Sepsis: Detectare folosind o singura picatura de sange

sepsis, picatura de sange, inovatie

Sepsis: Detectare folosind o singura picatura de sange

Sepsisul apare atunci cand corpul are o reactie extrema din cauza unei infectii. Aceasta reactie este atat de severa incat poate provoca insuficienta unuia sau a mai multor organe, sau chiar deces. Este crezut ca prin sepsis, sunt cauzate aproximativ 6 milioane de decese, anual.


Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), sepsisul afecteaza peste 30 de milioane de oameni, anual.


Pentru a preveni evolutia sepsisului in soc septic (o complicatie care creste riscul de moarte prematura), doctorii trebuie sa descopere boala cat mai devreme si sa actioneze cat mai rapid.


Cu toate acestea, metodele curente de diagnosticare sunt bazate adesea pe simptome, combinate cu teste care verifica markerii generali ai unei infectii sau deteriorarea organelor.

Conform surselor, “Multe semne si simptome ale sepsisului, cum ar fi febra sau dispneea, sunt intalnite si in alte afectiuni, ceea ce face dificila diagnosticarea sepsisului in stadiile sale incipiente”.

Pentru a diagnostica mai rapid si mai eficient aceasta problema, cercetatorii au creat si testat diferite metode, printre care si crearea unor instrumente speciale care pot evidentia prezenta in sange a anumitor biomarkeri asociati cu sepsisul.


Ce este un biomarker si problema IL-6


Biomarkerul este o molecula biologica gasita in sange, lichide corporale sau tesuturi. Acestea sunt semne ale proceselor normale sau anormale, sau ale unei boli. Biomarkerii pot fi folositi pentru a analiza cat de bine raspunde corpul unui anumit tip de tratament impotriva unei boli sau afectiuni.


Cu alte cuvinte, un biomarker este o caracteristica biologica care poate fi masurata si evaluata in mod obiectv, avand rol de indicator pentru un proces biologic normal sau anormal.


In cazul sepsisului, un biomarker important pentru aceasta problema este interleukin-6 (IL-6), o proteina produsa de corp ca raspuns la inflamatii.


Cercetatorii sunt de parere ca detectarea proteinei IL-6 este o metoda buna de a diagnostica sepsiul, deoarece nivelul acesteia tinde sa creasca in sange inainte ca alte simptome ale sepsisului sa apara. Singura problema cu aceasta abordare este concentratia de IL-6 din sange, aceasta fiind prea mica pentru a putea fi detectata de testele existente deja.


Recent, cercetatorii de la Institutul de Tehnologie Massachusetts (MIT), au creat un dispozitiv care este destul de sensibil incat poate identifica prezenta IL-6, chiar si intr-o cantitate mica de sange.


Acest instrument inovator a fost prezentat in 2019 la Conferinta de Inginerie in Medicina si Biologie, care a avut loc in Berlin, Germania.


Conform autorului acestui studiu, Dan Wu de la MIT, deoarece sepsisul evolueaza rapid si poate pune viata in pericol, este necesara existenta unui astfel de sistem pentru a masura rapid biomarkerii intr-o astfel de boala acuta si pentru a monitoriza evolutia acesteia.


Detectarea sepsisului in mai putin de 30 de minute


Instrumentul de diagnostic este un dispozitiv microfuidic, motiv pentru care este capabil sa detecteze biomarkerii in cantitati mici de fluide corporale. Un dispozitiv microfluidic poate manipula si controla precis fluidele in cantitati foarte mici, microlitri si picolitri.


Acesta foloseste microbile invelite cu anticorpi. Cand o proba de sange este introdusa in dispozitiv folosind o pipeta, anticorpii se lipesc de proteina IL-6. O alta parte a dispozitivului foloseste un electrod care emite un semnal electric pentru fiecare microbila cu IL-6 care trece.

Folosind aceasta tehnica, cercetatorii pot identifica concentratia proteinei in sange.


Intregul proces dureaza doar 25 de minute si sunt folositi doar 5 microlitri de sange. Asta inseamna aproximativ 25% din volumul total al unei singure picaturi de sange.


Intrucat acest dispozitiv este capabil sa detecteze concentratii extrem de mici de IL-6 (16 picograme pe mililitru), cercetatorii sunt de parere ca acest dispozitiv poate fi adaptat sa detecteze si alti biomarkeri ai sepsisului, cum ar fi interleukin-8, proteina C reactiva si altele.


Este posibil ca in viitor acest dispozitiv sa fie adaptat sa detecteze si biomarkerii altor boli si afectiuni.

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

MIT News

MedicalNewsToday

Centers for Disease Control and Prevention