Dieta mediteraneana si simptomele depresive

dieta mediteraneana, depresie, simptome depresive

Dieta mediteraneana si simptomele depresive

Cand vine vorba de diete, cea mediteraneana reprezinta una dintre cele mai populare si mai acceptate alegeri din punct de vedere medical, atat pentru gestionarea greutatii, cat si pentru sustinerea sanatatii.


Cu toate acestea, potentialele beneficii mintale asociate cu dieta mediteraneana nu au fost inca analizate in detaliu, motiv pentru care a fost realizat un studiu pentru a observa efectul ei asupra simptomelor depresive.


Studiul a fost publicat in data de 16 februarie 2024 in British Journal of Nutrition si a inclus date dintr-o cohorta existenta deja, compusa numai din persoane varstnice.


Despre depresie si riscul prezentat de femei si barbati


Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii [1], aproximativ 280 milioane de persoane sufera de depresie la nivel global, aceasta fiind cu 50% mai prevalenta in randul femeilor decat in randul barbatilor.


Intrucat factorii biologici, psihologici, sociali si cei de mediu pot contribui la dezvoltarea depresiei, dieta poate fi si ea considerata un factor de risc care poate fi totusi modificat.


Obiectivul studiului curent a fost de a analiza asociarea dintre dieta mediteraneana cu beneficiile ei nutritionale si antioxidante si simptomele depresive, cu o axare specifica pe persoanele varstnice si cele de sex feminin, din cauza riscului ridicat de depresie si amplificarea acestuia de-a lungul timpului.


Cum a fost realizat studiul


Informatiile necesare pentru acest studiu au fost obtinute dintr-un chestionar dietetic prin care s-a putut crea o idee despre calitatea dietei mediteraneene (cat de respectata este aceasta, fara modificari sau adaosuri) si severitatea simptomelor depresive.


Participantii au facut parte dintr-o cohorta existenta deja, care a analizat imbatranirea creierului si rolul nutritiei si a microbiotei intestinale.


Studiul a fost realizat in perioada octombrie 2019 – ianuarie 2023 si a inclus in total 325 de persoane de sex masculin si 473 de persoane de sex feminin, 60% dintre acestea avand varsta cuprinsa intre 65 si 74 de ani.


Rezultatele obtinute


Aproximativ 8% dintre barbati si 28% dintre femei au prezentat simptome depresive. In cazul persoanelor de sex feminin, cele cu un risc mai mare de simptome depresive au inclus femeile nemaritate, cele care traiau singure, cele care aveau deja medicamente prescrise pentru alte afectiuni si cele care au consumat mai putin peste, legume si grasimi sanatoase (nesaturate).


In ceea ce priveste barbatii, diferenta dintre cei cu depresie si cei fara depresie a variat doar in numarul mult mai mare de medicamente consumat de primul grup. Aproximativ 33% dintre barbati au respectat o dieta mediteraneana, comparativ 25% dintre femei.


Conform studiului, participantii cu valorile dietetice cele mai ridicate au prezentat o probabilitate mai mica cu 55% de a prezenta simptome depresive, aceste valori crescand pana la 60% in randul femeilor.


Consumul ridicat de peste a fost asociat in general cu o reducere de 44% a riscului de dezvoltare a simptomelor depresive. Impartit pe sexe, persoanele de sex feminin cu un consum ridicat de peste au prezentat o reducere cu 56% a riscului de aparitie a simptomelor depresive, fiecare gram aditional de peste fiind asociat cu un declin de 2% al riscului, doar in randul femeilor, nu si al barbatilor.


Tipurile de peste asociate cu reducerea riscului de depresie au inclus crustacee, limba-de-mare, pastrav,dorada, cod, merluciu si biban de mare. Reducere riscului de dezvoltare a simptomelor depresive a fost de 62% in ceea ce priveste consumul de peste si de 4% pentru consumul de crustacee.


Diferente aditionale intre cele doua sexe


In randul femeilor, consumul a doua portii de peste pe saptamana a fost asociat cu o reducere a riscului de depresie cu 43%. Atunci cand numarul de portii a crescut la trei sau patru pe saptamana insa, riscul de depresie a fost redus cu 70% in randul femeilor. Aceasta asociere nu a fost observata si in randul barbatilor.


Persoanele de sex feminin cu un raport mare de acizi grasi monosaturati la acizi grasi saturati (MUFA/SFA) in dieta au prezentat o probabilitate cu 42% mai mica de a raporta simptome depresive. Atat pentru barbati, cat si pentru femei, consumul de nuci si fructe a fost asociat cu o reducere a riscului de simptome depresive de 82% si respectiv 42%.


Pentru fiecare punct dietetic din chestionarul studiului, asociat cu dieta mediteraneana, cercetatorii au observat o reducere generala de 18% in randul femeilor. In cazul barbatilor, aceasta reducere nu a fost semnificativa.


Potentiale explicatii pentru rezultatele obtinute


Conform cercetatorilor, asociarea dintre consumul de peste si reducerea riscului de simptome depresive ar putea fi explicata prin reducerea inflamatiei, reglarea hormonilor hipotalamici si pituitari (hipofiza), care la randul lor regleaza alte functii endocrine, reduc stresul oxidativ si profilul microbiotei intestinale.


Efectele diferite prezentate de persoanele de sex feminin ar putea fi explicate prin numarul ridicat de participanti cu deficit de vitamina D, care este asociat cu o sanatate mintala redusa, depresie si psihoza, aceste teorii necesitand insa confirmare prin studii clinice aditionale.


Chiar daca acest studiu a avut anumite limitari, rezultatele obtinute evidentiaza rolul important pe care dieta sanatoasa il are in sustinerea sanatatii mintale in randul persoanelor varstnice si reprezinta un pas inainte spre o intelegere mai buna a efectului alimentelor consumate asupra depresiei.

Surse:

  1. World Health Organization
  2. British Journal of Nutrition
  3. Pexels