Sindromul Metabolic – Risc ridicat de cancer
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, sindromul metabolic este o afectiune caracterizata prin hipertensiune arteriala, obezitate abdominala, rezistenta la insulina, dislipidemie si hiperglicemie.
Intrucat prevalenta acestei probleme a crescut in ultimii ani, cercetatorii au realizat recent un studiu pentru a afla potentialele efecte ale sindromului metabolic asupra cancerului.
Publicat in data de 11 martie 2024 in jurnalul “Cancer” al Societatii Americane de Cancer, studiul a analizat aproximativ 44,000 de adulti din China cu o varsta medie de 49 de ani.
In baza rezultatelor obtinute, cercetatorii au concluzionat ca persoanele care prezinta o agravare a sindromului metabolic prezinta in acelasi timp si un risc mai mare de dezvoltare a oricarui tip de cancer.
Chiar daca problemele individuale de sanatate care compun sindromul metabolic prezinta independent anumite riscuri, prezenta acestor afectiuni/factori de risc in acelasi timp tinde sa amplifice si mai mult efectele negative.
“Studiul nostru ar putea ajuta la realizarea altor cercetari legate de mecanismele biologice care leaga sindromul metabolic de cancer, ceea ce ar putea duce la potentiale tratamente noi sau strategii preventive, intrucat va fi necesara o evaluare detaliata a acestor interventii pentru a putea determina efectul lor asupra diminuarii riscului de cancer” – a precizat Dr. Han-Ping Shi, autor senior al acestui studiu si chirurg in cadrul Universitatii Medicale Capital din Beijing.
Realizarea studiului si informatiile obtinute
Cercetatorii implicati in acest studiu au urmarit participantii timp de 9 ani si au descoperit ca persoanele cu sindrom metabolic agravat au prezentat un risc mai mare de dezvoltare a oricarui tip de cancer. Dintre acestea, cel mai evident a fost cancerul renal, care a prezentat o crestere a riscului de 4 ori mai mare.
Conform Dr. Anton Bilchik, oncolog si director al Programului Gastrointestinal si Hepatobiliar din cadrul Institulului de Cancer Saint John’s din California – “Studiul nostru este unic intrucat reprezinta o analiza de cohorta. Mai mult decat atat, in timp ce celelalte studii au demostrat retrospectiv riscul ridicat de cancer in randul persoanelor cu sindrom metabolic, analiza noastra a evaluat traiectoria bolii pe o perioada de 4 ani.
Chiar daca nu este stiut cu exactitate daca inflamatia cauzata de sindromul metabolic contribuie la dezvoltarea cancerului, studiul nostru demonstreaza ca aceasta combinatie reprezinta insa un risc si mai mare de dezvoltare a unor anumite tipuri de cancer cum ar fi cel de colon, cel mamar, endometrial si hepatic.”
Despre sindromul metabolic – pe scurt
Sindromul metabolic este o problema compusa din mai multe afectiuni (mentionate mai sus) prezente in acelasi timp, care cresc in cele din urma riscul de dezvoltare a diabetului zaharat tip 2, riscul de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral si cancer, conform studiului publicat in jurnalul “Cancer”.
Intrucat afectiunile care compun sindromul metabolic nu prezinta de obicei simptome evidente, aceasta problema de sanatate poate fi asimptomatica in unele cazuri. Cu toate acestea, exista insa anumite schimbari care pot fi mai usor de observat, cum ar fi acumularea de grasime in jurul taliei sau setea amplificata si nevoia frecventa de urinare, in cazul diabetului zaharat tip 2.
Factorii care cresc riscul de dezvoltare a sindromului metabolic includ:
- Varsta – riscul fiind mai mare odata cu inaintarea in varsta;
- Obezitatea – in special acumularea de grasime in jurul taliei;
- Diabetul – riscul fiind mai mare in randul femeilor care au prezentat diabet gestational sau in randul persoanelor cu istoric medical familial de diabet zaharat tip 2;
- Alte afectiuni – riscul de a dezvolta sindromul metabolic fiind mai mare in randul persoanelor care au suferit de ficat gras non-alcoolic, apnee in somn sau sindromul ovarelor polichistice.
Tratamentul pentru aceasta problema include schimbari drastice ale stilului de viata si potentiale medicamente menite sa ajute la gestionarea corespunzatoare a tensiunii arteriale, a colesterolului sau a glucozei din sange.
Intrucat fiecare caz este diferit, este recomandata consultarea unui medic specialist pentru obtinerea tratamentului personalizat.
Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: