Fibrilatia atriala creste riscul de aparitie al dementei
Un studiu efectuat in ultimii ani pe mai multi participanti a confirmat rezultatele cercetarilor precedente. Fibrilatia atriala creste riscul de aparitie al dementei, iar persoanele care iau anticoagulante au risc mai scazut de a dezvolta aceasta problema a creierului.
Cele doua rezultate mentionate mai sus sunt confirmate de acest studiu, care este cel mai mare studiu realizat in acest scop.
Boyoung Joung, profesor de cardiologie si medicina interna de la Colegiul Universitar Yonsei, Seoul, este autorul acestei lucrari de cercetare care este publicata in European Heart Journal.
In aceast studiu, profesorul Joung si echipa sa au examinat 262,611 adulti cu varsta de cel putin 60 de ani, care nu au avut fibrilatie atriala sau dementa in anul 2004.
Cercetatorii au accesat baza de date a cohortei seniore din Serviciul de Asigurare Nationala de Sanatate al Coreei, participantii fiind apoi urmariti pana in anul 2013.
In timpul studiului, 10,435 de participanti au dezvoltat fibrilatie atriala. Dintre acestia, 24.4% au dezvoltat si dementa. Comparativ cu aceste date, doar 14.4% participanti fara fibrilatie atriala au dezvoltat si dementa.
Conform profesorului Joung, tot in acest studiu s-a descoperit ca fibrilatia atriala creste si riscul de aparitie al bolii Alzheimer cu mai mult de 30%, iar in ceea ce priveste dementa vasculara riscul este mai mult decat dublat.
Cum pot ajuta anticoagulantele ?
Persoanele care sufera de fibrilatie atriala si iau anticoagulante orale non vitamina K, prezinta un risc cu 40% mai mic de a dezvolta dementa fata de persoanele care nu iau astfel de anticoagulante.
Profesorul Joung este de parere ca anticoagulantele non vitamina K, care prezinta risc semnificativ mai mic de aparitie al hemoragiei cerebrale, sunt mai eficiente si in prevenirea dementei decat celelalte tipuri de anticoagulante. Studiul pentru aceasta ipoteza este momentan in desfasurare, urmand ca rezultatele sa fie analizate la final.
Limitarile studiului
Cu toate ca acest studiu a folosit numarul cel mai mare de participanti pentru acest obiectiv, iar autorii sunt siguri de rezultate obtinute, acestia atentioneaza insa asupra faptului ca studiul dovedeste doar legatura dintre fibrilatia atriala si dementa, nu si cauza.
Cercetatorii speculeaza ca mecanismul care asociaza aceste doua boli se produce datorita faptului ca persoanele cu fibrilatie atriala au vasele cerebrale modificate.
Alte limitari ale studiului includ lipsa informatiilor cu privire la tipul de fibrilatie atriala si daca participatii urmau sau nu tratament. Pentru mai multe informatii sunt necesare studii suplimentare.
Ce este fibrilatia atriala ?
Fibrilatia atriala este o tulburare a ritmului cardiac care poate produce cheaguri de sange, accident vascular cerebral, insuficienta cardiaca si alte complicatii legate de inima.
In timpul unei fibrilatii atriale, cele doua camere superioare ale inimii (atrii) se contracta intr-un ritm neregulat, rezultand astfel la aparitia lipsei de coordonare cu cele doua camere inferioare (ventriculii).
Fibrilatia atriala apare cel mai des datorita anomaliilor si leziunilor aduse structurii inimii. Alte posibile cauze includ hipertensiunea arteriala, infarctul miocardic, apneea in somn, bolile pulmonare cronice, etc.
Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
www.despre-medicina.ro, proprietarul cat si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: