...

Scaderea in greutate: 3 mituri spulberate de studii

scadere in greutate, indulcitori artificiali, mic dejun, supraponderabilitate, obezitate

Scaderea in greutate: 3 mituri spulberate de studii


Intrucat scaderea in greutate reprezinta un subiect foarte cautat si popular, exista numeroase diete, sfaturi, recomandari si tehnici care pot mai mult sau mai putin coplesi persoana interesata, dar care si pot afecta negativ sanatatea acesteia.


Pe langa informatiile false, incorecte sau pur si simplu inventate care pot exista in unele ghiduri de slabit, exista si informatii care intra in domeniul miturilor, informatii care au fost auzite undeva, candva, dar care au un pic de sens in metoda lor de functionare.


Urmatoarele mituri sunt printre cele mai cunoscute cand vine vorba de slabit si au fost spulberate prin numeroase studii efectuate fie in trecut, fie in prezent, ducand astfel la o reducere a informatiilor incorecte.


Evitarea micului dejun ajuta la scaderea in greutate


Plecand de la ideea ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei si ca evitarea unei mese inseamna un aport mai mic de calorii, nu este greu de observat de ce acest mit este crezut de atat de multe persoane.


Ceea ce nu este luat in considerare insa, este faptul ca multe persoane compenseaza fata de aceasta “pierdere” fie printr-un pranz mai bogat, fie prin gustari mici pana in pranz sau pe tot parcursul zilei.


Un studiu publicat in 2010 a analizat informatiile oferite in 1985 a 2184 de persoane cu varsta intre 9 si 15 ani cu privire la aportul lor alimentar, revenind apoi cu aceleasi intrebari dupa 20 de ani si comparand informatiile obtinute.


Rezultatele studiului au aratat ca participantii care au sarit peste micul dejun atat in tinerete, cat si la varsta adulta, au prezentat de obicei o circumferinta a taliei mult mai mare si un nivel mai ridicat al colesterolului total.


Relatia dintre evitarea micului dejun si cresterea in greutate a fost sustinuta si de o revizurire sistematica a 45 de studii anterioare, publicata in 2020 in jurnalul Obesity Research & Clinical Practice, autorii concluzionand ca sarirea peste micul dejun este asociata cu supraponderabilitatea si obezitatea, evitarea acestei mese putand amplifica riscul persoanei de a creste in greutate.


Alimente care pot ajuta arderea grasimilor


Anumite alimente precum ceapa, avocado, sparanghel, ananas, ghimbir, ceai verde, usturoi si multe altele sunt cunoscute ca si alimente care pot ajuta la arderea mai eficienta a grasimilor prin aplificarea metabolismului.


Chiar daca, din nou, ideea principala are sens – un metabolism mai rapid arde mai multe grasimi, deci de ce nu ar exista astfel de alimente? – exista totusi putine studii care sa sustina aceasta teorie.


In 2020 a fost publicat un studiu in jurnalul Nutriets care a analizat dovezile disponibile cu privire la nutrienti, alimente si regimuri alimentare si efectul acestora asupra consumului de energie, acesta concluzionand:


“Doar anumite alimente pot potential afecta consumul de energie, de obicei doar atunci cand sunt consumate in cantitati mult mai mari decat de obicei. Cu toate acestea, sunt implicati si alti factori precum activitatea si compozitia microbiotei, influentand astfel metabolismul si utilizarea nutrientilor. Orice incercare de a clasifica diete sau alimente bazate doar pe rolul lor asupra echilibrului energetic implica o simplificare excesiva a complexitatii biologice reale, fenomen pe care abia acum incepem sa il intelegem”.


Cu alte cuvinte, anumite alimente ar trebuie consumate in cantitati foarte mari, doar pentru posibilitatea de a avea un efect minuscul asupra consumului de energie, asta deoarece echilibrul energetic si metabolismul depind de mult mai multi factori, aportul de alimente fiind doar unul dintre ei.


Indulcitorii artificiali sunt benefici


Pentru a reduce aportul de zaharuri multe persoane apeleaza la indulcitori cu putine calorii cum ar fi aspartamul, alegere care ar putea reduce intr-adevar numarul de calorii consumate, dar care in cele din urma ar putea duce la cresterea in greutate.


Chiar daca nu toate studiile au ajuns la aceasta conluzie, multi expertii continuand sa discute despre potentialele efecte ale acestor indulcitori, o revizuire sistematica si meta analiza publicata in 2017 a analizat 37 de studii existente deja care au implicat in total 406,910 participanti si care au investigat impactul indulcitorilor asupra sanatatii metabolice.


Conform cercetatorilor – “Rezultatele observationale au sugerat ca un aport regulat de indulcitori non-nutritivi ar putea fi asociat cu o crestere a indicelui de masa corporala si a riscului cardiometabolic”.


De luat in considerare

Efectuarea studiilor nutritonale si analizarea informatiilor oferite sunt mult mai greu de realizat comparativ cu alte domenii, deoarece multe dintre aceste studii nu pot fi efectuate in medii controlate, iar altele pot fi finantate de firme sau companii care au un interes direct in alimentul studiat, ducand astfel la suspiciuni si neincredere in rezultatele obtinute.


Indiferent de abordarea aleasa, este recomandat ca oricine doreste sa inceapa o dieta sa consulte prima data medicul si nutritionistul, acestia putand oferi un plan dietetic personalizat, care ia in considerare si posibilele afectiuni sau carente existente deja.

Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

Medical News Today

National Center for Biotechonology Information

Science Direct

The American Journal of Clinical Nutrition

Pixabay

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.