Tulburarea Bipolara: Tipuri, Simptome, Tratament

tulburarea bipolara

Tulburarea Bipolara: Tipuri, Simptome, Tratament

Tulburarea bipolara, cunoscuta si sub numele de boala maniaco-depresiva este o tulburare care provoaca schimbari comportamentale iesite din comun, schimbari de activitate si incapacitatea de a efectua sarcinile de zi cu zi.


Exista patru tipuri de tulburare bipolara, toate fiind caracterizate prin schimbari bruste de comportament, energie si activitate. Aceste stari oscileaza de la comportament plin de energie (cunoscute si ca stari maniacale) la comportament abatut si lipsit de speranta (numite si stari depresive). Perioadele maniacale mai putin severe sunt numite episoade hipomaniacale. Cele patru tipuri de tulburare bipolara includ:

  • Tulburare Bipolara I – caracterizata prin episoade maniacale care dureaza cel putin 7 zile sau prin simptome maniacale atat de severe incat persoana necesita spitalizare. De obicei apar si episoade depresive, acestea avand o durata de aproximativ 2 saptamani. Exista posibilitatea si de episoade depresive mixte (prezenta de stari maniacale si depresive in acelasi timp).
  • Tulburare Bipolara II – definita printr-un tipar de episoade depresive si episoade hipomaniacale, dar nu complet maniacale, asa cum sunt descrise cele de mai sus.
  • Tulburare Ciclotimica – caracterizata prin numeroase perioade de simptome hipomaniacale precum si numeroase perioade de simptome depresive care dureaza cel putin 2 ani (1 an la copii si adolescenti). Cu toate acestea, simptomele nu indeplinesc cerintele unui diagnostic de episod hipomaniacal si depresiv.
  • Alte tulburari specifice si nespecifice tulburarii bipolare – definite prin simptome ale tulburarii bipolare care nu intra in cele trei categorii de mai sus.


Semne si simptome ale tulburarii bipolare


Persoanele cu tulburare bipolara prezinta perioade de intensitate emotionala iesita din comun, schimbari legate de nivelul de activitate, de comportament si de tiparul de somn. Aceste perioade distincte sunt numite “episoade de dispozitie”.

Persoanele care prezinta episoade maniacale pot prezenta:

  • Nivel ridicat de activitate;
  • Probleme legate de somn;
  • Agitatie si irascibilitate;
  • Se pot simti entuziasmate;
  • Implicare in activitati riscante;
  • Pot prezenta multa energie;
  • Au impresia ca pot face mai multe lucruri in acelasi timp.

Persoanele care prezinta episoade depresive pot prezenta:

  • Stare de tristete;
  • Energie foarte scazuta;
  • Nivel scazut de activitate;
  • Probleme legate de somn – pot dormi prea putin sau prea mult;
  • Nu se pot bucura de absolut nimic;
  • Stare de ingrijorare;
  • Contemplarea suicidului.

Cateodata un episod de dispozitie poate include atat simptome maniacale cat si simptome depresive. Acesta este numit un episod cu caracteristici mixte, iar persoanele care prezinta astfel de episod pot avea o stare de tristete combinata cu multa energie.


Tulburarea bipolara poate fi prezenta si atunci cand schimbarile de dispozitie sunt mai putin severe, mai exact in cazul prezentei episoadelor de hipomanie (o forma mai putin severa a maniei). Fara tratament adecvat, persoanele cu hipomanie pot dezvolta manie sau depresie severa.


Diagnosticarea tulburarii bipolare


Diagnosticul si tratamentul adecvat penru tulburare bipolara pot ajuta persoanele care sufera de aceasta afectiune sa duca o viata normala si productiva. Consultarea cu un medic specialist este primul pas pe care trebuie sa il faca orice persoana care este de parere ca sufera de tulburare bipolara.


Unele simptome ale tulburarii bipolare sunt asemenatoare simptomelor altor afectiuni, ceea ce poate pune in dificultate diagnosticarea corecta. In plus, multe persoane cu tulburari bipolare sufera si de alte tulburari cum ar fi tulburare anxioasa, tulburari alimentare, etc.


Persoanele care sufera de aceasta afectiune au risc mai crescut de a dezvolta diabet zaharat tip 2, boli cardiovasculare, obezitate, afectiuni tiroidiene.


Uneori, persoanele cu episoade severe de manie sau depresie pot prezenta simptome de psihoza, adica halucinatii si iluzii. Simptomele psihotice tind sa se potriveasca cu episodul de dispozitie, de exemplu:

Persoana care prezinta simptome psihotice in timpul unui episod maniacal poate avea iluzii de grandoare, de detinere a unei sume de bani sau puteri supranaturale.

Prezenta simptomelor psihotice in episodul depresiv poate prezenta iluzii de saracie sau vinovatie.
Din cauza acestor schimbari, persoanele care prezinta simptome psihotice sunt diagnosticate gresit cu schizofrenie.


Factorii de risc asociati cu tulburarea bipolara


Cercetatorii care studiaza tulburarea bipolara sunt de acord ca nu exista o singura cauza, ci mai degraba o combinatie de mai multi factori care contribuie tulburarii sau la riscul aparitiei acestei probleme. Cativa dintre acesti factori includ:

  • Structura si functionarea cerebrala – Unele studii au aratat diferenta dintre creierul unei persoane cu tulburare bipolara si creierul unei persoane sanatoase sau cu alte tulburari mintale. Studierea acestor diferente impreuna cu informatii noi din domeniul genetic, pot ajuta cercetatorii sa inteleaga mai clar aceasta tulburare si eficienta tratamentelor administrate.
  • Genetica – Unele cercetari sugereaza ca persoanele cu anumite gene sunt mai predispuse la aparitia tulburarii bipolare. Cu toate acestea, genele nu sunt singurul factor de risc. Studii efectuate pe gemeni au dezvaluit instante in care un frate geaman a suferit de tulburare bipolara, dar al doilea frate nu.
  • Istoric familial – Tulburarea bipolara tinde sa fie o mostenire de familie. Copiii ai caror parinti sau frati sufera de tulburare bipolara au risc mai crescut de a dezvolta si ei aceasta afectiune, comparativ cu tinerii care nu au in familie un membru care sufera de aceasta tulburare. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor cu istoric familial al acestei boli nu dezvolta si ei la randul lor aceasta afectiune.


Tratament si terapii pentru tulburarea bipolara


Tratamentul ajuta o multime de oameni sa aiba un control mai bun asupra schimbarilor comportamentale si asupra simptomelor bipolare, chiar si in cazul persoanelor care sufera de o forma mai severa a acestei tulburari. Un plan eficient de tratament include de obicei o combinatie de tratament medicamentos si psihoterapie.


Tulburarea bipolara urmareste persoana toata viata. Episoadele de manie si depresie revin dupa ceva timp. Intre episoade, majoritatea persoanelor cu aceasta tulburare nu prezinta schimbari corportamentale. Pentru persoanele care prezinta simptome chiar si intre episoade, tratamentul de lunga durata poate ajuta la controlarea acestora.


Diferite tipuri de medicamente pot ajuta la controlul simptomelor tulburarii bipolare. Medicul specialist va lucra impreuna cu persoana afectata pentru a gasi tipul de medicament cel mai eficient.


In cazul psihoterapiei, atunci cand este combinata cu tratamentul medicamentos aceasta poate fi un tratament foarte eficient in cazul tulburarilor bipolare. Prin psihoterapie se poate oferi sustinere atat persoanei afectate cat si familiei.


Unele persoane cu tulburare bipolara au probleme legate de somn, insa majoritatea problemelor de acest tip dispar datorita tratamentului medicamentos prescris. Daca problemele legate de somn persista , este recomandata instiintarea medicului specialist cu privire la aceasta problema.

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

National Institute of Mental Health

National Alliance on Mental Illness