...

Metoda noua de diagnosticare a cancerului de san

cancer de san, diagnostic

Metoda noua de diagnosticare a cancerului de san

Conform celor de la Societatea Americana de Cancer, majoritatea persoanelor care efectueaza o biopsie a sanului, nu au cancer. Din acest motiv, un grup de cercetatori incearca sa scada numarul de biposii inutile, folosind o tehnica inovativa care combina doua metode existente deja si folosite frecvent.


Abordarea lor ar putea simplifica procesul de diagnosticare prin producerea unor imagini mult mai clare pentru medici, care la randul lor ar putea oferi un diagnostic mai precis.


Un parteneriat academic-industrial initiat de inginerii Dartmouth a primit o subventie de 3 milioane de dolari din partea Institutului National de Cancer din Statele Unite ale Americii. Aceasta subventie va fi folosita pentru a continua dezvoltarea unei platforme multi-imagistice care poate folosi simultan imagistica prin microunde si prin rezonanta magnetica.


Beneficiile oferite de aceasta tehnica noua


Conform profesorului Paul Meaney, Darthmouth – “Un RMN produce imagini foarte clare dar specificitate slaba, adica este greu de determinat daca zona suspectata este maligna. In ceea ce priveste imagistica cu microunde, aceasta ofera o specificitate remarcabila dar sufera de claritate slaba. Astfel s-a format ideea de a combina cele doua metode pentru a obtine o imagine clara si specifica. Un lucru foarte greu de realizat momentan.”


Pe langa limitarea numarului de biopsii inutile pentru persoanele cu un rezultat anormal al mamografiei, aceasta abordare ar putea elimina si necesitatea utilizarii de gadolinium. Gadolinium este o substanta de contrast folosita des in imagistica RMN, dar care a fost controlata recent de catre Administratia Alimentelor si Medicamentelor SUA (FDA) pentru ca s-a descoperit ca acesta ramane in corpul pacientilor, inclusiv in creier, chiar si mai multi ani dupa efectuarea testului.


“Oportunitatea de a elimina nevoia unei substante de contrast cu gadolinium ar fi fantastica pentru pacienti. Suntem optimisti ca rezultatele noastre vor fi foarte pozitive si ca acest proces poate fi comercializat, pentru ca femeile din toata tara sa poata avea acces la el.”


Echipa Darthmouth a intrat intr-un parteneriat cu expertii Centrului Medical Dartmouth-Hitchcock si cu Quality Electrodynamics – Canon Inc, care vor crea echipament specific intrucat cel standard s-a dovedit a fi inadecvant necesitatilor cercetatorilor.


Conform senatorului din New Hampshire, Jeanne Shaheen – “Cercetarea cancerului reprezinta o parte vitala din munca noastra spre gasirea unui tratament curativ. Acesti dolari federali va oferi cercetatorilor resursele necesare pentru a dezvolta tehnologii inovative si eficiente, care vor imbunatati detectarea cancerului si care speram ca va salva mai multe vieti.”


Echipa de cercetatori a efectuat deja cateva teste preliminare cu succes pentru a dovedi conceptul. Acestia spera sa imbunatateasca prototipul si sa efectueze testele clinice necesare in urmatorii cinci ani.


Despre cancerul de san


Cancerul de san este cea mai comuna forma de cancer invaziv la femei si este a doua cauza de deces la femei pe motiv de cancer, dupa cancerul pulmonar.


De obicei, primul simptom al acestui tip de cancer este prezenta unui nodul sau a unei zone de tesut ingrosat, diferit de restul tesuturilor inconjuratore, prezent de obicei la nivelul sanului sau axilei.


Cauzele exacte care duc la aparitia cancerului de san sunt inca neclare. Exista insa anumiti factori de risc care ar putea creste aceasta probabilitate, cum ar fi factori genetici, varsta, greutatea corporala, expunerea la radiatii si multe altele.

Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

Thayer School of Engineering at Dartmouth

News-Medical

Medical News Today

Pixabay

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.