Glaucomul: Test nou care poate preveni orbirea
Cercetatorii au identificat 107 gene care cresc riscul unei persoane de a dezvolta boala numita glaucom. Glaucomul este o afectiune oculara, caracterizata prin degradarea progesiva a nervului optic, provocand astfel pierderea treptata a vederii.
Studiul de cercetare, condus de Institutul de Cercetare Medicala QIMR Berghofer si Universitatea Flinders din Australia, a fost publicat in jurnalul Nature Genetics. Acesta discuta despre noul test genetic dezvoltat, care poate detecta persoanele cu risc de orbire din cauza glaucomului.
Informatiile genetice a zeci de mii de persoane din jurul lumii au fost folosite pentru a dezvolta acest test, care va indentifica persoanele cu risc de dezvoltare a glaucomului, cauza principala de orbire ireversibila.
Testul se va baza pe probe de sange sau saliva
Datorita acestui test nou, glaucomul, care afecteaza aproximativ 76 de milioane de persoane pe plan global, va putea fi prezis cu mai multa precizie, folosind doar o singura proba de sange sau saliva.
Odata cu acreditarea testului, acesta va imbunatati abilitatea medicilor de a prezice si a preveni pierderea vederii, asociata cu glaucomul. De asemenea, va oferi si informatii referitoare la varsta la care se pot incepe aceste verificari si nivelul de risc pentru ceilalti membrii de familie.
Cu toate ca nu exista tratament curativ pentru glaucom si ca acesta produce pierderea ireversibila a vederii, optiunile terapeutice disponibile pot incetini considerabil sau chiar opri rata de dezvoltare a bolii, in majoritatea cazurilor. Aproximativ 50% dintre persoanele afectate de aceasta boala, nu stiu ca o au.
Conform cercetatorului principal al acestui studiu si directorul Grupului de Statistica Genetica din cadrul QIMR Berghofer, Stuart MacGregor, indentificarea acestor gene noi a premis cercetatorilor sa dezvolte un scor de risc al glaucomului, care poate prezice persoanele cu riscul cel mai mare de dezvoltare a acestei afectiuni.
“Glaucomul este o boala genetica, iar calea cea mai buna de a preveni pierderea vederii este prin detectarea timpurie si inceperea tratamentului.” – Profesor Asociat MacGregor.
Acesta a continuat – “Studiul nostru a evidentiat ca prin analizarea ADN-ului colectat din saliva sau sange, putem determina probabilitatea unei persoane de a dezvolta aceasta afectiune si in ce caz ar trebui oferit tratament si monitorizare timpurie.”
“Mai important este faptul ca, spre deosebire de testele oftalmologice existente deja, care se bazeaza pe presiunea sau leziunea nervului optic, testul genetic poate fi efectuat inainte de aparitia leziunilor.”
Glaucomul este mai des intalnit in randul persoanelor trecute de varsta de 50 de ani
Cercetatorul clinic principal, profesorul Jamie Craig din cadrul Universitatii Flinders, spera ca rezultatele obtinute de acest studiu vor duce, in viitorul apropiat, la testari in masa pentru glaucom.
“Glaucomul poate sa apara la orice varsta, insa majoritatea persoanelor afectate au varsta de 50 de ani sau mai mult. Scopul nostru principal este de a putea oferi teste de sange pentru persoanele care implinesc 50 de ani, pentru ca acestea sa afle daca prezinta risc de glaucom si sa aiba posibilitatea de a actiona din timp.”
Cercetatorii spera sa recruteze 20,000 de persoane cu istoric personal sau familial al acestei boli, pentru a se alatura studiului Genetica Glaucomului, care spera sa descopere si mai multe gene care pot juca un rol in aceasta afectiune oculara.
“Vrem sa stim cine va dezvolta glaucomul, iar in cazul persoanelor susceptibile, vrem sa fim capabili sa mentionam varsta la care vor avea aceasta boala.” – Prof. Asociat MacGregor.
Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: