...

Alergatul ar putea reduce cu 27% riscul de deces

alergat, sport, activitate fizica, exercitii fizice

Alergatul ar putea reduce cu 27% riscul de deces

Numeroase cercetari si studii au aratat ca alergatul este o activitate care ajuta oamenii sa traiasca mai mult. Dar cat de mult trebuie sa alerge o persoana ca sa isi extinda durata de viata?


O analiza in acest domeniu sugereaza ca oricat de putin sau de mult ar alerga o persoana, exercitiul este asociat cu o scadere semnificativa a riscului de deces din orice cauza.


Alergatul a fost dovedit ca o forma de exercitiu aerobic, care are numeroase beneficii atat pentru corp cat si pentru minte. De exemplu, autorii unui studiu din anul 2018 sunt de parere ca alergatul ajuta la protejarea sanatatii mintale, in timp ce alte studii mai vechi au asociat aceasta forma de activitate fizica cu imbatranirea mai lenta.


Dar ce legatura exista intre alergat si mortalitatea din orice cauza si ce efect are aceasta activitate asupra riscului de deces provocat de boli cardiovasculare si cancer? Si mai mult decat atat, daca alergatul intr-adevar creste durata de viata, alergatul mai mult va oferi un nivel de protectie mai ridicat?


La aceste intrebari au incercat sa raspunda cercetatorii de la Universitatea Victoria din Melbourne, Universitatea din Sydney si alte institutii academice din Australia.


Pentru a obtine raspunsurile dorite, cercetatorii au analizat toate informatiile relevante, de la studii publicate, la documente de conferinte si chiar teze de doctorat, pentru a gasi potentiale legaturi intre alergat si riscul de deces. Descoperirile cercetatorilor au fost publicate in British Journal of Sports Medicine.


Chiar si alergatul de scurta durata are beneficii


Analiza sistematica a inclus 14 studii care au implicat in total 232,149 participanti. Studiile au urmarit starea de sanatate a participantilor pe perioade care au variat de la 5.5 ani la 35 de ani. Pe parcursul studiilor, au decedat 25,951 participanti.


Cand cercetatorii au analizat informatiile provenite de la cele 14 studii, acestia au descoperit o legatura intre alergatul oricat de scurt si o reducere a riscului de deces cu 27%. Aceste informatii sunt valabile si in cazul barbatilor si in cazul femeilor.


Mai mult decat atat, echipa de cercetatori a asociat alergatul cu o scadere de 30% a riscului de deces provocat de boli cardiovasculare si o scadere de 23% a riscului de deces provocat de cancer.


Asocierea semnificativa intre alergat si scaderea riscului de deces, s-a aplicat si persoanelor care au alergat o data pe saptamana sau chiar mai rar. Indivizii care au alergat la viteze reduse, sub 9.7 kilometri pe ora si cei care au alergat mai putin de 50 minute, au beneficiat si ei de aceasta reducere a riscului de deces.


Alergatul peste limita recomandata nu ofera un beneficiu sau protectie mai mare


Atat recomandarile celor de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, cat si recomandarile nationale ale mai multor tari din lume, sugereaza ca adultii ar trebui sa ia parte la activitate fizica de intensitate moderata cel putin 150 de minute pe saptamana, sau 75 de minute de intensitate mare pe saptamana.


Cu toate acestea, descoperirile acestui studiu sugereaza ca si alergatul pe timp mai scurt reprezinta beneficii pentru sanatate.

Cercetatorii au mentionat ca nu exista o legatura intre alergatul peste limita recomandata si o crestere mai mare a beneficiului adus sanatatii sau o reducere mai mare a riscului de deces.


Aditional, cercetatorii au mentionat ca acest studiu este unul observational si ca nu a avut ca scop stabilirea unei cauze. Mai mult decat atat, studiile analizate au variat in metodologia folosita si numarul cohortei. Aceste variatii ar fi putut afecta rezultatele finale.


Chiar si cu aceste limitari insa, cercetatorii raman increzatori ca alergatul poate ajuta starea de sanatate si sunt de parere ca toate persoanele ar trebui sa ia in considere aceasta activitate.

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

British Journal of Sports Medicine

Medical News Today

Pexels

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.