Tulburarea obsesiv-compulsiva: Prezentare scurta si recomandare de carte
Tulburarea obsesiv compulsiva este o problema mintala caracterizata printr-un tipar de ganduri intruzive si involuntare, care produc actiuni repetitive si care duc in cele din urma la formarea unui ritual specific.
Una dintre cele mai clare exemple de ganduri intruzive (obsesia) si actiuni repetitive (compulsia) este teama exagerata de contaminare cu germeni, problema care se manifesta de obicei prin spalare excesiva pe maini. In cazuri severe, spalatul poate fi atat de des si de agresiv incat poate afecta culoarea pielii si sanatatea acesteia.
Intrucat actiunile repetitive sunt realizate pentru a reduce din anxietatea produsa de gandurile obsesive, poate fi greu pentru persoana afectata sa rupa acest cerc vicios.
Semne si simptome
Chiar daca tulburarea obsesiv compulsiva include de obicei atat partea obsesiva, cat si cea compulsiva, exista insa cazuri cand poate exista doar una.
In ceea ce priveste simptomele obsesive, acestea sunt caracterizate prin imagini si ganduri nedorite, care continua sa reapara, chiar si dupa efectuarea ”ritualurilor necesare”. Cateva dintre cele mai comune scenarii obsesive includ:
- Frica de contaminare;
- Nevoia ca totul sa fie aranjat intr-un anumit fel (dupa marime, culoare, numar);
- Indoiala exagerata (daca s-a stins becul, daca s-a inchis aragazul, daca s-a incuiat usa).
Simptomele compulsive se refera la actiunile care sunt realizate pentru a diminua anxietatea si frica produsa de gandurile nedorite. De cele mai multe ori acestea au legatura cu obsesia principala si pot include:
- Spalat excesiv pe maini sau evitarea atingerii obiectelor straine – pentru a ameliora frica de contaminare;
- Aranjarea sau atingerea repetata a obiectelor din jur;
- Verificarea constanta a usilor sau a becurilor, pentru a confirma ca au fost incuiate sau inchise.
Realizarea repetata a acestor activitati poate afecta semnificativ calitatea vietii prin limitarea timpului disponibil pentru interactiuni sociale, pentru obligatiile personale sau cele familiale.
Recomandarea mea de carte pe acest subiect
Acum ca stiti putin despre aceasta tulburare, vreau sa va prezint o carte extrem de buna axata pe acest subiect si anume: Mintea obsesiva. Tratamentul tulburarii obsesiv-compulsive, de Francesco Mancini.
Aceasta contine scheme de diagnostic si abordari terapeutice pentru numeroase studii de caz, toate fiind descrise amanuntit si interpretate respectand o metodologie stiintifica corespunzatoare.
Cartea este adresata psihologilor si medicilor specialisti psihiatri, reprezentand o contributie importanta in cresterea performantei clinice a specialistilor romani in domeniul tulburarilor obsesiv-compulsive.
Autorul acestei carti, profesorul Francesco Mancini, medic specializat in neuropsihiatrie infantila, a inceput sa practice psihoterapia cognitiv-comportamentala in anul 1977 si este astazi directorul scolii de Psihologie Cognitiva, un important punct de formare pentru psihologi si psihiatri.
Mintea obsesiva. Tratamentul tulburarii obsesiv-compulsive este rezultatul a 20 de ani de munca in echipa si ofera o sinteza bazata pe o cunoastere critica a literaturii contemporane si pe contributiile membrilor din echipa.
Structura cartii (de la istoria tulburarii, pana in prezent), capitolele, explicarea clara a cazurilor si a tratamentelor administrate, fac ca aceasta carte sa fie plina de informatii importante pentru toti specialistii interesati de acest subiect.
Motivul pentru care aceasta reprezinta pentru mine un ”must read” este faptul ca intreaga carte este dedicata unei singure patologii, ceea ce ii permite sa intre astfel in detaliu despre caracteristicile acestei tulburari.
Cartea poate fi achizitionata in format digital de pe ebookuri.ro si poate fi citita pe diferite medii electronice cum ar fi laptopuri, tablete, telefoane smart, e-book readere sau PC.