...

Transferul de nervi, eficient in tetraplegie

tetraplegie, paralizie

Transferul de nervi, eficient in tetraplegie

In urma unei tehnici chirurgicale care conecteaza nervii functionali cu nervii lezati, 13 tineri cu tetraplegie au fost capabili sa se hraneasca singuri, sa tina in mana un pahar, sa se spele pe dinti si sa scrie.


Aceasta operatie, publicata in The Lancet a restaurat puterea in muschii paralizati, astfel incat cei 13 tineri si-au putut recapata miscarea in zona coatelor si a mainilor.


In timpul operatiei, chirurgii australieni au atasat nervii functionali situati deasupra leziunii spinale, cu nervii situati sub zona lezata. Dupa doi ani de la operatie si urmarind un un program intens de terapie fizica, participantii au fost capabili sa intinda mana si sa manipuleze obiectele din fata lor.

Restaurarea extensiei cotului le-a imbunatatit abilitatea de a se misca singuri cu scaunul rulat si sa efectueze transferul in pat sau in masina.


Rezultatele sugereaza ca transferul de nervi poate atinge aceleasi imbunatatiri functionale ca transferul de tendon traditional, dar cu doua beneficii aditionale si anume: incizii mai mici si timp de imobilizare mai scurt dupa operatie.


Pentru 10 participanti, transferul de nervi a fost combinat in mod unicat cu transferul de tendon. Astfel au fost posibile stiluri diferite de reconstructie in fiecare mana si a permis participantilor sa beneficieze de puterea dobandita atat din transferul de nervi cat si de tendon.


Transferul de nervi a restaurat miscarea mai naturala si mai fina intr-o mana iar transferul de tendon a restaurat puterea de strangere si abilitatea de a ridica, in cealalta mana.


Transferul de nervi permite reanimarea directa a muschilor paralizati


Chiar daca acest studiu este unul mic, cercetatorii sunt de parere ca transferul de nervi constituie un progres in ceea ce priveste restaurarea mobilitatii si functionalitatii bratelor si a mainilor. Aceasta operatie ofera inca o optiune sigura pentru persoanele care traiesc cu tetraplegie deoarece perminte reanimarea directa a muschilor paralizati.


Cu toate acestea, 4 transferuri de nervi au esuat in 3 participanti iar cercetatorii au concluzionat ca sunt necesare mai multe studii pentru a determina ce persoana reprezinta canditatul ideal pentru astfel de operatie, pentru a reduce numarul de esecuri.


In total acest studiu a recrutat 16 tineri cu varsta medie de 27 de ani cu leziuni ale maduvei spinarii in zona C5-C7, dobandite recent prin traumatism (mai putin de 18 luni de la incident). Majoritatea traumatismelor au provenit din accidente ale vehiculelor cu motor sau leziuni sportive.


In total s-au efectuat 59 de transferuri de nervi pentru 16 participanti (13 barbati si 3 femei). In cazul a 10 participanti (12 membre), transferul de nervi a fost combinat cu transferul de tendon.


Transferul de nervi are insa si limitari. Pentru a obtine cele mai bune rezultate transferul trebuie sa fie efectuat in 6-12 luni de la aparitia leziunii. Aditional, pot trece luni dupa operatia chirurgicala pana cand vor creste nervi in muschiul paralizat si se va putea observa functionalitate in acel membru. In ceea ce priveste forta recuperata, pot trece ani pana cand se va ajunge la potentialul maxim.


Conform cercetatorilor, In cazul in care transferul de nervi a esuat, mobilitatea poate fi dobandita in urma unui transfer de tendon.

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
www.despre-medicina.ro, proprietarul cat si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

TheLancet

Eurekalert

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.