...

Nanoplasticele și potențialul risc asociat cu boala Parkinson

nanoplastice, plastic, microplastice, boala Parkinson

Nanoplasticele și potențialul risc asociat cu boala Parkinson

Un studiu observațional, publicat în data de 17 noiembrie 2023, în jurnalul Science Advances, a descoperit că nanoplasticele interacționează cu o proteină specifică aflată în mod natural în creier, ceea ce duce la modificări asociate atât cu boala Parkinson, cât și cu unele tipuri de demență.

Conform cercetătorului Andrew West, profesor în cadrul Facultății de Medicină Duke – “Boala Parkinson a fost numită tulburarea cu evoluția cea mai rapidă. Numeroase informații obținute de-a lungul timpului au sugerat că factorii de mediu ar putea avea un rol important în apariția bolii, însă aceștia nu au fost identificați până în acest moment.”

Cercetătorii speră că aceste descoperiri vor reprezenta o fundație pentru viitoare studii, care vor fi axate pe impactul factorilor de mediu asupra biologiei umane.

Această analiză a fost realizată întrucât plasticele aruncate necorespunzător se degradează de-a lungul timpului în bucăți mult mai mici, care se acumulează apoi în alimente și în apă și apar în cele din urmă în sângele oamenilor.

“Conform studiului nostru, este posibil ca apariția micro și nanoplasticelor în mediu să reprezinte un factor nou în ceea ce privește riscul și progresul bolii Parkinson. Odată cu creșterea concentrației acestor contaminanți în apă și în alimentele noastre, este ușor de observat de ce această descoperire este atât de îngrijorătoare.” – a precizat prof. Andrew West.

Efectul nanoplasticelor a fost observat în trei modele diferite de studiu

Colaborarea dintre Universitatea Duke și Colegiul Trinity a dus la descoperirea că nanoparticulele de plastic polistiren (găsite de obicei în produse de unică folosință cum ar fi pahare sau tacâmuri), atrag acumularea proteinei cunoscută sub numele de alfa-sinucleină. Cu toate acestea, cel mai surprinzător lucru evidențiat a fost legătura strânsă dintre plastice și proteine, o acumulare care a fost prezentă în trei modele diferite de analiză (eprubetă, cultură de neuroni și model rozător afectat de boala Parkinson).

“În timp ce contaminanții din micro și nanoplastice sunt evaluați îndeaproape pentru potențialul lor impact în ceea ce privește cancerul și bolile autoimune, interacțiunile observate de noi în acest studiu sugerează necesitatea unei verificări a nanoplasticelor și în ceea ce privește riscul și progresul bolii Parkinson și a unor tipuri de demență.

Tehnologia necesară pentru monitorizarea nanoplasticelor este încă în stadiile incipiente și nu poate oferi încă răspunsurile la întrebările pe care le avem. Sperăm însă că descoperirile noastre vor duce la o accelerare a cercetărilor în acest domeniu, pentru a putea realiza pașii necesari pentru a ne proteja mai ușor.” –  a încheiat prof. West.

Studiul a fost realizat de cercetătorii Centrului Medical al Universității Duke și a fost finanțat de Fundația de Cercetare a Bolii Parkinson Michael J. Fox  și de Inițiativa de Cercetare Globală ASAP.

Număr ridicat de micro și nanoplastice, în special în apă

Conform unui studiu publicat în jurnalul Science Direct, microplasticele sunt definite ca bucăți din plastic mai mici de 5 milimetri, care prin degradarea și fragmentarea lor duc la formarea de nanoplastice, care au o mărime cuprinsă între 1 și 100 nanometri.

Prezența micro și nanoplasticelor a fost descoperită în oceane, râuri și zone urbane, acestea putând fi detectate în majoritatea corpurilor de apă, sedimente și soluri, unde sunt absorbite apoi de diferite organismele acvatice și terestre.

În ceea ce privește corpurile de apă, concentrația cea mai mare de micro și nanoplastice este compusă din polietilenă, polipropilenă, polistiren și clorură de polivinil (PVC), toate acestea putând fi găsite în râuri, lacuri și oceane.

De-a lungul anilor s-a estimat că apa dulce transportă între 70% și 80% din totalul micro și nanoplasticelor din mediul terestru în cel acvatic, unde pot deveni medii propice pentru dezvoltarea virusurilor și bacteriilor.

Chiar dacă produsele din plastic oferă numeroase beneficii în ceea ce privește versatilitatea, accesibilitatea și rezistenta lor, nu trebuie ignorat faptul că acestea reprezintă o problemă severă atât pentru mediu, cât și pentru populație, atunci când nu sunt gestionate și eliminate corespunzător.

Surse:

  1. Duke Health
  2. Science Direct
  3. Pexels
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.