Despre medicina

Informatii si stiri medicale

A fost identificata o noua celula cardiaca

Un nou tip de celula gliala a fost identificata la nivelul inimii care ar putea explica anumite anomalii si afectiuni cardiace.
celula cardiaca noua, afectiuni cardiace, boli cardiace

Sursa: Pixabay

Un grup de cercetatori a descoperit un nou tip de celule gliale la nivelul inimii care sunt esentiale pentru dezvoltarea si functionarea acesteia si care ar putea explica anumite anomalii congenitale si afectiuni cardiace.


Studiul a fost publicat in jurnalul PLOS Biology in data de 18 noiembrie 2021, acesta fiind realizat prin analizarea tesuturilor obtinute de la pesti zebra, model rozator si oameni.


Celulele gliale sunt prezente in sistemul nervos si sunt esentiale pentru dezvoltare si functionare. Aceste celule sunt categorizate de catre specialisti in functie de rolul lor in sistemul nervos, existand astfel subtipuri de celule giale cum ar fi microglia, astroglia etc.


Sistemul nervos este format din sistemul nervos central, sistemul nervos periferic si sistemul nervos autonom, ultimele doua dintre acestea avand rolul de a controla sistemele si functiile autonome ale corpului cum ar fi respiratia, digestia, ritmul cardiac etc.


In urma analizelor facute pe tesuturile mentionate mai sus, profesorul asociat Cody Smith si colegii sai au descoperit o regiune a inimii numita tractul de ejectie care contine celule asemanatoare celor astrogliale.


Deoarece celulele sistemului nervos central preced pe cele aflate in sistemul nervos periferic si autonom, initial Dr. Smith si colegii sau au dorit sa caute originea celulelor astroglia inainte de a ajunge la inima.


In urma acestor analize cercetatorii au descoperit celulele asemanatoare celor astroglia in randul pestilor zebra, confirmand apoi la scurt timp existenta acestora si in tesutul cardiac rozator si uman.


Celulele gliale noi si functionarea inimii


Pentru a verifica daca aceste celule noi sunt necesare pentru reglarea functiilor autonome cardiace, cercetatorii le-au inlaturat de la toate speciile analizate.


Dupa ablatie, probele testate au prezentat in medie o crestere a ritmului cardiac cu 20 de batai pe minut, cunoscuta si sub numele de tahicardie ventriculara.


Deoarece tahicardia ventriculara apare din cauza unui dezechilibru de activitate la nivelul tractului de ejectie, cercetatorii au dorit sa verifice daca inlaturarea celulelor doar din aceasta regiune specifica a avut efectul mentionat mai sus.


Pentru a realiza aceasta verificare, Dr. Smith si colegii sai au inlaturat celulele giale noi descoperite si din alte regiuni cum ar fi de exemplu atriul, actiune care nu a prezentat insa niciun efect sau modificare, confirmand astfel importanta celulelor gliale in regiunea tractului de ejectie.


Conform cercetatorilor, aproximativ 30% dintre anomaliile congenitale cardiace au o legatura directa cu o disfunctie a tractului de ejectie. Cu toate acestea, nu se poate spune cu exactitate inca daca aceste legaturi sunt asociate cu anumite anomalii ale celulelor gliale nou descoperite.


Sunt necesare studii aditionale pentru a determina importanta exacta a acestor noi celule


Chiar daca acest studiu a oferit informatii noi legate de manipularea astrogliala si functiile cardiace, cum si daca aceste modificari se transforma in afectiuni cardiace nu este stiut inca.


Comparativ cu anomaliile congenitale cardiace care pot fi detectate in timpul sarcinii, problemele cardiovasculare aparute mai tarziu in viata pot implica mai multi factori cum ar fi cei asociati cu stilul de viata sau cei genetici.


Conform Dr. Smith – “Este prea devreme pentru a putea determina cu exactitate rolul acestor celule deoarece ne aflam in stadiile incipiente ale acestor cercetari. Am inceput proiectul deoarece am fost fascinati de necunoscutul neurobiologiei si este posibil sa fi descoperit o celula care ar putea fi relevanta pentru sanatatea inimii.”


Chiar daca nu sunt stiute multe informatii momentan despre aceste celule, descoperirea neasteptata ar putea duce la noi progrese in domeniul neurobiologiei cardiace.

Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

  1. PLOS Biology
  2. MedicalNewsToday