Insomnia si riscul bolilor cardiovasculare

insomnia, boli cardiovasculare, tulburari de somn, accident vascular cerebral, infarct de miocard

Insomnia si riscul bolilor cardiovasculare

Tulburarile de somn pot afecta atat sanatatea fizica cat si cea psihica. Un studiu de mare amploare efectuat in China a evidentiat felul in care insomnia poate duce la boli cardiovasculare, boli care pot pune viata in pericol.


Insomnia este o problema foarte raspandita. Atunci cand o persoana prezinta insomnie, aceasta nu poate sa adoarma sau sa se mentina adormita.


Insomnia poate fi de doua feluri: acuta sau cronica. Insomnia acuta inseamna ca persoana prezinta tulburari de somn, doar pe o perioada scurta de timp. Cel mai des, aceste tulburari sunt provocate de stres sau ingrijorare.


Aproximativ trei sferturi din cazurile de insomnie acuta revin inapoi la rutina normala. Restul persoanelor dezvolta insomnie cronica. Aceasta inseamna ca persoana are tulburari de somn cel putin trei nopti pe saptamana, timp de cel putin trei luni de zile.


Atat insomnia acuta cat si insomnia cronica pot duce la somnolenta pe timpul zilei, probleme de memorie si concentrare si lipsa de energie.


Aditional, mai multe studii efectuate in trecut au asociat si alte afectiuni cu aceasta tulburarea de somn. O analiza publicata in Sleep Medicine Reviews, a asociat insomnia cu aparitia depresiei, anxietatii si abuzul de alcool. Alte studii au gasit legaturi intre insomnie si bolile cardiace.


In urma cu cativa ani insa, autorii studiului din China, care a fost publicat in jurnalul Neurology, au mentionat ca studiile precendente nu au definit corect insomnia si ca urmare, cercetarile lor ar fi inclus persoane care probabil nu au suferit de insomnie. In baza acestui motiv, cercetatorii au demarat propriul lor studiu, pentru a descoperi o asociere mai precisa.


Monitorizarea insomniei


Rezultatele studiului sugereaza ca identificarea timpurie a insomniei, in special la persoanele tinere, poate reduce riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare mai tarziu in viata.


Cercetatorii au folosit informatii provenite de la Biobanca Kadoorie China, care investigheaza si monitorizeaza cauzele principale de aparitie a bolilor cronice in China. Participantii au avut varste cuprinse intre 30 si 79 de ani si nu au avut un istoric de boli cardiace sau accident vascular cerebral, la inceputul studiului.


Cercetatorii au analizat trei simptome ale insomniei, atunci cand acestea au durat cel putin trei zile pe saptamana. Simptomele analizate au fost: problemele legate de adormire sau mentinerea starii de somn, trezirea prea devreme si dificultate de concentrare pe timpul zilei, provocata de somnul intrerupt.


Informatiile adunate au aratat ca 11% dintre participanti au raportat probleme legate de adormire sau mentinerea starii de somn si 10% au avut probleme cu trezirea prea devreme. Doar 2% dintre participanti au raportat probleme legate de concentrare pe timpul zilei.


Cercetatorii au urmarit toti voluntarii aproximativ zece ani. In tot acest timp, acestia au identificat 130,032 incidente de infarct de miocard, accident vascular cerebral si alte afectiuni.


Risc mai ridicat de boli cardiovasculare


Dupa ce au luat in considerare si alti factori de risc cum ar fi fumatul sau consumul de alcool, cercetatorii au indentificat ca participantii care au prezentat toate cele trei simptome au avut un risc cu 18% mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare, comparativ cu persoanele care nu au prezentat acele simptome.


Persoanele care au raportat probleme legate de concentrare pe timpul zilei au prezentat o probabilitate cu 13% mai mare de a suferi un infarct de miocard si accident vascular cerebral.


Cercetatorii au identificat ca persoanele care au prezentat probleme de adormire sau de mentinere a starii de somn, au avut un risc cu 9% mai mare, iar persoanele care s-au trezit prea devreme au avut un risc cu 7% mai mare.


Aditional, cercetatorii au mentionat ca nu au putut stabili o cauza-efect intre insomnie si bolile cardiovasculare si ca aceste descoperiri doar evidentiaza o asociere intre cele doua.

Ca in majoritatea studiilor, sunt necesare cercetari aditionale pentru a crea o asociere si mai sigura. Daca in studiul acesta, participantii au raportat singuri simptomele pe care le prezinta, studiile viitoare ar putea folosi personal medical specializat pentru a monitoriza si clasifica simptomele insomniei.

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

Sleep Medicine Review

Neurology

Medical News Today

Pexels