Efectele negative ale activitatilor fizice exagerate

exercitiu fizic in exces, activitate fizica in exces, oboseala, scaderea performantei

Efectele negative ale activitatilor fizice exagerate

Exercitiile fizice au un rol benefic in aproape toate situatiile. Cu toate acestea, nu este indicata insa realizarea acestora in exces, mai ales ca exista totusi o limita a rezistentei umane. Pe langa faptul ca exercitiul in exces ar putea fi un semn sau un simptom al unor tulburari de alimentatie, cum ar fi anorexia, acesta poate dauna si atletilor profesionisti.


Activitatea fizica in exces poate avea un impact negativ asupra atletilor, asa cum sugereaza sindromul de supraantrenament, problema care este asociata cu oboseala majora si performanta atletica redusa.


Un studiu publicat in Current Biology arata cum antrenamentul fizic intens poate dauna capacitatii cerebrale, in mod special controlului cognitiv.


Mathias Pessiglione, cercetator al Institutului de Cercetare Inserm, a dorit sa afle mai multe despre fenomenul des intalnit in randul atletilor de top si anume “sindromul de supraantrenament”. Acest sindrom este caracterizat prin reducerea performantei si oboseala severa. Atletii care sufera de acest sindrom ar putea fi tentati sa recurga la anumite produse care le pot restaura performanta. Din acest motiv a fost implicata in acest proiect si Agentia Franceza Anti-Doping.

Au participat 37 de atleti de triatlon la acest studiu


Ipoteza principala a cercetatorilor era una clara: Oboseala provocata de exercitiu in exces este similara cu oboseala provocata de efortul mental. Se speculeaza ca acestea sunt asociate cu acelasi mecanism si cu aceeasi parte a creierului. Un alt studiu recent a dovedit deja ca oboseala mentala afecteaza controlul cognitiv si duce spre luarea deciziilor impulsive.


Pentru a testa aceasta idee, echipa a lucrat timp de 9 saptamani cu 37 de atleti de triatlon. Acestia au fost impartiti in doua grupe. Prima grupa a continuat cu nivelul ridicat de antrenament care este considerat “normal”, iar a doua grupa a avut antrenamente aditionale in ultimele trei saptamani ale experimentului. Sesiunile grupei doi au durat cu aproximativ 40% mai mult. Participantii au fost monitorizati atat comportamental cat si prin RMN funtional.


Oboseala si controlul cognitiv redus ar putea duce spre sindromul “burnout”


In urma acestui experiment, cercetatorii au gasit similaritati intre antrenametul fizic intens si munca mentala excesiva. Aceste exercitii fizice excesive duc la o activitate redusa a scoartei (cortex) cerebrale prefrontale, o regiune importanta pentru controlul cognitiv.


Reducerea activitatii cerebrale a fost asociata cu deciziile impulsive, ceea ce face ca rezultatele imediate sa aiba prioritate peste rezultatele pe termen lung. Asta inseamna ca atletul este mult mai probabil sa renunte la cursa sau sa abandoneze datorita oboselii si pentru rezultatul pozitiv de inlaturare a durerii.


Cercetatorii sunt de parere ca oboseala si controlul cognitiv redus ar putea prezenta si primul stadiu in dezvoltarea sindromului burnout. Acest sindrom afecteaza un numar mare de persoane, in diferite sectoare profesionale.


Sindromul burnout a fost descris prima data in anii ’70 si se refera la aparitia anumitor simptome datorate locului de munca. “Burnout” reprezinta o epuizare emotionala, fizica si mentala provocata de stres excesiv si prelungit. Apare atunci cand persoana este coplesita de responsabilitati si secata din punct de vedere emotional. Datorita stresului continuu, persoana incepe sa piarda interes si motivatie cu privire la locul de munca si la postul ocupat.


Urmatorul pas al echipei de cercetatori este de a crea si de a testa metode de interventie, pentru a evita dezvoltarea sindromului si epuizarea totala a individului.

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

Current Biology

Eurekalert

HelpGuide

American Thoracic Society

Pixabay