Paralizia: Tipuri, Simptome, Cauze
Paralizia inseamna pierderea abilitatii de miscare a unei anumite parti din corp sau a intregului corp. In functie de cauza paraliziei, aceasta poate fi temporara sau permanenta. Aproape toate cazurile de paralizie apar ca rezultat al lezarii nervilor. In functie de tipul paraliziei, pot sa apara urmatorii factori:
- Creierul nu poate trimite semnale catre regiunea respectiva din cauza leziunilor cerebrale.
- Chiar daca semnalele tactile cum ar fi intepatul sau atingerea pot fi percepute de catre creier, acesta nu poate genera insa un raspuns din cauza leziunilor aparute la nivelul maduvei spinarii.
- Creierul nu poate primi semnale si nici nu poate trimite din cauza leziunilor aparute la nivelul maduvei spinarii.
Maduva spinarii poate fi descrisa ca un releu pentru creier, iar atunci cand aceasta este afectata, cel mai adesea se va instala si paralizia. Aceste leziuni pot fi provocate de accidente traumatice sau de diferite boli cum ar fi accidentul vascular cerebral sau poliomielita.
Majoritatea leziunilor maduvei spinarii sunt incomplete ceea ce inseamna ca se poate inca transmite si primi semnale. In cazul acesta se poate pastra partial sensibilitatea si miscarea in zona afectata sau severitatea paraliziei se va putea schimba. O lezare completa a maduvei spinarii va compresa sau va rupe nervii, devenind astfel imposibil de transmis semnalele necesare.
In cazuri rare leziunile provocate prin accidentare au ca rezultat paralizia zonei afectate. Chiar si asa, este mult mai obisnuit sa apara la persoanele care sufera deja si de alte probleme medicale cum ar fi diabetul. Lezarea nervilor provocata de diabet afecteaza cel mai adesea talpile si este caracterizata prin pierderea partiala a senzatiei in acea regiune.
Cu toate ca nu se pierde abilitate de miscare, aceasta poate fi ingreunata sau chiar dificil de efectuat si poate creste riscul aparitiei altor probleme medicale cum ar fi bolile cardiovasculare.
Simptome
Simptomul principal al paraliziei este inabilitatea de miscare a unei anumite parti din corp sau a intregului corp. Acest simptom poate sa apara treptat sau dintr-o data, in unele cazuri putand chiar sa apara sau sa dispara brusc. Paralizia poate afecta orice parte a corpului, cum ar fi:
- Fata;
- Mainile;
- O mana sau un picior (monoplegie);
- O singura parte a corpului (hemiplegie);
- Ambele picioare (paraplegie);
- Ambele brate si ambele picioare (tetraplegie).
Cauze
Accidentul vascular cerebral este cauza cea mai mare de paralizie deoarece afecteaza creierul si astfel relatia acestuia cu maduva spinarii.
Lezarea maduvei spinarii poate fi provocata cel mai des de accidente rutiere, cazaturi, activitati sportive sau acte violente intre persoane, dar si de:
- Scleroza Multipla;
- Paralizie cerebrala;
- Sindromul post-polio;
- Leziuni cerebrale traumatice;
- Neurofibromatoza;
- Malformatii congenitale;
Tipuri de paralizie
Exista multe forme de paralizie deoarece corpul poate fi lezat in mai multe feluri. Cu toate acestea, exista insa patru categorii principale de paralizie si anume:
Monoplegia
Monoplegia este reprezentata prin paralizia unei singure zone din corp, cel mai adesea a unui membru inferior sau superior. Persoanele cu monoplegie retin mobilitatea si senzatia in restul corpului dar nu si in membrul afectat.
Cu toate ca paralizia cerebrala este cauza principala a monoplegiei, exista insa si alte cauze cum ar fi accidentul vascular cerebral, tumori, leziuni nervoase provocate de accidente sau boli, leziuni cerebrale.
In unele cazuri monoplegia este o conditie temporara si apare de obicei in urma unui accident vascular cerebral sau leziune cerebrala. Atunci cand nervii care afecteaza regiunea paralizata nu sunt retezati complet, se poate redobandi o functionare semnificativa cu ajutorul kinetoterapiei.
Hemiplegia
Hemiplegia afecteaza atat bratul cat si piciorul de pe aceeasi parte a corpului. La fel ca si monoplegia, aceasta este provocata cel mai adesea de o leziune cerebrala.
In cazul hemiplegiei, gradul de paralizie variaza de la persoana la persoana si se poate schimba odata cu trecerea timpului. Hemiplegia debuteaza de obicei cu senzatie de “furnicaturi”, mici intepaturi la nivelul mainilor sau picioarelor si progreseaza prin slabiciune musculara si apoi paralizie completa.
Cu toate acestea, persoanele cu hemiplegie marturisesc ca nivelul de mobilitate difera de la o zi la alta, acest lucru fiind afectat si de starea generala de sanatate, de nivelul de activitate si alti factori.
Hemiplegia nu trebuie sa fie confundata cu hemipareza. Hemipareaza reprezinta slabirea usor-moderata a functiilor de pe o parte a corpului, in timp ce hemiplegia reprezinta slabirea severa sau pierderea completa a functiilor motorii de pe o parte a corpului.
Hemipareza este totusi un precursor al hemiplegiei mai ales la persoanele cu probleme neurologice. In unele cazuri hemiplegia este temporara.
Paraplegia
Paraplegia este reprezentata de paraliza zonei situate sub talie, adica membrele inferioare, soldurile dar si alte functii cum ar fi cele sexuale. Cu toate ca stereotipul legat de paraplegie este acela ca persoana afectata nu isi poate misca membrele inferioare, nu poate simti si nu se poate deplasa, adevarul este ca aceasta problema difera de la persoana la persoana si in unele cazuri, de la o zi la alta.
Paraplegia se refera la dificultatea substantiala de functionare si miscare a zonei afectate si nu neaparat la o paralizie permanenta si totala. In cazuri rare persoanele cu paraplegie isi revin spontan, acest lucru fiind datorat probabil unor functii inca necunoscute ale creierului si maduvei spinarii cum ar fi regenerarea de neuroni.
Cel mai adesea persoanele cu paraplegie pot redobandi un anumit nivel de functionare prin kinetoterapie.
Leziunile la nivelul maduvei spinarii reprezinta cauza principala de paraplegie, intrucat acestea impiedica creierul sa trimita si sa primeasca semnale din zona afectata. Alte cauze pot include:
- Infectii la nivelul maduvei spinarii;
- Tumori cerebrale;
- Infectii cerebrale;
- Accident vascular cerebral;
- Malformatii congenitale la nivelul creierului sau a maduvei spinarii;
- Privarea de oxigen a creierului sau a maduvei spinarii din cauza sufocarii, a accidentelor chirurgicale, a violentei etc.
Tetraplegie
Tetraplegia este paralizia sub zona gatului, aceasta afectand toate cele patru membre si trunchiul. Ca si in cazul paraplegiei, nivelul de pierdere a abilitatii de miscare difera de la o persoana la alta.
De asemenea unele persoane isi pot redobandi spontan functionarea completa sau partiala in timp ce alte persoane vad progrese cu ajutorul kinetoterapiei.
In unele cazuri tetraplegia este o afectiune temporara provocata de accidentul vascular cerebral, leziuni cerebrale sau compresie temporara a nervilor maduvei spinarii.
Persoanele care au suferit un accident la nivelul maduvei spinarii prezinta tetraplegie temporara imediata, apoi cu trecerea timpului acestea recapata o parte din functionalitate datorita scaderii inflamatiei si a compresiei de nervi sau a corectarii chirurgicale.
Cauza principala a tetraplegiei sunt leziunile la nivelul maduvei spinarii produse cel mai des de accidente rutiere, acte de violenta, activitati sportive si cazaturi. Alte cauze pot include:
- Leziuni cerebrale traumatice;
- Leziuni cerebrale cauzate de infectii;
- Privarea de oxigen a creierului si a maduvei spinarii din cauza sufocarii, a accidentelor legate de anestezie, soc anafilactic sau alte cauze;
- Leziuni la nivelul creierului sau a maduvei spinarii;
- Tumori la nivelul creierului sau a maduvei spinarii;
- Infectii la nivelul creierului sau a maduvei spinarii;
- Supradoza de alcool sau droguri.
Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
www.despre-medicina.ro, proprietarul cat si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: