Resveratrolul si imbatranirea sanatoasa
Ar putea fi posibil ca o cantitate mica de resveratrol (care poate fi gasit si in vinul rosu), sa poata replica efectele benefice ale estrogenului, cum ar fi protejarea impotriva bolilor metabolice si a declinului cognitiv. Cu toate acestea, cantitatile mari ar putea avea un efect opus.
Estrogenul este un hormon prezent la ambele sexe. Pe langa functiile sale initiale acesta poate proteja si impotriva anumitor afectiuni asociate cu imbatranirea, cum ar fi:
- Diabetul zaharat tip 2;
- Osteoporoza;
- Sindromul metabolic;
Cercetarile efectuate de biologul Henry Bayele Ph.D au sugerat ca o cantitate mica de resveratrol, care poate fi gasit in arahide, fistic, pielita strugurilor, vinul rosu, afine, zmeura si chiar cacao si ciocolata neagra, ar putea reproduce aceste efecte benefice.
Studiul in vitro (adica in afara organismului/in laborator) efectuat pe celule hepatice a evidentiat ca acest compus isi exercita efectele prin activarea receptorilor pentru estrogen.
Rezultatele cercetarilor mentionate in acest articol au fost publicate in jurnalul Scientific Reports.
Activarea acestor receptori pune in miscare anumite proteine numite sirtuine, care au mai multe roluri importante in imbatranirea sanatoasa, cum ar fi repararea ADN-ului si reglarea metabolismului.
Biologii considera sirtuinele ca fiind tinte potentiale excelente pentru viitoare tratamente medicamentoase, intrucat acestea protejeaza organismul impotriva mai multor afectiuni asociate cu imbatranirea cum ar fi obezitatea, diabetul zaharat tip 2, cancer, boli cardiovasculare si boli neurodegenerative.
“Numeroase studii efectuate pe animale au sugerat ca aceste proteine ar putea prelungi perioada de viata sanatoasa, prin prevenirea si incetinirea dezvoltarii bolilor. Cu toate acestea, crearea unor medicamente sau interventii dietetice s-a dovedit a fi dificila, deoarece nu s-a putut intelege modul de functionare al acestor proteine in celulele umane.”
Doze mici
Pentru a afla mai multe detalii, biologul a expus celulele hepatice la o varietate de compusi dietetici care au putut activa sirtuinele. Acestea au inclus atat resveratrolul, cat si alti compusi gasiti in boabele de soia si alte legume.
Bayele a descoperit ca dozele mici de resveratrol, prin imitarea estrogenului, au putut creste activitatea sirtuinelor in celule. Cu toate acestea, dozele ridicate de resveratrol au redus aceasta activitate.
Rezultatele obtinute sustin ideea de consum a unui singur pahar pe zi de vin rosu, pentru a promova imbatranirea sanatoasa.
De retinut insa, ca si alte compomente dietetice pot avea acelasi rezultat. De exemplu, compusii gasiti in lemnul dulce sunt mult mai buni la activarea sirtuinelor comparativ cu resveratrolul.
Bayele sugereaza ca oamenii sa considere acesti compusi ca “estrogeni vegetali” si spera ca pe viitor acestia sa ajute la crearea unei alternative pentru terapia de substitutie hormonala (o terapie folosita pentru a contracara simptomele menopauzei).
Terapia de substitutie hormonala creste riscul de aparitie a accidentului vascular cerebral, a infarctului si a anumitor tipuri de cancer.
Cu toate acestea, Bayele specifica clar ca sunt necesare studii clinice aditionale pentru a confirma daca acesti compusi vegetali pot fi folositi ca inlocuitori ai estrogenului pentru a promova imbatranirea sanatoasa.
Paradoxul francez
Bayele este de parere ca aceste descoperiri ar putea explica paradoxul francez – Cu toate ca exista o dieta bogata in grasimi, o anumita parte a populatiei franceze prezinta o rata mica de boli cardiovasculare si anumite tipuri de cancer.
Oamenii de stiinta au sugerat ca aceasta “nelamurire” ar putea avea legatura cu obiceiul frantuzesc de a consuma in mod regulat vin rosu, dar tot timpul in moderatie.
Cu toate acestea, Bayele atentioneaza ca efectele aparute in urma utilizarii compusilor vegetali au fost realizate in vitro si ca s-ar putea sa nu existe aceleasi efecte si la persoanele reale, una dintre probleme fiind digestia si metabolizarea compusilor. Chiar daca acesti compusi supravietuiesc intacti, absorbtia in sange ar putea fi redusa.
Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: