Se lucreaza la un vaccin nou impotriva tuberculozei
O echipa de cercetatori australieni de la Institutul Centenar si Universitatea din Sidney a creat si testat cu succes un nou tip de vaccin impotriva tuberculozei (TBC).
Rezultatele au fost publicate in Journal of Medicinal Chemistry, iar stadiile incipiente ale vaccinului au dovedit ca acesta poate oferi protectie substantiala impotriva tuberculozei intr-un mediu de laborator.
“Tuberculoza este o problema mare de sanatate pe plan mondial. Este provocata de o bacterie care infecteaza plamanii dupa ce este inhalata. Este contagioasa si rezulta in aproximativ 1.6 milioane de decese anual pe plan global” – Dr. Anneliese Ashhurst, co-autor al studiului.
Programul de cercetare al acestei boli a durat mai mult de 5 ani de zile pentru a fi implementat, iar in tot acest timp Dr. Ashhurst si echipa sa de cercetatori au creat un vaccin sintetic avansat impotriva tuberculozei, care si-a dovedit eficienta pe model rozator.
Conform Dr. Ashhurst, doua peptide (proteine mici) care sunt gasite de obicei in bacteria tuberculozei au fost sintetizate si apoi legate strans de un adjuvant care a putut porni sistemul imunitar in plamani.
Cercetatorii au putut arata ca atunci cand acest vaccin a fost inhalat, acesta a putut stimula tipurile de celule T cunoscute pentru protectia lor impotriva tuberculozei. Cercetatorii au putut demostra ca acest tip de vaccin poate proteja cu succes impotriva infectiilor aeriene experimentale TBC.
Se doreste un vaccin sub forma de spray nazal, usor de inhalat
Profesorul Warwick Britton, Directorul Institutului Centenar de Cercetare a Tuberculozei si cercetator co-senior al studiului, a subliniat importanta acestui studiu.
“Momentan exista doar un singur vaccin impotriva tuberculozei (cunoscut sub numele de BCG) si este eficient doar la reducerea riscului de infectare in randul copiilor. Nu poate preveni infectarea, nu ofera protectie pe termen lung persoanelor mai in varsta si nu este considerat adecvat pentru persoanele care au sistemul imunitar afectat. Pentru a salva vieti, sunt necesare urgent vaccinuri mai eficiente.”
Profesorul Britton a fost incantat ca strategia echipei de a genera imunitate direct in plamani s-a dovedit a fi abordarea cea mai corecta.
Conform acestuia, lucrul important este ca vacinul sa ajunga in plamani deoarece acolo se observa prima data tuberculoza. In cele din urma se doreste ca forma finala a vaccinului sa fie valabila ca spray nazal, usor de inhalat si care poate oferi protectie impotriva tuberculozei pe tot parcursul vietii.
Cu toate ca vor fi necesari mai multi ani pentru a atinge acest obiectiv final, profesorul Britton este de parere ca echipa a ales directia corecta de a progresa. Urmatorul pas al echipei este de a determina daca vaccinul sintetic poate fi creat intr-o forma corespunzatoare pentru uz uman.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproximativ 2 miliarde de persoane sunt infectate cu TBC. Anual apar 8.4 milioane de cazuri noi, iar prezenta tuberculozei este semnificativ mai mare in zonele cu numar ridicat de infectii HIV.
Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: