...

Sablon pentru depistarea narcisismului in randul candidatilor

narcisism, interviu job, interviu loc de munca

Sablon pentru depistarea narcisismului in randul candidatilor

In ultimii ani, din ce in ce mai multe organizatii au cerut ajutorul expertilor in psihologie organizationala din cadrul Universitatii San Francisco, pentru a putea observa mai usor angajatii sau candidatii cu un nivel ridicat de narcisism.


Chiar daca aceasta caracteristica pare sa fie pozitiva pe termen scurt, de cele mai multe ori narcisistii tind sa afecteze in mod negativ dinamica grupului din care fac parte, transformand locul de munca intr-o comunitate toxica si distructiva, aflata continuu intr-o competitie nejustificata.


Pentru a putea oferi cele mai bune rezultate, cercetatorii Universitatii San Francisco au creat un sablon care va putea fi folosit in perioada interviului pentru a putea clasifica nivelul de narcisism si grandomanie a potentialului angajat. Proiectul a fost condus de profesorii Kevin Eschleman si Chris Wring si a fost publicat in “Journal of Personality Assessment” in data de 11 octombrie 2024.


Ne-am axat pe narcisism deoarece este una dintre cele mai discutate caracteristici si reprezinta in acelasi timp si o cauza pentru numeroase alte probleme care pot aparea in cadrul unei echipe.” – a precizat prof. Eschleman.


Despre sablon


“Unealta” creata de cercetatori se numeste NISE pe scurt, numele complet fiind – Narcissism Interview Scale of Employement. Aceasta consta intr-un set de intrebari situationale si comportamentale, care pot fi introduse foarte usor in timpul unui interviu.


Una dintre intrebari cere candidatului sa discute in detaliu despre comportamentul pe care l-ar avea la conducerea unui grup, in timp ce alta intrebare roaga candidatul sa ii raspunda cum ar proceda in situatia in care nu este de acord cu planul de actiune al grupului, chiar daca restul membrilor sunt multumiti, iar aplicarea planului cere acceptarea unanima a membrilor.


Aceste intrebari sunt menite sa creeze o abordare mai stiintifica si mai consistenta in ceea ce priveste procesul de evaluare a candidatului si nivelul sau de grandomanie si narcisism.


Proiectul a inceput in urma cu patru ani, cand profesorul Eschleman a observat o crestere a numarului de organizatii care au cerut metode mai bune de gestionare a echipelor si de selectare a candidatilor, astfel incat sa fie mai usor de observat “merele stricate”.


Anjagatii cu tendinte narcisiste tind sa aiba o impresie de sine foarte exagerata si prefera sa ia decizii axate pe beneficii rapide si pe termen scurt, spre detrimentul planurilor de lunga durata.


Chiar daca multe dintre realizarile acestor persoane ar putea parea pozitive intr-un CV, este important ca proba de interviu sa descopere potentialele caracteristiti narcisiste care ar putea afecta negativ mediul de lucru in echipa.


Conform prof. Eschelman, aceste persoane sunt mai predispuse la abuzul de putere si tind sa isi protejeze statutul prin orice mijloace.


Chiar daca nu este o solutie sigura, sablonul ajuta totusi la evidentierea trasaturilor principale


Deoarece fiecare persoana exista probabil pe un anumit nivel al scalei de narcisism, acest proiect nu este menit sa ofere un “diagnostic” exact. Obiectivul lui este de a evidentia felul in care se comporta fiecare persoana in mod constant. Cum se vad cel mai des? Cum procedeaza cel mai des in colaborari de grup? Toate acestea putand forma o idee asupra nivelului de narcisism al candidatului.


Mai mult decat atat, cercetatorii recunosc ca exista mai multe parti care contribuie la succesul unei echipe, printre care mediul de lucru in sine si conducerea, dar spera insa ca sablonul lor va creste totusi sansele de reusita a fiecarui grup.


Sharon Pidakala, unul dintre autorii acestui studiu, lucreaza in cadrul unei firme din Singapore si are ca obligatii cautarea de talente noi, comunicarea cu angajatii si dezvoltarea culturii companiei si a politicilor organizationale. Aceasta a precizat – “Sunt foarte bucuroasa ca am putut aplica cercetarile noastre in activitatile mele zilnice. Este important ca aceste intrebari sa fie puse in asa fel incat sa nu ii para candidatului ca il intrebam direct daca este narcisist sau nu.


Intrucat acest proiect este la inceput, vor fi necesare studii aditionale pentru a determina validitatea rezultatelor obtinute prin aceasta metoda, pentru a clarifica reactiile aplicantilor la aceste intrebari si pentru a putea analiza abilitatea sa de predictabilitate in diferite domenii de munca.

Surse:

  1. Journal of Personality Assessment
  2. Eurekalert
  3. Pexels

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.