...

Sindromul Asperger: Simptome si Cauze

sindromul asperger

Sindromul Asperger: Simptome si Cauze

Sindromul Asperger este un tip de autism. Acesta este caracterizat prin dificultati sociale si de comunicare si prin tipare repetitive de comportament.


In trecut sindromul Asperger era o afectiune independenta, insa din anul 2013 acesta a fost pus sub categoria de Tulburari de Spectru Autist in Manualul de Diagnostic si Statistica al Bolilor Mintale 5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disoders 5 sau DSM-5).


Persoana care sufera de aceasta afectiune, prezinta dificultate in intelegerea anumitor semne sau semnale sociale si ii este mai greu sa comunice si sa interactioneze cu alte persoane. Aceste dificultati pot duce la anxietate sau confuzie, printre multe altele.


Sindromul Asperger tinde sa apara de patru ori mai des la barbati decat la femei.


Persoanele cu sindromul Asperger, vad, aud si simt lumea intr-un mod diferit fata de celelalte persoane. Acest sindrom este prezent pe tot parcursul vietii intrucat nu reprezinta o afectiune care poate fi “vindecata”.


De obicei, persoanele diagnosticate cu sindromul Asperger au o inteligenta normala sau peste medie. Mai mult decat atat, persoanele cu aceasta afectiune pot fi educate normal si pot mentine un loc de munca.


Cu toate ca sindromul Asperger nu poate fi vindecat, diagnosticarea timpurie si interventia rapida poate ajuta copilul sa faca conexiuni sociale, sa-si atinga potentialul si sa duca o viata productiva.


Lumea vazuta prin ochii persoanelor cu sindromul Asperger


Conform celor de la National Autistic Society, persoanele cu aceasta afectiune simt ca lumea din jurul lor este coplesitoare, iar acest lucru le poate produce anxietate.


In mod special, intelegerea si relationarea cu alte persoane si participarea la anumite activitati familiale, scolare sau sociale, toate acestea sunt mai dificil de realizat. De obicei persoanele cu sindormul Asperger simt ca nu sunt intelese de cei din jur.


Semnele si simptomele sindromului Asperger


Simptomele variaza de la o persoana la alta, insa copiii cu sindromul Asperger tind sa prezinte o obsesie pentru anumite subiecte de interes. De exemplu, acestia pot fi absorbiti complet de interese cum ar fi mersul trenurilor, dinozauri, masini s.a.m.d.


Aceste obsesii se pot muta in subiecte unice de conversatie, iar orice incercare de schimbare a subiectului de catre cealalta persoana va fi ignorata, intrucat persoana cu sindromul Asperger nu poate intelege acest semnal social.


Persoanele cu sindromul Asperger nu pot citi expresiile faciale sau limbajul corpului. Multe persoane cu aceasta afectiune prezinta dificultate in recunoasterea sentimentelor altor persoane. Este comun ca persoanele afectate sa nu faca contact vizual atunci cand vorbesc.


Mai mult decat atat, este posibil ca persoanele afectate sa vorbeasca pe un ton monoton si cu putine expresii faciale sau pot prezenta dificultate in schimbarea volumului din voce pentru a acomoda schimbarea de locatie.


Pentru a reduce confuzia, este posibil ca persoanele afectate sa formeze ritualuri si tipare comportamentale. Orice deviere de la aceste ritualuri poate crea anxietate si suparare.


In ceea ce priveste imaginatia, pentru unele persoane este dificila imaginarea unor situatii sau scenarii diferite. Din acest motiv, jocurile de rol sau inchipuite nu vor avea efectul dorit.


Este posibil ca persoana cu sindromul Asperger sa fie exceptional de talentata la muzica, matematica sau informatica.


Cauzele sindromului Asperger


Schimbarile aparute la nivelul creierului sunt responsabile pentru multe dintre simptomele sindromului Asperger. Cu toate acestea, medicii nu au putut determina inca motivul acestor schimbari.


Factorii genetici si expunerea la anumite toxine din mediu cum ar fi chimicale sau virusuri, au fost identificati ca potentiali contribuitori la dezvoltarea acestei afectiuni. Sindormul Asperger apare mai des la baieti decat la fete.


Aditional, sindromul Asperger tinde sa fie prezent in familii, ceea ce sugereaza ca anumite cauze ar putea fi ereditare.


Complicatiile acestei tulburari


Complicatiile sindromului Asperger pot include:

  • Dificultati senzoriale – de exemplu, sensitivitate distorsionata. Aceasta poate afecta felul in care persoana poate percepe zgomotul, luminile stralucitoare, mirosul intens, textura anumitor alimente sau chiar textura materialelor.
  • Alte afectiuni asociate – de obicei copiii cu sindromul Asperger sunt foarte activi, insa pana la varsta adolescentei acestia pot dezvolta despresie sau anxietate.

Alte afectiuni asociate cu sindromul Asperger includ:

  • Depresia, in special mai tarziu in viata.
  • Tulburari de tic si sindromul Tourette.
  • Tulburari anxioase si tulburari obsesiv-compulsive.


Metodele de diagnotiscare


Nu exista un test specific pentru sindromul Asperger.


Anumite teste cum ar fi cele de sange, auditive sau cele cu raze X pot determina daca exista sau nu o alta afectiune care poate provoca aceste simptome.


Diagnosticare timpurie poate fi dificila din cauza simptomelor similare cu cele ale altor afectiuni. Din acest motiv, de cele mai multe ori, diagnosticarea corecta sau tratamentul corespunzator este precizat abia la varsta adulta.


Pentru a analiza un copil, echipa va fi formata dintr-un medic pediatru si alti specialisti cum ar fi, psihologul si/sau psihiatrul. De obicei parintii vor oferi informatii referitoare la simptomele prezentate de cel mic, insa in unele cazuri, specialistii ar putea apela si la profesorii copilului.


Atunci cand sunt analizati adultii, specialistii vor intreba parintii, partenerul si alti membri de familiei apropiati, pentru a afla despre istoricul acestei afectiuni.


Tratarea sindromului Asperger


Nu exista tratament curativ pentru sindromul Asperger. Cu toate acestea, exista insa numeroase tratamente care pot reduce simptomele tulburarii si care pot ajuta copilul sa duca o viata productiva. Cel mai des, tratamentul este bazat pe simptomele specifice ale copilului.


Tratamentul medicamentos este folosit des pentru a trata simptomele sindromului Asperger. Acesta poate ajuta la controlul comportamentului problematic care poate sa apara din cauza tulburarii.


Pe langa tratamentul medicamentos exista si alte tratamente care pot imbunatati abilitatile de comunicare, reglarea emotionala si interactiunea sociala. Multi copii cu sindromul Asperger primesc:

  • Terapie de limbaj si comunicare;
  • Terapie ocupationala;
  • Antrenament pentru abilitatile sociale;
  • Fizioterapie sau terapie fizica.


Anumite studii au sugerat ca unele diete si suplimente cu vitamine ar putea fi benefice pentru persoanele cu sindrom Asperger. Alte studii au vorbit despre posibilul ajutor oferit de terapia prin muzica, acupunctura si masaj. Cu toate acestea, autorii acelor studii au concluzionat ca “Nu exista dovezi concludente care sa sustina eficienta terapiilor complementare si alternative pentru persoanele cu Tulburari de Spectru Autist.”

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

National Autistic Society

Medical News Today

Healthline

Autism Society

Pixabay

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.