...

Hipoglicemia: Simptome, Cauze, Complicatii, Tratament

hipoglicemia, nivel redus de glucoza

Hipoglicemia: Simptome, Cauze, Complicatii, Tratament

Hipoglicemia este caracterizata printr-o scadere brusca a glucozei din sange.

Chiar daca aceasta problema poate sa apara din cauza anumitor medicamente sau afectiuni, inclusiv in randul persoanelor care nu sufera de diabet zaharat, cauza cea mai des intalnita insa este administrarea necorespunzatoare a tratamentului pentru diabet.

Toate celulele din corp au nevoie de energie pentru a functiona. Glucoza reprezinta sursa principala de energie, iar insulina ajuta la absorbita acesteia in celule, pentru a fi folosita.


Semnele unui nivel scazut de glucoza includ starea de greata, tremorul si transpiratiile, iar cazurile mai severe pot include coma sau chiar deces, motiv pentru care trebuie obtinut ajutor medical specializat cat mai rapid posibil.


Tratamentul rapid implica ridicarea la normal a nivelului glucozei din sange, in timp ce tratamentul de lunga durata necesita identificarea si tratarea cauzelor hipoglicemiei.


Semnele si simptomele hipoglicemiei


Daca nivelul glucozei scade prea mult, pot sa apara urmatoarele semne si simptome:

  • Stare de oboseala;
  • Transpiratii;
  • Senzatie de foame;
  • Irascibilitate;
  • Tremor;
  • Paloare.


Odata cu agravarea hipoglicemiei, alte semne si simptome aditionale isi pot face simtita prezenta, cum ar fi:

  • Confuzia sau comportamentul anormal, cum ar fi incapacitatea de a efectua anumite activitati;
  • Tulburari de vedere, de exemplu, vederea incetosata;
  • Convulsii;
  • Pierderea cunostintei.


Cauzele hipoglicemiei


Hipoglicemia poata fi cauzata de mai multi factori. De cele mai multe ori insa, aceasta reprezinta un efect secundar al tratamentului pentru diabet care a fost administrat incorect.


Diabetul si nivelul scazut de glucoza din sange


Diabetul afecteaza abilitatea corpului de a folosi insulina, aceasta fiind necesara pentru a ajuta celulele sa utilizeze glucoza din sange ca sursa de energie.


Persoanele cu diabet folosesc o varietate de tratamente care ajuta corpul sa foloseasca glucoza din sange. Printre acestea se gasesc si tratamente orale care cresc productia de insulina sau chiar injectii cu insulina.


Daca o persoana ia acest tip de tratament intr-o cantitate prea mare, atunci glucoza din sange poate fi redusa la un nivel periculos de mic.


Una dintre metodele de administrare a tratamentului intr-o cantitate mult mai mare decat cea prescrisa este reprezentata de aportul alimentar. Unele persoane prezinta hipoglicemie atunci cand au in plan sa consume o cantitate mare de alimente, dar in cele din urma nu mananca atat cat este necesar. Saritul peste mese, mesele reduse sau consumul de alimente la ore tarzii, dar continuarea administrarii medicamentelor la orele indicate, ar putea duce si ele la un nivel scazut de glucoza.


Cu alte cuvinte, daca o persoana are tratament dimineata, la pranz si seara, dar mananca doar putin dimineata, sare peste masa de pranz, dar ia tratamentul, apoi mananca seara tarziu, exista sanse ca glicemia sa aiba un nivel sub cel dorit. Din acest motiv este necesara respectarea cu strictete a indicatiilor si recomandarilor medicilor specialisti.


Scaderea glucozei mai poate fi cauzata si de un exces de activitate fizica neplanuita, pentru care nu s-a consumat cantitatea corespunzatoare de alimente.


Alcoolul are si el un efect negativ. Consumul de alcool in timpul tratamentului poate duce la o scadere a glucozei din sange, in special daca acesta inlocuieste consumul de alimente. Atunci cand corpul incearca sa scape de alcool, acesta nu gestioneaza atat de bine si nivelul glucozei.


Alte cauze


Nu doar persoanele cu diabet pot prezenta hipoglicemie. Alte cauze pot include:

  • Anumite medicamente care nu au legatura cu tratamentul diabetului;
  • O tumora care produce insulina in exces;
  • Anumite afectiuni cum ar fi cele renale sau hepatita;
  • Tulburari endocrine.


Complicatii asociate cu hipoglicemia


Hipoglicemia netratata poate duce la crize convulsive, pierderea cunostintei si deces.


Mai mult decat atat, hipoglicemia poate contribui si la cazaturi, accidentari, stare de ameteala, accidente rutiere si cresterea riscului de aparitie a dementei in randul persoanelor varstnice.


Odata cu trecerea timpului, episoadele repetate de hipoglicemie pot ajunge la un stadiu in care corpul si creierul nu mai produc semne si simptome pentru a atentiona ca exista un nivel scazut de glucoza in sange. Lipsa semnalelor de alarma poate duce la cresterea riscului de dezvoltare a hipoglicemiei severe, care poate pune viata in pericol.


Metode preventive


Exista mai multe metode de prevenire a hipoglicemiei. Pentru majoritatea persoanelor, mesele regulate care includ carbohidrati complecsi pot preveni episoadele de hipoglicemie.


Persoanele care prezinta risc de hipoglicemie din cauza starii de sanatate sau a altor afectiuni existente deja trebuie sa efectueze mai multi pasi, cum ar fi:

  • Respectarea planului de tratament – este importanta respectarea instructiunilor date de catre medicul specialist si de a anunta daca simptomele s-au schimbat;
  • Verificarea nivelului de glucoza din sange – este importanta verificarea in mod regulat a glucozei si recunoasterea simptomelor;
  • Alcoolul – respectarea cantitatii de alcool recomandata de catre medic si evitarea consumului de alcool fara mancare;
  • Exercitiul fizic – consumul recomandat de alimente inainte de efectuarea eforturilor fizice si cunoasterea efectului pe care acestea le au asupra nivelului de glucoza;
  • Informarea persoanelor apropiate – persoanele care au o probabilitate ridicata de hipoglicemie ar trebui sa informeze membrii de familiei si prietenii cu privire la acest aspect.


Diagnosticarea hipoglicemiei


Daca persoana foloseste insulina sau alte medicamente menite sa scada nivelul glucozei din sange si prezinta simptome de hipoglicemie, aceasta poate verifica nivelul glicemiei cu ajutorul unui glucometru. Daca rezultatele arata un nivel scazut (mai mic de 70mg/dL), acesta trebuie tratat in mod corespunzator.


Este recomandata contactarea unui medic daca exista semne si simptome ale hipoglicemiei.


Acesta va efectua anamneza persoanei afectate, adica va intreba despre semnele si simptomele prezentate, de circumstantele care au dus la aparitia lor, va verifica istoricul medical si medicamentele administrare si va pune intrebari despre consumul de alcool.


Pe langa efectuarea anamnezei, medicul mai poate cere si analize de laborator pentru a verifica nivelul glucozei din sange impreuna cu alti markeri importanti.


Tratarea hipoglicemiei


Atunci cand nivelul glucozei este prea mic, este recomandat consumul unor alimente bogate in carbohidrati, motiv pentru care este recomandat ca persoanele cu diabet sa aiba in permanenta la ele astfel de gustari.


Odata ajunsa la nivelul normal, pasul urmator este de a trata cauza principala care a dus la scaderea glucozei din sange, in special pentru persoanele care nu au diabet.


Dieta poate ajuta si ea la controlul hipoglicemiei. Un aport scazut de zaharuri simple, dar bogat in carbohidrati complecsi poate fi benefic. Carbohidratii complecsi sunt absorbiti mai lent si astfel pot preveni schimbarile bruste ale nivelului de glucoza.


Mesele frecvente, dar reduse cantitativ, pot avea si ele un efect pozitiv. Consumul “meselor mici” de cel putin trei ori pe zi poate ajuta la mentinerea unui nivel normal al glucozei in sange. Cu toate acestea, persoanele care doresc sa inceapa o anumita dieta ar trebui sa discute prima data cu un medic specialist, acesta putand decide dieta corespunzatoare pentru evita orice alte potentiale riscuri (malnutritie, carente de vitamine, lipsa de nutritenti etc).

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

Medical News Today

Mayo Clinic

Healthline

American Diabetes Association

Pixabay

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.