Relatia dintre exercitiile fizice si boala Alzheimer
Un grant de 4.5 milioane de dolari va fi oferit pentru a finanta un studiu realizat de Universitatea din Arizona, care va cerceta legatura dintre exercitiile aerobice si incetinirea progresului bolii Alzheimer.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, numarul cazurilor de dementa la nivel global este in jur de 55 de milioane, iar boala Alzheimer reprezinta tipul cel mai comun, reprezentand intre 60% si 70% din totalul cazurilor de dementa.
“Boala Alzheimer este o afectiune complexa la care contribuie numerosi factori, aceasta problema fiind si una dintre motivele pentru care nu am gasit inca un tratament curativ. Cu toate acestea, am descoperit recent ca modificarea factorilor care tin de stilul de viata ar putea contribui la incetinirea progresului bolii” – a precizat profesorul Fang Yu, unul dintre cercetatorii implicati in acest studiu.
Grantul oferit va permite profesorului Yu si echipei sale de cercetatori sa efectueze primul test sevcential, randomizat si cu atribuire multipla pentru boala Alzheimer.
Conform decanului Edson College, Judigh Karshmer – “Sunt de parere ca acest grant dovedeste ca ceea ce face profesorul Yu si echipa sa reprezinta un pas important pentru descoperirea mai multor informatii noi despre boala Alzheimer. Este posibil ca aceste cercetari sa aiba un impact pozitiv pentru numeroasele persoane afectate de aceasta boala, oferindu-le speranta unei potentiale ameliorari in viitor.”
Se doreste stabilirea cu exactitate a exercitiilor care ofera rezultate pozitive
Domeniul de cercetare adauga la studiile anterioare ale profesorului Yu, care au evidentiat ca un program de exercitii fizice de sase luni a redus semnificativ declinul cognitiv, comparativ cu evolutia naturala a schimbarilor cauzate de boala Alzheimer.
Prin efectuarea exercitiilor aerobice, in principal, s-a descoperit ca s-a putut reduce in mod eficient progresul hiperintensitatii materiei albe (leziuni), care este asociat cu declinul cognitiv si dezvoltarea dementei.
Etapa a doua a studiului clinic va cauta cele mai bine exercitii pentru a imbunatati conditia aerobica a adultilor varstnici cu boala Alzheimer in stadii incipiente si pentru a analiza impactul acelor exercitii asupra memoriei.
“Partea cea mai importanta pentru acest studiu este de a reduce din variatiile raspunsurilor primite la aceste exercitii, intrucat unele persoane prezinta o ameliorare semnificativa, in timp ce altele nu. Asta inseamna ca vom incerca sa intelegem mai bine efectul exercitiilor, astfel incat sa creasca numarul participantilor cu rezultate pozitive.” – profesorul Yu.
Pentru acest studiu nou, echipa de cercetatori doreste sa recruteze peste o suta de participanti cu varsta de cel putin 65 de ani, care au prezentat schimbari cognitive si de memorie.
Boala Alzheimer pe scurt
Boala Alzheimer este o afectiune neurodegenerativa progresiva, caracterizata prin schimbari la nivelul creierului care duc la acumularea si depozitarea unor proteine specifice. Aceasta duce la atrofierea creierului si la distrugerea neuronilor, motiv pentru care boala Alzheimer reprezinta cea mai comuna cauza a dementei.
Semnele si simptomele principale ale bolii Alzheimer sunt asociate cu:
- Memoria – prin pierderea frecventa a obiectelor, repetarea acelorasi fraze, dificultate in gasirea cuvintelor corespunzatoare intr-o conversatie, uitarea programarilor etc;
- Gandirea – dificultate de concentrare si de realizare a mai multor activitati in acelasi timp;
- Schimbari comportamentale si de personalitate – care pot include depresie, retragere sociala, pierderea interesului in activitatile indragite in trecut, furie etc;
- Probleme legate de judecata si luare de decizii – simptom care se poate manifesta prin dificultate in rezolvarea problemelor minore sau luarea de decizii anormale, cum ar fi purtarea hainelor necorespunzatoare sezonului.
Chiar daca nu este cunoscuta cauza exacta a bolii Alzheimer, exista insa numerosi factori de risc, cum ar fi inaintarea in varsta, istoricul medical familial si factorii genetici, sexul, traumatismele craniene, poluarea aerului si multe altele.
Pentru mai multe informatii despre boala Alzheimer, puteti citi acest articol, care intra in detaliu despre simptomele, cauzele, complicatiile si cercetarile efectuate in acest domeniu.
Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Referinte: