuturor acestor rezultate cercetatorii au concluzionat ca deficitul de vitamina D poate creste riscul de dezvoltare al bolilor cardiovasculare si ca ar trebui luat in considerare si verificat atunci cand se analizeaza riscul general al unei persoane fata de aceste boli.

Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

  1. European Heart Journal
  2. MedicalNewsToday
  3. World Health Organization – Cardiovascular diseases