Semnele diabetului zaharat tip 2, vizibile inca din copilarie
Conform unui studiu genetic prezentat la intalnirea anuala a Asociatiei Europene de Studiu a Diabetului, semnele de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2 la o varsta adulta, pot fi observate inca din copilarie, cu decenii inainte ca aceasta boala sa apara si sa fie diagnosticata.
Cercetatorii au descoperit ca susceptabilitatea fata de diabetul zaharat de tip 2, este vizibila inca din copilarie, deoarece copilul are modificat nivelul de lipoproteine cu densitate moleculara mare (HDL), colesterol, aminoacizi esentiali si markeri specifici inflamatiei, toate acestea fiind detectabile in analizele de sange.
Anumite tipuri de HDL au fost printre primele dovezi de susceptabilitate fata de diabetul zaharat de tip 2. Aceste descoperiri au fost realizate prin analiza informatiilor genetice, care cresc sansele de a dezvolta boala.
In urma rezultatelor, cercetatorii spera ca pe viitor vor exista interventii tintite pentru a preveni aparitia diabetului.
“Este uimitor ca putem observa semne de diabet la varsta adulta, in sangele unui copil. Cu aproximativ 50 de ani inainte ca boala sa fie diagnosticata.” – Dr. Joshua Bell co-liderul acestui studiu.
Dr. Bell a continuat sa mentioneze – “Acesta nu este un studiu clinic, aproape toti participantii nu au avut diabet si majoritatea persoanelor nu il vor dezvolta. Acest studiu este despre riscul fata de boala si cum factorii genetici ne pot oferi informatii despre evolutia bolii.”
Cercetarea a urmarit peste 4,000 de participanti inrolati intr-un studiu de cohorta legat de nastere din anii ’90, infiintat in Bristol, Martea Britanie. Cercetatorii au combinat genetica cu o abordare numita “metabolomics”, care implica masurarea moleculelor mici gasite in probele de sange, pentru a indentifica tipare unice diabetului zaharat de tip 2.
“Pentru a preveni diabetul, trebuie sa stim cum incepe”
Efectele scorului de risc genetic care include 162 de elemente genetice pentru diabetul zaharat tip 2, au fost examinate in peste 200 de caracteristici metabolice masurate de 4 ori pe acelasi participant. O data la varsta de 8 ani, de doua ori la varsta adolescentei (la 16 si la 18 ani) si o data la varsta tanara-adulta (25 de ani).
Pentru a observa cat de devreme in viata devin vizibile elementele de susceptabilitate fata de diabet, studiul a fost efectuat pe persoane tinere si sanatoase, care nu au prezentat genetic diabetul zaharat tip 2 sau alte boli cronice.
Primele modificari au aparut la nivelul de lipoproteine cu densitate moleculara mare (HDL), urmate de alte modificari la varsta de 16 si 18 ani. Aceste diferente au crescut odata cu trecerea timpului.
“Daca vrem sa prevenim diabetul, trebuie sa stim cum incepe. Genetica ne poate ajuta in aceasta privinta, insa scopul nostru este de a invata cum se dezvolta aceasta boala, nu sa prezicem cine va dezvolta diabetul zaharat tip 2 si cine nu. Alte metode pot ajuta cu predictia bolii dar nu pot preciza cand anume sa se intervina”. -Dr. Bell.
Acesta a continuat – “Cunoasterea elementelor timpurii ale diabetului zaharat de tip 2 ne poate ajuta sa intervenim mult mai devreme, pentru a opri progresul catre boala in sine si a complicatiilor provocate de aceasta.”
Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: