...

Tulburarea de comportament in somnul REM

tulburare de comportament in somnul REM, RBD

Tulburarea de comportament in somnul REM

Tulburarea de somn REM este caracterizata prin actiuni sau comportament anormal in timpul somnului. Somnul este impartit in mai multe etape, adormire, somn usor, somn adanc si etapa REM (Rapid Eye Movement).


In etapa REM creierul este activ si apar visele. Tulburarea de somn REM face parte din grupul de tulburari de somn care se numeste parasomnie. Parasomnia reprezita totalitatea tulburarilor care insotesc somnul, cu exceptia apneei in somn.


Chiar daca aceasta tulburare poate sa apara la orice varsta, ea este intalnita cel mai des insa, la barbatii cu varsta mai mare de 50 de ani.


Numele complet al acestei afectiuni este “Tulburare de comportament in somnul REM” sau RBD pe scurt.


REM este o etapa a ciclului de somn care incepe la 90 de minute dupa adormire. In timpul acestei etape muschii corpului intra intr-un stadiu de paralizie temporara.


La persoanele cu RBD, aceasta paralizie este incompleta sau chiar absenta complet. Din acest motiv persoana poate gesticula sau actiona ceea ce viseaza, in unele cazuri actiunile putand fi violente.


Lipsa paraliziei temporare provoaca persoanele cu RBD sa devina agitate din punct de vedere fizic, sa miste membrele si sa paraseasca patul. In unele cazuri se pot rani pe ei insisi sau persoanele de langa. Riscul de miscari violente este mai ridicat daca persoana are cosmaruri sau vise violente.


De cele mai multe ori persoana cu RBD isi aduce aminte de visul avut, dar nu si de actiunile efectuate. Un episod de acest fel poata sa apara la fiecare stadiu REM, adica de patru ori pe noapte. De obicei acestea tind sa apara in orele diminetii, atunci cand somnul REM apare mai frecvent. Pot sa apara si o data pe saptamana sau chiar o data pe luna, in cazurile mai rare.


Semnele si simptomele tulburarii de comportament in somnul REM


In timp ce doarme, persoana care sufera de RBD poate manifesta urmatoarele comportamente:

  • Vorbitul in somn;
  • Strigat;
  • Tipat;
  • Lovitul cu pumnii si picioarele;
  • Somnambulism.


Aproximativ 38% dintre persoanele cu RBD ar putea dezvolta alte boli neurologice cum ar fi boala Parkinson, dementa cu corpi Lewy sau atrofie multisistemica. In unele cazuri aceasta tulburare poate sa apara cu 50 de ani inaintea simptomelor sau a altor boli neurologice.


Odata cu trecerea timpului, pot sa apara si alte probleme severe de natura cognitiva, emotionala si neurologica, cum ar fi:

  • Apatia;
  • Probleme legate de atentie;
  • Tulburari cognitive;
  • Probleme legate de functionaliate;


Cauzele tulburarilor de comportament in somnul REM


Cauza exacta a acestei tulburari nu este stiuta. In unele cazuri, RBD poate fi o reactie adversa provocata de anumite medicamente sau poate sa apara in momentele de sevraj. Persoanele cu dependenta severa de alcool care se opresc brusc din consum pot prezenta aceasta afectiune.


Un studiu efectuat in Canada si publicat in anul 2013, a sugerat ca medicamentele antidepresive pot declansa RBD in aproximativ 6% din consumatori. Alte rezultate aparute, au legat RBD-ul cu tulburarea de stres post-traumatic si ca aceasta problema de somn poate sa apara la persoanele care au suferit o trauma.


Diagnosticarea tulburarilor de comportament in somnul REM


Pentru un diagnostic exact, persoana trebuie sa fie examinata intr-un centru dedicat problemelor de somn, in care personalul medical are experienta cu parasomniile.


In cadrul examinarii, doctorul ar putea cere un studiu de somn pentru a verifica prezenta RBD sau a altor probleme, cum ar fi apneea. In timpul acestui studiu de somn, persoana va sta peste noapte intr-o unitate specializata.


Echipa medicala va monitoriza respiratia si activitatea in somn, activitatea cerebrala si miscarea musculara. Unitatea specializata va putea identifica absenta paraliziei musculare in stadiul REM.


Tratamentul tulburarii de comportament in somnul REM


Tratametul pentru tulburarea RBD este de obicei eficient. Gestionarea problemei implica de cele mai multe ori tratament medicamentos prescris si adaptarea la tipare noi de somn.


Medicamentele prescrise difera in functie de simptomele prezentate. Doze mici din clasa benzodiazepinelor pot ajuta aproximativ 90% din cazurile cu RBD. Aceste medicamente suprima activitatea musculara si relaxeaza corpul in timpul somnului.


Daca acestea nu au efect, doctorul poate prescrie anumite antidepresive pentru a calma comportamentul violent, aparut in timpul somnului.


Persoanele cu dementa, tulburari de mers sau apnee obstructiva in somn ar trebui sa fie atente, atunci cand folosesc unele medicamente. Este importanta respectarea recomandarilor medicului specialist cand vine vorba de medicamente, dozaj si plan de administrare.


Schimbari in stilul de viata


Exista cateva masuri ce pot fi luate cu privire la imbunatatirea obiceiurilor sau tiparelor de somn, cum ar fi evitarea alcoolului si mentinerea unui ciclu trezit-somn.


Alte strategii menite sa tina in siguranta persoana cu RBD ar fi:

  • Plasarea patului langa perete, plasarea saltelei pe podea sau a pernelor pe langa pat;
  • Montarea sinelor de protectie la pat;
  • Daca persoana cu RBD se ridica noaptea din pat, ar trebui considerata optiunea de dormit la nivelul podelei pentru a evita cazaturile sau alte accidentari;
  • Inlaturarea mobilierului si a obiectelor ascutite de langa pat;
  • Inlaturarea obiectelor periculoase din camera;
  • Mutarea patului departe de geam;
  • Partenerii de pat ar trebui sa doarma in camere separate pana cand simptomele tulburarii sunt sub control.


Persoana care sufera de RBD ar trebui sa se prezinte regulat la consultatii pentru boala Parkinson.


Perspectiva


Miscarile implicate in tulburarea de comportament in somnul REM pot deveni mai violente odata cu trecerea timpului. Tratamentul pentru aceasta problema este important si poate preveni accidentarile pe parcursul noptii.


Daca examinarea nu gaseste o cauza care sa stea la baza acestei tulburari, medicamentele pot ajuta la controlul simptomelor.


Daca exista o boala neurologica care sta la baza tulburarii RBD, stadiul tulburarii depinde de severitatea bolii neurologice.


Punctele principale

  • Tulburarea de comportament in somnul REM sau RBD pe scurt, este o problema in care etapa de somn REM nu paralizeaza temporar muschii corpului si din acest motiv persoana afectata isi poate misca corpul atunci cand viseaza.
  • De cele mai multe ori aceste miscari devin violente si pot implica lovituri de pumn sau picior, strigate si tipete. Persoana cu RBD poate sari din pat si poate merge in somn.
  • Un centru dedicat problemelor de somn ar putea diagnostica corect aceasta tulburare. Tratamentul include medicamente si ajustari in viata de zi cu zi, pentru a reduce riscul de accidentare.
  • Persoanele care sufera de aceasta tulburare nu trebuie sa se alarmeze. Simptomele pot fi gestionate. Masura in care acestea pot fi gestionate depinde de natura afectiunilor care stau la baza tulburarii.

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

Medical News Today

National Sleep Foundation

Pixabay

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.