Fracturile bazinului – recenzie carte
Comparativ cu restul specialitatilor medicale, pentru mine, ortopedia prezinta un interes mult mai ridicat, motiv pentru care am ales sa-mi desfasor perioadele de practica, lucrarea de diploma si un an de voluntariat pe aceasta sectie.
Chiar daca lucrez acum intr-un alt domeniu, trebuie sa mentionez ca acest interes nu s-a diminuat, lucru care poate fi usor de observat prin numarul mare de articole pe care le-am scris de-a lungul timpului, fie despre diferite tipuri de fracturi, fie despre cele mai recente stiri axate pe aceasta specialitate.
Tot datorita acestui interes am decis sa citesc si cartea intitulata Fracturile bazinului, pentru a afla mai multe informatii despre fracturile specifice acestei zone. Cu toate acestea, inainte de a vorbi despre cartea in sine, trebuie specificat mai intai ce inseamna mai exact ”facturi ale bazinului.”
Despre fracturile bazinului – pe scurt
Fracturile de bazin sunt leziuni severe care implica o ruptura sau o fisura la nivelul structurilor osoase ale pelvisului. Aceste tipuri de fracturi apar de obicei din cauza accidentelor de masina, caderilor de la inaltime sau accidentelor sportive.
Deoarece pelvisul este o structura complexa formata din oasele iliace, sacru și coccis, fracturile aparute la acest nivel pot avea un tablou simptomatic specific si optiuni terapeutice diferite, in functie de zona afectata. Pe langa faptul ca fracturile pot fi stabile sau instabile, deschise sau inchise, cele mai severe dintre acestea implica si organele interne (leziuni vasculare sau rupturi de organe, printre multe altele).
Simptomele fracturilor de bazin pot include:
- Durere intensa in zona pelvina;
- Dificultate de miscare;
- Umflarea zonei afectate;
- Echimoze (vanatai);
- Sangerare interna;
- Dificultate de a sta in picioare sau de a sustine propria greutate pe membrul afectat.
Complicatiile fracturilor de bazin pot fi grave si pot include sangerare interna, lezarea nervilor sau a organelor, risc de infectare etc. Prognosticul depinde de severitatea fracturii, de eventualele leziuni asociate, de varsta si de sanatatea generala.
Recomandarea mea de carte
Dupa cum se poate vedea mai sus, fracturile de acest tip pot fi severe si pot afecta mai multe oase, iar optiunile terapeutice si prognosticul final depind de mai multi factori aditionali.
Luand in considerare numarul foarte mare de informatii legate de acest subiect, sunt de parere ca ”Fracturile bazinului” de Ovidiu Alexa si Bogdan Veliceasa reprezinta o carte excelenta pentru oricine doreste sa afle totul despre aceste fracturi!
Ilustratia textului este deosebita, cu figuri clare si sugestive, reprezentand localizari ale fracturilor si scheme de clasificare. Mai mult decat atat, imaginile prezentate includ atat reconstructii tridimensionale, cat si imagini intraoperatorii ale leziunilor si ale rezolvarilor lor.
Fiecare sectiune include informatii despre anatomia chirurgicala a leziunii, diagnosticul clinic, indicatii de tratament, tehnici de reducere si fixare interna si multe altele, toate acestea fiind extraordinar de utile pentru studenti, medici rezidenti, medici specialisti sau primari.
La fel de important este si faptul ca aceasta carte include si informatii despre cele mai recente cercetari in acest domeniu, un lucru esential, in opinia mea, pentru a mentine serviciile medicale romanesti la acelasi nivel cu cele internationale.
Cartea poate fi gasita alaturi de multe alte publicatii din domeniul medical pe ebookuri.ro, magazin specializat pe carti si reviste in format digital, atat PDF, cat si ePub.