Alimentele ultra-procesate pot dauna sanatatii

alimente ultra-procesate, diabet zaharat tip 2, boli cardiovasculare, deces din orice cauza

Alimentele ultra-procesate pot dauna sanatatii

Din ce in ce mai multe studii dovedesc faptul ca alimentele ultra-procesate pot afecta sanatatea intr-un mod negativ, acestea referindu-se nu numai la carne ci si la snack-uri si bauturi carbogazoase.


Cancer, diabet zaharat de tip 2, boala celiaca si scleroza multipla sunt doar cateva dintre afectiunile asociate cu consumul de alimente ultra-procesate.

Doua studii publicate in ultimii ani in BMJ au analizat efectele acestor alimentente asupra sanatatii, unul dintre ele axandu-se pe sanatatea cardiovasculara in timp ce altul a analizat legatura dintre consumul produselor procesate si riscul de deces din orice cauza.

Riscurile cardiovasculare create de alimentele ultra-procesate

Primul studiu care s-a axat pe sanatatea cardiovasculara a fost condus de cat catre Bernard Srour, Franta, cercetatorii sai analizand datele a 105,159 adulti inrolati intr-un studiu de cohorta numit NutriNet-Santé, studiu care a avut ca obiectiv analizarea legaturii dintre nutritie si sanatate.


Avand varsta medie de 43 de ani, majoritatea participantilor inrolati in primul studiu au fost in mare parte de gen feminin (73%). Odata inscrisi, acestia au fost rugati sa completeze 6 chestionare care examinau tiparele lor dietetice pe o perioada de 24 de ore, participantii putand alege dintr-o lista de aproximativ 3,300 de alimente.


Echipa a clasificat alimentele in functie de “gradul lor de procesare”, Srour si colegii sai definind alimentele ultra-procesate drept cele care contin un numar mare de ingrediente pe care producatorii le folosesc pentru scopuri industriale, dar pe care consumatorii le clasifica ca fiind “sigure si gustoase”. Ca urmare, alimentele de acest tip aveau de obicei un nivel ridicat de grasimi, zahar, grasimi saturate, sodiu si o cantitate mica de vitamine si fibre.

Rezultatele primului studiu


Luand in considerare cele mentionate mai sus, echipa de cercetatori a numit cateva exemple de alimente ultra-procesate cum ar fi: produsele de patiserie, snack-uri, sucuri carbogazoase, mancarea instant cu aditivi alimentari si supe cu legume deshidratate.

In timpul studiului, Srour si echipa sau au urmarit participantii din anul 2009 pana in 2018, acestia observand ca fiecare crestere cu 10% a consumului de alimente ultra-procesate a fost asociata cu o amplificare a riscului de aparitie a urmatoarelor afectiuni:

  • Crestere a riscului de dezvoltare a bolilor cardiovasculare cu 12%;
  • Crestere a riscului de dezvoltare a bolilor coronariene cu 13%;
  • Risc de aparitie cu 11% mai mare in cazul bolilor cerebrovasculare, boli care afecteaza prin diferite mecanisme circulatia sangvina catre creier.


In comparatie cu rezultatele de mai sus, persoanele care au consumat alimente neprocesate sau minim procesate au prezentat risc mai mic de a dezvolta aceste afectiuni cardiovasculare si alte complicatii.


Cercetatorii au calculat riscul in termeni relativi, adica au comparat riscul prezentat de persoanele care au consumat alimente ultra-procesate fata de persoanele care nu au consumat acest tip de alimente. Asta inseamna ca nu s-a luat in calcul diferiti factori de procesare, valoarea nutritionala a fiecarui produs, aditivii etc, fiind astfel necesare studii aditionale pentru mai multe informatii de acest tip.


Alimentele ultra-procesate pot creste riscul de deces


Al doilea studiu a fost realizat in Pamplona, Spania si a fost condus de catre Anaïs Rico-Campà.


Echipa de cercetatori a acestui studiu a analizat legatura dintre consumul de alimente ultra-procesate si cresterea mortalitatii din orice cauza prin examinarea unui numar total de 19,899 adulti cu varsta medie de 38 de ani, 12,113 dintre acestia fiind de gen feminin.


Ca parte a studiului, participantii au fost rugati sa completeze un chestionar alimentar ce continea 136 de alimente. Acestia au fost apoi urmariti timp de 10 ani de zile, iar alimentele consumate au fost impartite in grupe in functie de gradul de procesare.

Rezultatele studiului doi


Studiul a dezvaluit ca persoanele care au consumat 4 portii sau mai mult de alimente ultra-procesate pe zi au avut o probabilitate mai mare cu 62% de deces din orice cauza comparativ cu persoanele care au consumat 2 portii sau mai putin pe zi, riscul relativ de mortalitate prematura crescand cu 18% pentru fiecare portie aditionala de alimente ultra-procesate.


Cu toate ca aceste doua studii au fost doar observationale, cercetatorii au cerut totusi oficialilor din sanatatea publica sa promoveze consumul de alimente neprocesate si sa informeze mai bine populatia cu privire la riscurile alimentelor nesanatoase.

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
www.despre-medicina.ro , proprietarul cat si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse :

MedicalNewsToday

BMJ – Studiu 1

BMJ – Studiu 2