...

Tratament nou contra cancerului: Molecule de aur

molecule de aur, tratament cancer, cancer

Tratament nou contra cancerului: Molecule de aur

Noile molecule pe baza de aur par a fi mai sigure si mai eficiente in lupta impotriva cancerului, comparativ cu terapiile bazate pe platina.


In ultimii 40 de ani, cisplatin sau cisplatina a fost tratamentul ales pentru tratarea diferitelor forme de cancer. Cisplatina este un compus pe baza de platina si este eficient in special la oprirea cancerului testicular, cu o rata de succes mai mare de 90%.


Cu toate acestea, utilizarea cisplatinei si a altor medicamente pe baza de metale a fost limitata din cauza toxicitatii lor, a rezistentei la alte medicamente si a lipsei de stabilitate pe termen lung.


Plecand de la aceasta idee, un grup de cercetatori de la Universitatea RMIT din Melbourne, Australia, a publicat un articol in jurnalul Chemistry: A European Journal, in care au anuntat crearea a patru molecule bioactive pe baza de aur, pentru a fi folosite in tratamentul pentru cancer.


Testele preclinice au aratat ca aceste molecule sunt de 24 de ori mai eficiente decat cisplatina la distrugerea anumitor celule canceroase.


Aditional, acestea sunt mai bune la oprirea cresterii tumorale si sunt mai rezistente la alte tipuri de medicamente, ceea ce le permite sa ramana active si eficiente o perioada mai lunga de timp.


Conform co-autorului acestui studiu, Nedaossadat Mirzadeh, rezultatele cercetarilor evidentiaza un potential incredibil pentru dezvoltarea unor noi tipuri de tratamente terapeutice, care pot lupta impotriva cancerului si care pot oferi precizie si putere pe o perioada mai lunga de timp.


Cisplatina a fost descoperita intamplator


Efectele terapeutice ale metalelor au fost stiute si folosite timp de mii de ani. Metalele sunt elemente care apar natural si care sunt implicate intr-o serie larga de activitati celulare. Acestea sunt compatibile si cu organismul uman, pana la un anumit punct, motiv pentru care stabilirea unei doze optime si sigure a reprezentat o problema constanta.


Cu toatea acestea, exista insa dovezi care arata ca egiptenii antici si chinezii au folosit cu succes aur si cupru pentru a trata, de exemplu, sifilisul.


Pe la mijlocul anilor 1960, cercetatorul Barnett Rosenberg a descoperit ca activarea unor electrozi de platina a provocat oprirea abrupta a diviziunii celulare. La scurt timp dupa, acesta a descoperit motivul aceste opriri, un compus numit cisplatin care era produs de electrozi.


In urma cercetatorilor aditionale, Rosenberg a observat eficienta remarcabila a cisplatinei de a opri cresterea tumorala in randul soarecilor.


Din anul 1978, cand cisplatina a fost aprobata pentru uz uman, aceasta a devenit un instrument important pentru combaterea cancerului, atat individiual cat si in combinatie cu alti compusi.


Moleculele de aur au incetinit cresterea tumorii cu 46,9%


Echipa care a creat aceste molecule noi de aur si anume Grupul de Inginerie Moleculara RMIT, a adus impreuna chimisti si farmacologi care impreuna impart decenii de experienta in folosirea moleculelor de aur pentru utilizari specifice.


Pentru acest studiu, echipa de cercetatori a creat molecule care sa tinteasca cat mai direct celulele canceroase, fara a leza celulele sanatoase inconjuratoare. Aditional, aceste molecule ar inhiba productia unei enzime specifice care este asociata cu cresterea tumorala si rezistenta la medicamente.


Un alt beneficiu al moleculelor de aur sunt proprietatile lor antiinflamatorii, acestea putand reduce inflamatia care este prezenta de obicei in locurile tumorale. Datorita acestor proprietati exista motive de folosire a moleculelor si in dezvoltarea unor noi terapii pentru artrita.


Testele preclinice in vitro (in afara organismului viu/in laborator) si in vivo (in interiorul organismului viu) au demostrat efectul moleculelor asupra celulelor canceroase din cancerul de prostata, mamar, cervical, de colon si melanomul.


Aditional, aceste molecule au incetinit cresterea tumorii la animale cu 46,9% comparativ cu 29% realizat de cisplatina.


Pasul urmator al Grupului de Inginerie Moleculara este de a obtine aprobare si de a achizitiona fonduri pentru urmatoarea etapa, adica pentru studii clinice umane.

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

Chemistry: A European Journal

Medical News Today

Pixabay

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.