...

De ce traiesc femeile mai mult decat barbatii?

speranta de viata

De ce traiesc femeile mai mult decat barbatii?

O idee raspandita din diferite motive este aceea ca barbatii traiesc mai putin decat femeile. Pe langa pozele si clipurile video de pe internet care arata barbati in situatii riscante (de obicei in timpul muncii), alte motive mai reale ar fi stilul de viata ales, adica consumul de alcool si fumatul, dar si factorii genetici.


Un studiu a aratat ca barbatii sunt predispusi genetic la o viata mai scurta comparativ cu femeile, deoarece cromozomul Y nu este capabil sa protejeze un cromozom X nesanatos.


Acest studiu a fost efectuat de o echipa de cercetatori din cadrul Universitatii din New South Wales, Sydney si a fost publicat in jurnalul Biology Letters.


Pentru a gasi un raspuns sau motiv la aceasta idee raspandita, cercetatorii au analizat toate studiile efectuate pe cromozomii sexelor si durata de viata, incercand sa stabileasca daca exista intr-adevar un tipar specific in care un sex traieste mai mult decat celalalt si daca acest tipar poate fi gasit si in regnul animal.


O noua teorie


Cercetatorii studiului au sugerat ca persoanele cu perechea de cromozomi XY, adica sexul masculin, prezinta o protectie mai slaba impotriva efectelor daunatoare care implica gena X, comparativ cu persoanele cu perechea de cromozomi XX, adica sexul feminin.


Motivul este acela ca cromozomul X sanatos poate interveni si poate proteja cromozomul X afectat si astfel boala nu poate fi exprimata mai departe, imbunatatind speranta de viata a organismului.


Cercetatorii au numit aceasta teorie “Ipoteza X-ului nepazit”, aceasta fiind observata la mai multe specii.


Echipa de cercetatori a analizat durata de viata a mai multor specii de animale pentru a verifica daca ipoteza x-ului nepazit apare si in regnul animal. Pentru prima data, cercetatorii au testat aceasta teorie pe un numar mare de animale, testele precendente fiind efectuate pe grupuri mai mici.


Conform autorului principal al acestui studiu, Zoe Xirocastas – “Am observat ca in toate grupurile de animale testate, sexul heterogametic tinde sa moara mai devreme decat sexul homogametic, in general cu 17,6% mai devreme.”


Heterogametic reprezinta sexul cu o pereche formata din doi cromozomi diferiti, in cazul acesta XY si homogametic reprezinta sexul cu perechea formata din doi cromozomi de acelasi fel, adica XX.


Studiul heterogametic


Echipa de cercetatori a gasit acest tipar de cromomi diferiti si la alte specii. In cazul moliilor, fluturilor si a pasarilor, masculii speciilor au cromozomii ZZ, iar femelele au cromozomii ZW. In aceste specii, femelele sunt predispuse sa moara mai devreme decat masculii. Aceste dovezi oferind mai multa sustinere ipotezei noi.


Mai mult decat atat, cercetatorii au descoperit ca diferenta sperantei de viata este mai mica intre masculi si femele in cazurile speciilor in care femela prezinta doi cromozomi diferiti, comparativ cu diferenta de viata intre masculi si femele in cazurile speciilor in care barbatul prezinta doi cromozomi diferiti.


Cu alte cuvinte, masculii cu cromozomii XY traiesc mai putin decat femelele cu cromozomii ZW.


Vorbind doar in termeni de cromozomi sexuali, concluzia ar suna cam asa : XY si ZW mor mai devreme decat XX si ZZ, dar si intre XY si ZW, XY moare cel mai devreme.


Autorii studiului doresc ca si alte institutii sa efectueze aceste teste pentru a analiza in continuare ipoteza. Aceasta ar putea ajuta la o intelegere mai buna a imbatranirii si ar putea duce la dezvoltarea unor noi terapii de imbunatatire a sperantei de viata pentru barbati.

Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

Biology Letters

News-Medical

Pexels

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.