Un singur mar contine o suta de milioane de bacterii
Cand vine vorba de dieta, merele reprezinta o sursa excelenta de nutrienti, vitamina C, complex de vitamina B, antioxidanti naturali si numeroase minerale si fibre.
Cu toate acestea, la fel ca orice alt aliment crud, merele reprezinta si o metoda sigura de patrundere a diferitelor microorganisme in intestin. Chiar daca este temporara, orice schimbare a bacteriilor in intestin poate avea un efect semnificativ asupra sanatatii.
Dorind sa afle daca exista o diferenta intre populatiile de bacterii prezente in merele crescute organic si cele gasite in magazine, care au fost expuse mai des la pesticide si ingrasamant chimic, o echipa de cercetatori din cadrul Universitatii de Tehnologie Graz, Austria, au efectuat un studiu axat pe obtinerea acestor informatii.
Rezultatele acestui studiu, care au fost publicate in Frontiers of Microbiology, au scos in evidenta numarul mare de bacterii prezente intr-un singur mar si rolul pe care populatia bacteriana il poate avea atat asupra gustului cat si asupra sanatatii.
Un mar de 240 de grame poate contine aproximativ o suta de milioane de bacterii
Conform profesorului Gabriele Berg, autorul senior al acestui studiu, bacteriile, fungii si virusurile din mancare colonizeaza temporar intestinul. Cu toate ca prepararea alimentelor (gatitul) omoara majoritatea microorganismelor existente, fructele si legumele crude reprezinta in continuare o sursa importanta de microbi intestinali.
Cu toate ca au existat studii care au evidentiat continutul fungic al merelor, nu au existat insa multe informatii despre bacteriile prezente in aceste fructe, motiv pentru care a fost creat acest studiu.
Cercetatorii au analizat continutul bacterian din diferite parti ale merelor cum ar fi coaja, miezul si semintele, aceste cercetari fiind efectuate atat pe merele organice cat si pe cele provenite din magazine, pentru a compara in final rezultatele.
Echipa de cercetatori a descoperit ca ambele tipuri de mere detin cantitati similare de bacterii, conform profesorului Berg, un mar de 240 grame, avand aproximativ o suta de milioane de bacterii.
Mai mult decat atat, acestia au mai descoperit ca majoritatea bacteriilor sunt prezente in seminte si ca restul de bacterii sunt gasite in mare parte in pulpa.
Bacterii daunatoare sanatatii gasite doar in merele conventionale
Au existat diferente clare intre populatiile de bacterii gasite in merele crescute organic si cele cumparate din magazin.
“Merele proaspat culese si care au fost gestionate in mod organic au o populatie bacteriana mai diversificata si mai distincta in comparatie cu merele conventionale” – Prof. Berg.
In cazul merelor cumparate din magazine au fost gasite cantitati mai mari de bacterii care ar fi putut dauna sanatatii, in timp ce merele crescute organic au avut un continut mai ridicat de bacterii benefice sanatatii.
Escherichia-Shigella, un grup de bacterii care include anumiti patogeni deja cunoscuti, a fost gasit in merele conventionale, dar a lipsit complet din merele organice. In cazul Lactobacilli, un probiotic benefic, acesta a fost gasit doar in merele organice si nu a aparut deloc in cele conventionale.
Populatiile diferite de bacterii ar putea fi si motivul gustului mai bun al merelor organice.
Datorita acestor rezultate, autorii studiului sugereaza efectuarea cercetarilor si pe alte fructe pentru a afla daca exista astfel de diferente, in functie de metoda de cultivare.
Autorul principal Birgit Wasserman, spera ca intr-o zi microbiota si profilul antioxidant al unui fruct sa fie afisat alaturi de celelalte valorile nutritionale cum ar fi macronutrientii, vitaminele si mineralele, pentru ca populatia sa poata lua decizii mai informate si mai sanatoase.
Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: