Cancerul pulmonar: Doua tinte terapeutice noi
Majoritatea cancerelor pulmonare (85%) sunt numite “carcinom pulmonar fara celule mici”. Acestea contin de obicei o mutatie a genei LKB1, iar cercetatorii de la Institutul Salk au descoperit recent motivul dezvoltarii cancerului in urma inactivitatii acestei gene.
Rezultatele studiului au fost publicate in versiunea online Cancer Discovery. Aceste rezultate arata cum gena LKB1 comunica cu doua enzime care au rol de suprimare a inflamatiei si a cresterii celulare, pentru a bloca cresterea tumorii. Aceste descoperiri pot contribui la dezvoltarea unor noi terapii pentru cancerul pulmonar fara celule mici.
“Pentru prima oara, am descoperit tinte specifice si directe pentru LKB1 care previn cancerul pulmonar si am descoperit, in mod neasteptat, ca inflamatia joaca un rol in cresterea tumorilor” – Prof. Reuben Shaw, Director al Centrului de Cancer Salk si autor senior al studiului.
Atunci cand functioneaza normal, LKB1 actioneaza ca supresor tumoral care previne in mod activ formarea cancerului. Cercetatorii au stiut ca gena LKB1 trimite informatii enzimelor numite kinaze, apoi acestea trimit informatia mai departe formand astfel o reactie in lant.
Gena LKB1 trimite informatii unui numar de 14 kinaze. De mai bine de 15 ani (din momentul in care s-a descoperit ca gena LKB1 are un rol in suprimarea tumorilor) nu s-a stiut care din cele 14 enzime are rolul de a transmite functia de suprimare a tumorei.
In anul 2018 laboratorul Shaw a descoperit ca 2 enzime din cele 14 (enzimele principale care controleaza metabolismul si cresterea) nu erau importante in efectele LKB1 de a bloca cancerul pulmonar. Acest lucru a lasat 12 enzime de analizat, insa nu existau multe informatii despre ele.
Proiectul a inceput in anul 2006
Pentru a afla enzima responsabila, echipa a folosit tehnologia CRISPR combinata cu analiza genetica pentru a inactiva fiecare kinaza pe rand, apoi in combinatii. Acestia au observat cum inactivarea afecteaza cresterea tumorii in doua culturi ale cancerului si in model rozator modificat genetic.
Experimentele au evidentiat doua kinaze. Una din ele este numita SIK1 si a avut efectul cel mai puternic de a opri formarea tumorilor. Cand SIK1 a fost inactivata, cresterea tumorii s-a amplificat iar cand kinaza SIK3 a fost inactivata, cresterea tumorii a devenit si mai agresiva.
Gena LKB1 este cunoscuta si pentru rolul ei in suprimarea inflamatiei. Astfel, cand gena LKB1 sau SIK1 si SIK3 sunt modificate datorita tumorii, inflamarea creste si amplifica dezvoltarea tumorii.
Conform profesorului Shaw, echipa a lucrat la acest proiect din 2006, anul in care a fost infiintat laboratorul. Aceasta descoperire evidentiaza importanta cercetarilor stiintifice si dedicatia pentru proiectele dificile si complicate, chiar daca dureaza 10 ani pana se va afla raspunsul.
Conform profesorului Shaw, prin abordarea problemei din diferite unghiuri, s-a descoperit o cauza clara si directa care sta la baza dezvoltarii bolii in multi dintre pancienti.
Exista posibilitatea ca aceste informatii sa ajute in dezvoltarea unor noi tratemente in viitor.
Ce este cancerul pulmonar?
Cancerul pulmonar apare atunci cand celulele din plamani devin anormale si incep sa creasca si sa se multiplice fara control. Datorita acestei cresteri se pot forma tumori, iar celulele anormale se pot raspandi si in alte zone ale corpului. Exista doua tipuri principale de cancer pulmonar.
- Intre 80% si 85% din totalul cancerelor pulmonare sunt clasificate drept cancer pulmonar fara celule mici.
- Intre 10% si 15% din cancerele pulmonare sunt clasificate drept cancer pulmonar cu celule mici.
Aceste forme de cancer sunt tratate diferit.
In ceea ce priveste decesul provocat de cancer, cancerul pulmonar reprezinta unul dintre principalele cauze de deces, atat in randul barbatilor cat si in randul femeilor.
Evitarea anumitor factori de risc poate ajuta in prevenirea aparitiei acestui tip de cancer, cum ar fi fumatul activ sau pasiv si evitarea anumitor factori de mediu (radiatii, azbest etc). Persoanele care sunt infectate cu virusul HIV au un risc mai ridicat de a dezvolta cancer pulmonar.
Unii factori de risc nu pot fi evitati, cum ar fi istoricul familial. Persoanele care au sau au avut rude cu cancer pulmonar au risc de doua ori mai mare sa dezvolte si ei aceasta boala. Deoarece fumatul tinde sa fie o trasatura de familie si astfel ceilalti membrii sunt expusi fumului si devin fumatori pasivi, nu se stie exact daca riscul de a dezvolta cancerul pulmonar este datorat istoricului familial sau datorat fumatului pasiv provocat de familie.
Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: