Pojarul (rujeola): Simptome, Cauze, Factori de risc
Pojarul (rujeola) este o infectie eruptiva a copilariei provocata de virusul rujeolic. La copiii mici pojarul poate fi o infectie foarte severa, care poate duce chiar si la deces. Cu toate ca in trecut, pojarul a reprezentat o afectiune foarte des intalnita, in prezent insa, numarul cazurilor a scazut considerabil datorita vaccinurilor disponibile.
Semnele si simptome pojarului
Conform surselor (CDC), simptomele pojarului apar de obicei intre 7 si 14 zile de la infectare si includ:
- Febra;
- Tuse;
- Rinoree;
- Ochi rosii cu secretii abundente (conjunctivita);
- Pierderea apetitului si scaderea in greutate;
- Oboseala, iritabilitate si o lipsa generala de energie.
La 2-3 zile de la debutul simptomelor, pot sa apara in cavitatea bucala pete mici si albe numite pete Koplik.
La 3-5 zile de la debutul simptomelor, se declanseaza eruptia cutanata. De obicei, eruptia debuteaza cu pete rosii care apar pe fata si pe linia parului si care se raspandesc apoi in jos la nivelul gatului, trunchiului, bratelor si picioarelor.
Petele se pot uni pe masura ce se raspandesc de la cap spre restul corpului. Cand eruptia apare, febra poate ajunge la peste 40° Celsius.
Evolutia si simptomele pojarului
O alta descriere a evolutiei si a simptomelor prezentate poate fi urmatoarea:
- Infecție și incubație: In primele 10-14 zile de la infectare nu apar simptome usor de evidentiat, deoarece virusul este in perioada de incubatie.
- Semne si simptome nonspecifice : Febră ușoară sau moderată, tuse persistentă, secreții nazale, conjunctivită, dureri in gat. Acest stadiu poate dura 2-3 zile.
- Manifestare acută: Insoțită de erupție cutanată care începe din zona feței. In următoarele zile, erupția se raspandeste pe brațe și trunchi, apoi pe picioare; febra crește puternic (39°-40,5° Celsius).
- Perioadă de contagiozitate: O persoană infectată poate transmite virusul timp de aproximativ 8 zile, din care 4 înainte de apariția erupției si se incheie in momentul in care eruptia cutanata a fost prezenta timp de 4 zile.
Cauzele pojarului
Pojarul (rujeola) este o boala foarte contagioasa provocata de un virus care exista in caile respiratorii superioare ale persoanei infectate. Virusul se poate raspandi prin stranut sau tuse.
Virusul poate supravietui pana la 2 ore in spatiul in care persoana infectata a stranutat sau a tusit. Daca alte persoane inspira aerul contaminat sau ating suprafete infectate apoi isi ating ochii, nasul sau gura, acele persoane pot fi infectate.
Deoarece pojarul este atat de contagios, un om bolnav poate infecta pana la 90% dintre persoanele din jur, daca acele persoane nu au fost imunizate.
Virusul rujeolic nu poate fi transmis de orice alta specie cu exceptia celei umane.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), rujeola severa este mai frecventa la copiii care au o alimentatie inadecvata, in special cei cu insuficienta de vitamina A sau ai caror sistem imunitar a fost slabit de HIV/SIDA sau alte boli.
Cele mai severe complicatii includ, pierderea vederii (orbire), encefalita (inflamatie a creierului), diaree severa urmata de deshidratare si infectii respiratorii severe cum ar fi pneumonia.
Factori de risc asociati cu pojarul
Factorii cei mai mari, care pot creste riscul de infectare cu virusul rujeolic si aparitia pojarului includ:
- Nevaccinarea – persoanele nevaccinate impotriva virusului rujeolic au un risc mult mai mare de a fi infectate.
- Calatorii internationale – calatoriile in tarile in curs de dezvoltare unde pojarul este des intalnit cresc riscul de infectare.
- Deficitul de vitamina A – daca dieta nu contine cantitatea necesara de vitamina A, atunci pot sa apara complicatii si simptome mult mai severe.
Complicatii ale pojarului
Chiar daca pojarul poate fi sever in toate categoriile de varsta, copiii sub varsta de 5 ani si adultii trecuti de 20 de ani au o probabilitate mai mare de a dezvolta anumite complicatii cauzate de pojar. Cateva dintre acestea includ:
- Infectii ale urechilor – una dintre cele mai des intalnite complicatii provocate de pojar.
- Pneumonia – o alta complicatie foarte des intalnita. Persoanele cu sistemul imunitar scazut pot dezvolta o pneumonie severa care poate fi uneori si fatala.
- Encefalita – encefalita reprezinta o inflamatie a creierului care apare de obicei in urma unei infectii virale.
- Probleme de sarcina – la femeile insarcinate, rujeola poate provoca nastere prematura sau nasterea unui copil cu greutate mica.
Metode de prevenire
Cand vine vorba de preventie, doua metode pot fi usor de aplicat si anume:
- Izolarea – deoarece pojarul este o boala foarte contagioasa este recomandat ca persoana afectata sa nu participe la activitati care implica si alte persoane (job, petreceri, vizite etc).
- Vaccinarea – este recomandat ca persoanele nevaccinate sau interesate de vaccinarea copiilor sa vorbeasca cu medicul specialist.
Pojarul in Romania
Conform Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din structura Institului National de Sanatate Publica, in perioada Ianuarie – August 2016 in Romania au fost confirmate 675 cazuri de rujeola in 23 de judete si au fost raportate 3 cazuri de decese prin rujeola.
Majoritatea cazurilor de rujeola reprezinta focare in comunitati in care vaccinarea este suboptimala. Majoritatea persoanelor din acele comunitati calatoresc frecvent in alte tari (ex. Italia) si migreaza alternativ in judetele invecinate. Din cauza acestor deplasari frecvente, o parte dintre aceste familii nu isi prezinta copiii pentru vaccinare, iar cealalta parte nici nu sunt inregistrate la un medicul de familie. Ca parte a interventiilor in aceste focare, au fost organizate actiuni de vaccinare a copiilor incomplet vaccinati/nevaccinati.
Pojarul in UE
In UE, conform ECDC, 29 de tari au raportat date referioare la cazurile de rujeola din luna Ianuarie 2019, cu 881 cazuri raportate de 19 tari. Numarul cazurilor a crescut fata de lunile precedente. Romania, Italia, Polonia si Franta au avut cel mai ridicat numar de cazuri pentru luna Ianuarie 2019 cu 261 cazuri pentru Romania, 165 Italia, 133 Polonia si 124 Franta.
Intre 1 Februarie 2018 si 31 Ianuarie 2019, 30 de tari din UE/SEE au raportat 12,266 cazuri de rujeola. Numarul cel mai ridicat de cazuri este reprezentat de Franta cu 2800 cazuri, urmata de Italia 2632 cazuri, Grecia 1862, Romania 1247.
Cu toate ca Romania prezinta deja un numar mare de cazuri de rujeola, cei de ECDC mentioneaza ca numerele raportate ar putea fi estimate sub numarul real, acest fapt fiind datorat focarului sustinut si continuu pe teritoriul Romaniei, care poate provoca intarzieri in raportarea cazurilor.
Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
www.despre-medicina.ro, proprietarul cat si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse:
Centers for Disease Control and Prevention
Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile