Noua tinta terapeutica impotriva depresiei
Cercetatorii Universitatii din Malaga au demonstrat ca un fragment al moleculei “Galanin” este implicat in pierderea capacitatii de a simti placere in activitatile zilnice.
Depresia este o tulburare a dispozitiei foarte serioasa care afecteaza felul in care o persoana simte, gandeste si se comporta. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, depresia este una dintre cele mai raspandite tulburari la nivel global.
Exista diferite tratamente farmacologice pentru depresie, in general terapii care actioneaza asupra sistemulul de serotonina. Cu toate acesta, s-a evidentiat ca antidepresivele au efect abia dupa 2 saptamani de la inceperea tratamentului si mai mult decat atat, 30% dintre pacienti au rezistenta la aceste medicamente. Acum insa, cercetatorii Departamentului de Fiziologie Umana a Facultatii de Medicina UMA au gasit o noua abordare terapeutica in lupta cu depresia.
Cercetatorii au evidentiat ca un fragment al Galaninei (neurotransmitator endogen) este implicat in pierderea capacitatii de a simti placere in activitatile zilnice sau activitatile indragite in trecut cum ar fi interactiunile sociale, sexul, hobby-uri etc. Aceasta pierdere de interes si placere reprezinta una din simptomele principale ale depresiei.
Metode noi de tratament pentru depresie si toxicomanie
Echipa a demonstrat pentru prima data rolul fragmentului GAL (1-15) in sistemul de recompensare al unui model animal. Acestia au verificat prin diferite experimente cum animalele isi modifica raspunsul la stimuli puternici cum ar fi atractia sexuala, dupa administrarea fragmentului de Galanina.
Mai mult decat atat, echipa implicata a colaborat si cu un cercetator de la Institutul Karolinska (Suedia) pentru a analiza circuitul care controleaza gandirea pozitiva pentru indivizi si specii. Acestia au reafirmat ca fragmentul de Galanina actioneaza direct pe mecanismul neurologic, reducand activitatea circuitului.
Descoperirea rolului acestui fragment in sistemul de recompensare ofera posibilitatea de creare a unor metode noi de tratament atat pentru depresie cat si pentru toxicomanie.
Grupul de cercetatori a studiat molecula Galanin de mai bine de doua decenii. Rolul acesteia in bolile neuropsihiatrice cum ar fi depresia si anxietatea a inceput sa fie studiat la UMA inca din anul 2007.
Descrierea depresiei
Depresia este o tulburare care poate fi greu de gestionat si care poate avea consecinte grave. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii aproximativ 280 milioane de persoane sunt diagnosticate cu aceasta problema.
In timpul unui episod depresiv persoana afectata poate prezenta senzatii de neliniste, iritabilitate, tristete sau pierdere a interesului in activitatile indragite in fiecare zi, pe o perioada de cel putin doua saptamani.
Pe langa acestea, alte simptome ale depresiei pot include lipsa de concentrare, sentiment de vinovatie, ganduri legate de suicid, tulburari de somn, deznadejde, schimbari ale poftei de mancare etc.
Depresia apare de obicei in urma unei interactionarii complexe a factorilor sociali, psihologici si biologici. Ca urmare, persoanele care au trecut prim momente grele in viata (pierderea unei persoane apropiate, evenimente traumatice, pierderea locului de munca etc) au un risc mai mare de a dezvolta aceasta tulburare.
Deoarece depresia poate avea consecinte grave sau chiar fatale, este recomandata apelarea la medici specialisti daca exista simptome asociate cu aceasta tulburare pentru a primi un diagnostic exact si tratament corespunzator cat mai curand posibil.
Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
www.despre-medicina.ro , proprietarul cat si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse :