...

Menopauza prematura si riscul de deces timpuriu

menopauza prematura, insuficienta ovariana prematura, insuficienta ovariana prematura spontana, insuficienta ovariana prematura chirurgicala, cancer, boli cardiovasculare

Menopauza prematura si riscul de deces timpuriu

Conform unui studiu prezentat in cadrul editiei 26 a Congresului European de Endocrinologie din Stockholm, femeile care intra la menopauza inainte de varsta de 40 de ani au o probabilitate mai mare de a muri mai tinere, insa acest risc ar putea fi redus prin terapie hormonala.


Acest studiu, realizat in Finlanda, reprezinta cea mai mare cercetare de pana acum care analizeaza legatura dintre rata de mortalitate si menopauza prematura si care evidentiaza importanta consultatiilor medicale regulate pentru persoanele de sex feminin.


Majoritatea femeilor intra la menopauza intre 45 si 55 de ani. Cu toate acestea, exista insa si femei care pot prezenta menopauza inainte de varsta de 40 de ani, problema cunoscuta sub numele de menopauza prematura sau insuficienta ovariana prematura. Aceste femei tind sa prezinte un risc mai ridicat de probleme de sanatate, cum ar fi boli cardiovasculare sau alte afectiuni cronice.


Chiar daca motivul si cauza exacta a menopauzei premature nu sunt cunoscute inca, aceasta poate sa apara spontan sau prin anumite tratamente medicamentoase cum ar fi chimioterapia sau indepartarea chirurgicala a ovarelor. Conform cercetatorilor, terapia de substitutie hormonala reprezinta tratamentul cel mai comun pentru majoritatea femeilor cu menopauza prematura, insa acestea tind sa nu respecte recomandarile medicale cu privire la planul de administrare.


Realizarea studiului si informatiile obtinute


Cercetatorii din cadrul Universitatii Oulu si Spitalul Universitar Oulu au examinat 5.817 femei diagnosticate deja cu insuficienta ovariana prematura chirurgicala sau spontana intre anii 1988 si 2017 si au comparat informatiile medicale ale acestora cu cele obtinute de la 22.859 femei lipsite de aceasta problema (grup de control).


Conform rezultatelor, femeile cu insuficienta ovariana prematura spontana au prezentat un risc de doua ori mai mare de a muri din orice cauza si risc de patru ori mai mare de a muri din cauza cancerului. Cu toate acestea, riscul de deces din orice cauza sau din cauza cancerului a fost redus cu 50% in randul femeilor care au folosit terapia de subsitutie hormonala mai mult de sase luni. In ceea ce priveste femeile cu menopauza prematura in urma interventiei chirurgicale, acestea nu au prezentat un risc aditional de deces.


Chiar daca exista deja studii care arata ca femeile cu menopauza prematura prezinta un risc mai ridicat de deces timpuriu, aceasta legatura nu a fost analizata pana acum pe un numar atat de mare de persoane si urmarit clinic pe o perioada de 30 de ani.


“Din cate stim noi, acesta este cel mai mare studiu axat pe legatura dintre insuficienta ovariana prematura si riscul de deces” – a precizat Hilla Haapakoski, liderul acestui studiu, care a continuat – “Cercetarile noastre sunt primele care au explorat atat insuficienta ovariana prematura spontanta, cat si cea chirurgicala si legatura acestora cu decesul din toate cauzele si separat din cauza cancerului si bolilor cardiovasculare. Mai mult decat atat, studiul nostru a analizat si efectele terapiei de subsitutie hormonala asupra riscului de deces. Rezultatele obtinute de noi evidentiaza nevoia unei monitorizari atente a sanatatii femeilor cu insuficienta ovariana prematura spontana, pentru a reduce din riscul ridicat de deces.”


In viitor


Obiectivul urmator al echipei este de a analiza daca femeile cu menopauza prematura au o probabilitate mai ridicata de a suferi de alte afectiuni sau probleme de sanatate si potentialul efect al terapiei hormonale pe termen lung asupra acestor boli.


“In ceea ce priveste femeile cu insuficienta ovariana prematura, numeroase riscuri asupra sanatatii generale nu au fost inca identificate, iar terapia de substitutie hormonala este rareori folosita. Speram sa sustinem sanatatea acestor femei prin cresterea gradului de constientizare in randul cadrelor medicale si populatiei generale” – a incheiat Hilla Haapakoski.

Surse:

  1. Eurekalert
  2. Pexels
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.