Editarea genetica si genele “supererou”
Geneticianul de la Harvard, George Church a pus la punct o lista cu mutatii genetice care ar putea prelungi viata oamenilor sau chiar sa le ofere puteri supraomenesti.
Tabelul efectuat prin 2019 contine argumente pro si contra despre fiecare gena in parte analizata pana in acel moment. De exemplu o mutatie specifica genei LRP5 ar putea oferi oase mult mai puternice dar ar diminua flotabilitatea in apa, in timp ce alte modificari genetice ar putea oferi oamenilor rezistenta crescuta la radiatii sau abilitatea de a rezista mai mult fara aer.
Acest tabel arata o mica parte din lucrurile la care putem sa ne asteptam odata ce editarea genetica umana devine mai sigura si mult mai des folosita.
Church nu a raspuns cererii de interviu al celor de la Futurism in legatura cu acest tabel, ceea ce inseamna ca nu se stie clar daca tabelul face parte din cercetarile sale sau daca este un proiect secundar mai mult sau mai putin serios.
Foarte putine modificari genetice au si argumente contra, lucru care dovedeste cat de putin se stie inca despre aceste modificari. Cu toate acestea, tabelul prezinta cateva efecte negative care ar putea duce spre probleme medicale grave.
Din lista creata de Church putem mentiona dezactivarea genei PCSK9 ar putea reduce riscul de aparitie al bolilor coronariene, dar care creste in acelasi timp riscul de a dezvoltare al diabetului sau al anumitor tulburari cognitive. Eliminarea genei CCR5 ar putea creste rezistenta la HIV dar ar putea creste totusi si susceptibilitatea la virusul West Nile.
Experiment CRISPR pe bebelusi dezaprobat de majoritatea cercetatorilor din jurul lumii.
In anul 2018 un grup de cercetatori au editat genele unui embrion uman care fost dus apoi la termen. Mai exact, acestia au eliminat o gena anume pentru a creste rezistenta la HIV.
Cercetatorii implicati in editarea genetica au fost Jiankui He de la Universitatea de Stiinta si Tehnologie din China si fizicianul Michael Deem de la Universitatea Rice. Cei doi au implantat embrionii editati genetic inapoi in femeile care i-au oferit initial, doar un singur caz rezultand insa intr-o nastere reusita.
Gemenele Lulu si Nana au devenit primele persoane nascute cu genom clinic modificat.
Un numar mare de geneticieni din jurul lumii si-au exprimat dezaprobarea fata de acest experiment, multi fiind de parere ca este prea devreme pentru a experimenta pe oameni aceste editari genetice, deoarece nu exista inca norme etice riguroase si nu sunt stiute efectele adverse sau negative ale editarilor genetice.
George Church si planul de a aduce inapoi mamutul lanos
Cu exceptia cazului mentionat mai sus, CRISPR a avut insa un impact pozitiv asupra lumii, mai ales pe plan medical unde s-au vazut progrese spre eliminarea siclemiei sau spre dezactivarea mutatiilor canceroase.
Acest instrument de editare genetica poate fi folosit si pentru a readuce la viata specii disparute, cum ar fi cazul mamutului lanos, lucru care ar putea fi posibil chiar si in urmatorii ani, conform cercetatorilor.
In urma descoperirii unui mamut bine conservat in Arctic, ADN-ul acestuia a fost studiat tot de catre cercetatorul George Church si echipa sa de la Universitatea Harvard, acestia cautand in acel moment genele care diferentiaza mamutul de elefantul actual.
Deoarece elefantii sunt pe cale de disparitie, echipa de cercetatori incearca sa introduca ADN de mamut in genomul unui embrion de elefant, rezultatul fiind un hibrid elefant-mamut.
Scopul final este de a creste embrionul de mamut intr-un uter artificial pentru a nu compromite sistemul reproducator al unui elefant sanatos.
Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
www.despre-medicina.ro, proprietarul cat si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: