Analiza noua de sange pentru identificarea tuberculozei
Conform rezultatelor publicate in jurnalul Clinical Infectious Diseases, un studiu efectuat de cercetatorii de la INHR, Centrul de Cercetare Biomedicala Leicester si Scoala de Stiinte Biologice Nottingham a dovedit potentialul unui test nou de sange, nu numai in diagnosticarea tuberculozei (TBC) dar si in identificarea persoanelor care prezinta risc crescut de dezvoltarea a acestei boli.
Tuberculoza este o infectie bacteriana care poate pune viata in pericol daca nu este tratata corespunzator. Aceasta este provocata de Mycobaterium Tuberculosis si este una dintre cele mai des intalnite boli infectioase din lume. Tuberculoza poate afecta orice parte a corpului dar este in principal o infectie a plamanilor.
Testul nou utilizat de cercetatori se numeste Actiphage si este folosit pentru a evidentia prezenta in sange a bacteriei care provoaca tuberculoza. Studiul a inclus 66 de participanti care au fost impartiti in 4 grupe:
- Cei cu tuberculoza pulmonara activa;
- Cei cu tuberculoza latenta;
- Un grup de control format din persoane care au fost suspectate de TBC, dar care nu au dezvoltat boala;
- Un grup de control format din persoane sanatoase.
Analiza noua de sange a fost folosita pentru a testa toti pacientii de doua ori, la un interval de 12 luni. Actiphage a testat pozitiv la 73% dintre persoanele care sufereau de tbc activ. Pentru un studiu experimental, acest rezultat a fost peste asteptarile cercetatorilor. Niciunul din participantii grupurilor de control nu a prezentat rezultat pozitiv. Participantii cu tbc latent care au testat negativ nu au dezvoltat ulterior boala.
In mod surprizator, 2 din 3 participanti cu tbc latent au testat pozitiv Actiphage si ulterior au dezvoltat boala dupa mai mult de 6 luni. Acest rezultat sugereaza ca testul de sange poate avea un rol predictiv in identificarea persoanelor cu risc crescut de a dezvolta TBC.
Actiphage a fost creat initial pentru a evidentia infectiile bacteriene la animale
In ceea ce priveste decesul provocat de o boala infectioasa, tuberculoza este cauza cea mai des intalnita, conform autorului senior al acestui studiu, Dr. Pranabashis Haldar.
Acesta a mentionat faptul ca tbc afecteaza cel mai des plamanii si ca se poate raspandi prin stranut sau tuse. Deoarece nu exista metode de diagnosticare a persoanelor care nu pot produce sputa, diagnosticul este intarziat si astfel creste posibilitatea de raspandire a infectiei.
Spre deosebire de alte infectii bacteriene, evidentierea bacteriei care provoaca tuberculoza este limitata deoarece Mycobaterium Tuberculosis se dezvolta foarte lent, ceea ce inseamna ca metodele traditionale sunt ineficiente.
Testele moleculare mai rapide care pot detecta ADN-ul bacteriei sunt limitate datorita peretelui rezistent al celulei, ceea ce face dificila extractia ADN-ului.
Testul nou foloseste un bacteriofag specific care infecteaza bacteria si ii sparge celulele pentru a elibera ADN-ul. Procesul de testare poate fi completat in mai putin de 6 ore.
Conform co-autorului Dr. Catherine Rees, Actiphage este un test de sange creat initial pentru a evidentia infectiile bacteriene in randul animalelor, pentru ca fermierii sa poata gestiona mai bine bolile aparute. Acesta este primul studiu efectuat pe oameni si in urma rezultatelor, cercetatorii sunt de parere ca acest test de sange poate fi folosit in viitor pentru a intelege mai bine dinamica acestei boli in oameni.
Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
www.despre-medicina.ro, proprietarul cat si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: