...

Scleroza multipla si efectul dietei

scleroza multipla, dieta, obezitate, factori de risc

Scleroza multipla si efectul dietei

Un studiu efectuat pe model rozator a aratat ca schimbarea dietei poate incetini anumite afectiuni care implica activarea sistemului imunitar, cum ar fi scleroza multipla.


Scleroza multipla este cea mai des intalnita afectiune inflamatorie care contine si componente autoimune. Acestea este caracterizata prin atacul eronat al sistemului imunitar asupra propriilor tesuturi sanatoase din organism.


In scleroza multipla, sistemul imunitar ataca mielina (invelisul protector al nervilor), motiv pentru care este afectat semnalul trimis de la creier la nervi. Aceasta legatura intrerupta duce la simptome cum ar fi slabire musculara, amorteala, probleme de echilibru, coordonare si declin cognitiv, toate agravandu-se odata cu trecerea timpului.


Cu toate ca aceasta boala poate fi diagnosticata la orice varsta, medicii o depisteaza cel mai frecvent in randul adultilor tineri.


In acest moment nu exista un tratament medical care poate preveni sau incetini scleroza multipla, fara a creste riscul de infectare sau cancer.

Bazandu-se pe existenta altor factori de risc, cum ar fi obezitatea, o echipa de cercetatori a incercat sa descopere daca schimbarea dietei ar putea incetini aparitia bolii la persoanele cu risc crescut.


In acest studiu care a fost publicat in jurnalul Cell Metabolism, cercetatorii au explorat rolul metioninei (un aminoacid) in raspunsul inflamator al sclerozei multiple.


Rezultatele aparute in urma reducerii aportului de metionina


Chiar daca metionina este esentiala pentru un sistem imunitar sanatos, aceasta are un efect advers la persoanele care au risc crescut de boli autoimune.


Conform autorului senior al acestui studiu, Russell Jones, Ph.D din cadrul Institutului Van Andel, Michigan – “Rezultatele noastre au sugerat ca reducerea aportului de metionina la persoanele predisupse la afectiuni inflamatorii si autoimune, cum ar fi scleroza multipla, poate atenua aparitia celulelor sistemului imunitar care provoaca boala, ducand astfel la un rezultat mai bun.”


Multe tipuri de celulele din organism produc metionina, aceasta fiind componenta principala a proteinei si o forma de energie.


Cu toate acestea, celulele defensive ale sistemului imunitar care raspund la diferite pericole, numite celule T, nu pot produce metionina, bazandu-se in schimb pe surse alimentare pentru a o primi.


Anumite produse animale cum ar fi carnea sau oul contin cantitati foarte mari de metionina.


Una dintre metodele de aparare a corpului impotriva patogenilor este prin trimiterea in zona afectata a unui numar foarte mare de celule T.


Cercetatorii au descoperit ca metionina ingerata ofera energie celulelor T, ajutandu-le sa se multiplice si sa se imparta mult mai rapid in subtipuri specializate. Cu toate acestea, odata amplificate de metionina, o parte dintre aceste celule T “reprogramate” incep sa duca la aparitia inflamatiei.


De obicei, aceasta inflamatie reprezinta un raspuns normal al sistemului imunitar, dar daca persista, aceasta poate provoca leziuni ca cele aparute in scleroza multipla.


In urma acestor descoperiri, cercetatorii au observat ca reducerea semnificativa a cantitatii de metionina la soarecii cu scleroza multipla a schimbat reprogramarea celulelor T si a limitat abilitatea acestora de a provoca inflamatie la nivelul creierului si a maduvei spinarii. Acest efect, la randul lui, a incetinit progresul bolii.


Interventia alimentara


Russell Jones a mentionat ca aceste descoperiri ofera mai multe motive ca interventiile alimentare sa faca parte, pe viitor, din tratamentul acestor afectiuni.


“Prin restrictionarea metioninei prin dieta, inlaturi practic combustibilul necesar acestui raspuns inflamator hiperactiv, fara a compromite si alte parti ale sistemului imunitar.”


Cu toate acestea, inainte de stabilirea unor ghiduri dietetice, cercetatorii trebuie sa dovedeasca prima data daca si oamenii prezinta aceste efecte si nu doar rozatoarele.


In acest moment nu este cunoscut inca motivul aparitiei si cauza sclerozei multiple. Cercetatorii sunt totusi de parere ca anumite gene asociate cu sistemul imuntar ar juca un rol, dar si anumiti factori de mediu si metabolici cum ar fi obezitatea.


Conform co-autorului Catherine Larochelle, Ph.D din cadrul Universitatii din Montreal, Canada, faptul ca anumiti factori metabolici cum ar fi obezitatea, cresc riscul de dezvoltare a sclerozei multiple, face ca ideea de interventie alimentara pentru ameliorarea sistemului imunitar sa fie una interesanta si demna de explorat.


Aditional, cercetatorii vor analiza si posibilitatea de creare a unor medicamente noi, care sa se axeze pe metabolism si metionina.

Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

Cell Metabolism

Medical News Today

Pixabay

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.