...

Optimismul si pesimismul afecteaza somnul

optimism, pesimism, somn, insomnie, stres

Optimismul si pesimismul afecteaza somnul

Privarea de somn reprezinta o problema majora de sanatate. Exista numeroase lucruri care pot imbunatati somnul cum ar fi o saltea noua, limitarea consumului de alcool la ore tarzii, exercitiile fizice efectuate in mod regulat si folosirea patului strict pentru odihna.


Cercetari noi in acest domeniu au mai gasit un lucru care influenteaza somnul, dar aceasta este mai greu de schimbat comparativ cu o saltea. Dispozitia. Mai exact, persoanele cu o dispozitie optimista dorm mai bine decat cele cu o dispozitie pesimista.


Studiul a fost publicat in jurnalul Behavioral Medicine si adauga studiilor precedente care au sugerat ca persoanele optimiste au o sanatate cardiovasculara mai buna. Acesta a fost condus de Dr. Rosalba Hernandez, profesor asistent al Universitatii din Illinois.


Dr. Hernandes si echipa sa au examinat 3,548 de participanti cu varsta intre 32 si 51 de ani. Acestia au facut parte din studiul CARDIA (Dezvoltarea Riscului Coronarian in Adultii Tineri).


Pentru a evalua optimismul participantilor, cercetatorii au folosit chestionare care contineau 10 informatii, care necesitau raspunsuri folosind scala Likert.


Scala Likert masoara aprecierile cu privire la o informatie. De exemplu “Produsul X are gust bun”. Fata de aceasta afirmatie participantii pot alege din 5 variante : Acord total, Acord, Indiferent, Dezacord, Dezacord Total. Pentru a prelucra informatiile se acorda celor cinci trepte valori numerice +2, +1, 0, -1, -2.


Optimistii sunt cu 74% mai putini probabili sa prezinte insomnie


Chestionarul a inclus afirmatii pozitive cum ar fi “Sunt tot timpul optimist cu privire la viitorul meu” dar si negative cum ar fi “Nu am asteptari ca lucrurile sa decurga cum vreau eu”. Scorurile chestionarului au fost intre 6 si 30, 30 fiind cel mai optimist.


Unii participanti au completat si Indexul Pittsburgh de Calitate a Somnului si Scala de Somnolenta Epworth. Acestia au purtat dispozitive de monitorizare a activitatii care au masurat atat durata somnului cat si nivelul de agitatie pe tot parcursul noptii.


In urma rezultatelor s-a descoperit ca participantii cu un scor mare erau mai probabili sa doarma 6-9 ore pe noapte si 74% mai putin probabil sa prezinte insomnie.


Conform Dr. Hernandez, rezultatele acestui studiu prezinta asocieri semnificative intre optimism si diferite caracteristici ale somnului, ajustate dupa un numar mare de variabile cum ar fi starea de sanatate, simptome de depresie, etc.

Aceasta a adaugat –“Privarea de somn este o problema de sanatate publica, deoarece calitatea slaba a somnului este asociata cu multiple probleme de sanatate si cresterea riscului de hipertensiune arteriala si obezitate.


Cu toate ca acest studiu a fost doar observational, autorii au incercat sa gaseasca posibile motive pentru aceste rezultate.


Dr. Hernandez a concluzionat ca optimistii sunt mult mai predispusi sa faca fata problemelor si sa interpreteze evenimentele strensate intr-o forma pozitiva, reducand astfel grija si gandurile in perioada de adormire si pe parcursul ciclurilor de somn, fapt care duce la un somn neintrerupt si odihnitor

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

Behavioral Medicine

Medical News Today

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.