Scanner 3D ieftin poate preveni orbirea la nivel global
O echipa de cercetatori de la Universitatea Duke a creat un scanner ieftin care foloseste tomografia in coerenta optica (OCT). Prin acest scanner se poate aduce tehnologia care poate salva vederea persoanelor din tarile mai putin dezvoltate.
Cercetatorii au folosit tehnologia de printare 3D pentru a efectua anumite modificari. Ca rezultat, acest scanner este de 15 ori mai usor si mai mic, iar piesele costa mai putin de o zecime din pretul OCT-urilor standard comercializate. Toate acestea fara a sacrifica claritatea imaginilor.
In primul test clinic efectuat, noul scanner OCT a produs imagini a 120 de retine cu o claritate de 95% fata de scannerele standard, ceea ce a fost suficient pentru a pune un diagnostic clinic precis.
Crearea de imagini folosind tomografia in coerenta optica a existat inca din anii ’90 , aceasta devenind un standard in tratarea si diagnosticarea bolilor de retina, printre care si degenerarea maculara, retinopatia diabetica si glaucomul.
Cu toate acestea, scanarea OCT este rar folosita intr-o examinare standard deoarece aceste scannere pot costa peste 100.000 de dolari , ceea ce inseamna ca doar centrele mari isi pot permite astfel de aparatura.
Scannerul 3D poate fi folosit oriunde
“Recapatarea vederii este foarte dificila odata ce aceasta a fost pierduta, din acest motiv, detectia timpurie este cheia pentru prevenirea orbirii”, a precizat profesorul de inginerie biomedicala Adam Wax. Acesta a adaugat: “Scopul nostru este de a face tehnologia OCT drastic mai ieftina astfel incat mai multe clinici sa isi poata permite aceasta aparatura.”
De regula, scannerele traditionale care folosesc OCT cantaresc peste 27 de kilograme si ocupa o masa intreaga, iar pretul lor este intre 50.000 si 120.000 de dolari. Noul aparat, modificat cu tehnologia de printare 3D cantareste mai putin de 2 kilograme, este de marimea unei cutiute si profesorul West spera ca pretul lor va fi mai mic de 15.000 de dolari.
Conform profesorului West, scanerele actuale au camera lor separata si necesita o persoana cu doctorat pentru a le opera. Aparatura creata de ei poate fi pusa pe un raft si folosita ori de cate ori este nevoie fara mari probleme.
Scannerul nou a fost testat alaturi de dispozitivele standard
Intr-un studiu nou, chirurgul J. Niklas Ulrich a testat noul scanner impotriva unui dispozitiv standard. Acesta a efectuat imagistica clinica a ambilor ochi pe 60 de pacienti, jumatate voluntari sanatosi iar cealalta jumatate formata din persoane care sufereau de boala de retina de orice tip.
In urma acestui studiu s-a dovedit faptul ca scannerul ieftin a produs imagini doar cu 5,6% mai putin clare decat dispozitivele scumpe, ceea ce este destul de bun pentru a pune un diagnostic clinic.
Conform declaratiilor doctorului Ulrich – “Am fost foarte impresionat de calitatea imaginilor produse de acest dispozitiv ieftin, acestea fiind comparabile cu imaginile produse de scannerele noastre standard. Chiar daca lipsesc anumite optiuni, care pot fi gasite doar la dispozitivele scumpe, scannerul ieftin permite totusi diagnosticare bolilor de retina cu acuratete si monitorizarea tratamentelor administrate.”
Momentan, Wax comercializeaza aceste aparate printr-o companie startup numita Lumedica si negociaza posibile acorduri de licenta cu firme internationale.
Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
www.despre-medicina.ro, proprietarul cat si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: