Numarul de persoane obeze a depasit un miliard
Conform unei analize globale publicate in The Lancet, numarul total de copii, adolescenti si adulti care traiesc cu obezitate a depasit un miliard. Odata cu cresterea numarului de persoane supraponderale si scaderea numarului de persoane subponderale, obezitatea a devenit cea mai comuna forma de malnutritie in majoritatea tarilor.
In urma informatiilor obtinute, cercetatorii au estimat ca rata de obezitate in randul copiilor si adolescentilor a fost de patru ori mai mare in 2022, comparativ cu cea din 1990. In ceea ce priveste adultii, rata de obezitate s-a dublat in randul femeilor si s-a triplat in randul barbatilor din 1990 pana in 2022. Numarul total de persoane afectate de obezitate la nivel global a fost format din 159 de milioane de copii si adolescenti si 879 de milioane de adulti, in anul 2022.
Comparativ cu aceste valori, intre anii 1990 si 2022, numarul de copii si adolescenti la nivel global care au fost afectati de subponderabilitate a scazut cu aproximativ o cincime in randul fetelor si mai mult de o treime in randul baietilor. In ceea ce priveste adultii, in aceeasi perioada numarul a scazut cu aproximativ 50%, mai putin de jumatate din populatia globala adulta prezentand subponderabilitate.
Atat obezitatea cat si subponderabilitatea reprezintta probleme de malnutritie care afecteaza semnificativ sanatatea generala. Conform autorului senior al acestui studiu, prof. Majid Ezzati din cadrul Colegiului Imperial din Londra – “Este foarte ingrijorator faptul ca epidemia de obezitate observata in randul adultilor din anul 1990 este acum evidenta in randul copiilor si adolescentilor. In acelasi timp, exista inca sute de milioane de persoane afectate de subponderabilitate, in special in tarile mai putin dezvoltate, ceea ce arata o nevoie clara de a aborda ambele forme de malnutritie prin imbunatatirea accesului la alimente sanatoase si nutritive.”
Cum a fost realizat studiul
Studiul curent a fost realizat de NCD-RisC (NCD Risk Factor Collaboration) si Organizatia Mondiala a Sanatatii si a inclus peste 1500 de cercetatori. Pentru a primi informatiile necesare, cercetatorii au analizat peste 220 de milioane de persoanne din 190 de tari, pentru a obtine valorile inaltimii si greutatii corporale. Acestea au fost impartite astfel:
- 63 de milioane de persoane cu varsta cuprinsa intre 5 si 19 ani;
- 158 de milioane de persoane cu varsta minima de 20 de ani.
Adultii au fost clasificati ca obezi daca indicele de masa corporala (IMC) a fost mai mare sau egal cu 30kg/m2 sau subponderali daca IMC-ul a fost mai mic de 18,5kg/m2. In ceea ce privese copii cu varsta cuprinsa intre 5 si 9 ani si cei adolescenti cu varsta cuprinsa intre 10 si 19, IMC-ul folosit pentru a defini obezitatea sau subponderabilitaea a tinut cont de varsta si de sex, intrucat tinde sa existe diferente mari de inaltime si greutate in perioada copilariei si pubertatii.
Rezultatele obtinute
Rezultatele obtinute au aratat ca intre anii 1990 si 2022, obezitatea la nivel global a crescut de patru ori in randul fetelor si baietilor din aproape toate tarile participante, iar numarul de fete si baieti subponderali a scazut de la 10,3% in 1990 la 8,2% in 2022 (fete) si de la 16,7% la 10,8% in randul baietilor.
In cazul adultilor, rata obezitatii la nivel global s-a dublat in randul persoanelor de sex feminin si aproape ca s-a triplat in randul barbatilor, intre anii 1990-2022. Tot in aceasta perioada, rata de subponderabilitate in randul adultilor a scazut cu 50%, femeile prezentand o schimbare de la 14,5% la 7%, iar barbatii de la 13,7% la 6,2%.
Directorul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus a precizat – “Acest studiu a evidentiat importanta prevenirii si gestionarii obezitatii inca din tinerete prin dieta, activitate fizica si ingrijire corespunzatoare, acolo unde este nevoie. Pentru a putea atinge tintele globale axate pe reducerea obezitatii va fi necesara atat implicarea guvernelor, comunitatii si a agentiilor de sanatate, cat si implicarea sectorului privat, care va trebui sa fie raspunzator de impactul produselor comercializate asupra sanatatii.”
Schimbarile cele mai mari de obezitate si subponderabilitate la adulti
Tarile cu prevalenta cea mai mare de obezitate in anul 2022 au fost teritoriile insulare Tonga si Samoa Americana pentru femei si Samoa Americana si Nauru pentru barbati, unde mai mult de 60% din totalul populatiei adulte din Polinezia si Micronezia a prezentat obezitate.
In Regatul Unit, rata obezitatii a crescut de la 13,8% in anul 1990 la 28,3% in anul 2022 in randul femeilor si de la 10,7% la 26,9% in randul barbatilor.
Rata de obezitate in Statele Unite ale Americii a crescut de la 21,2% in 1990 la 43,8% in 2022 in randul femeilor si de la 16,9% la 41,6% in randul barbatilor.
In ceea ce priveste subponderabilitatea, tarile cu prevalenta cea mai mare a fost Eritrea si Timor-Leste pentru femei si Eritrea si Etiopia pentru barbati, unde mai mult de 20% din totalul populatiei adulte a prezentat subponderabilitate.
Schimbarile cele mai mari de obezitate si subponderabilitate la copii
Tarile cu prevalenta cea mai mare de obezitate in 2022 in randul copiilor au fost Niue si Insulele Cook, atat pentru baieti, cat si pentru fete, unde mai mult de 30% dintre copii si adolescenti au prezentat obezitate.
In ceea ce priveste Regatul Unit, rata obezitatii a crescut de la 4,7% in 1990 la 10,1% in 2022 pentru fete si de la 4,3% la 12,4% in 2022 in randul baietilor.
Rata obezitatii in Statele Unite ale Americii a crescut de la 11,6% in 1990 la 19,4% in 2022 in randul fetelor si de la 11,5% la 21,7% in randul baietilor.
Tarile cu prevalenta cea mai ridicata de subponderabilitate in randul copiilor au fost India si Sri Lanka pentru fete, iar pentru baieti India si Niger, unde mai mult de 15% din totalul populatiei a prezentat subpoderabilitate.
Obezitatea in Romania
Conform surselor, in anul 2019 aproape 59% din totalul populatiei adulte din Romania a prezentat supraponderabilitate.
In ceea ce priveste pre-obezitatea, Romania a avut numarul cel mai mare din Uniunea Europeana, cu o valoare de 47,7%. Cu toate acestea, Romania s-a clasat ultima ca numar total de cazuri de obezitate, cu o valoare de doar 10,9%.
Intrucat in tara noastra exista aproximativ 47,7% persoane cu pre-obezitate, realizarea actiunilor de gestionare corespunzatoare a greutatii este cu atat mai importanta, pentru ca aceste cazuri sa nu evolueze spre obezitate de-a lungul timpului.
Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: