Markeri inflamatori asociati cu dementa
Conform unui studiu, care a analizat peste 4,700 de participanti din doua comunitati mari de studiu cardiac, markerul inflamator numit sCD14 ar fi asociat cu atrofia cerebrala, declinul cognitiv si dementa. Studiul a fost publicat in jurnalul Neurology.
Conform autorului senior al acestui studiu, Dr. Sudha Seshadri, profesor de neurologie la UT Health San Antonio si director al Institutului pentru Alzheimer si Boli Neurodegenerative din cadrul Universitatii Glenn Biggs – “Avem motive intemeiate pentru a crede ca sCD14 poate fi un biomarker folositor pentru analiza riscului de declin cognitiv si dementa. Cea mai interesanta parte este ca putem analiza acest risc in avans, atunci cand inca este timp destul pentru a interveni si a schimba cursul vietii unei persoane.”
Autorul principal al studiului, Matthew Pase Ph.D de la Institutul Florey de Neurostiinta si Sanatate Mintala in Melbourne, Australia, a mentionat ca nivelele ridicate de sCD14 au fost asociate cu markeri de imbatranire cerebrala si leziune, cum ar fi atrofie cerebrala totala si declin al functiilor necesare pentru multe dintre activitatile zilnice efectuate.
Cercetatorii au studiat riscul de dementa a 1,588 participanti din cadrul studiului de cohorta Framingham Heart Study si 3,129 participanti din cadrul Studiului Sanatatii Cardiovasculare (Cardiovascular Health Study).
Monitorizarea dementei a fost efectuata pe o perioada de aproximativ noua ani
Au fost masurate valorile sCD14 ale participantilor odata cu inscrierea in acest studiu. In grupul Framingham au fost efectuate teste RMN si cognitive, in primul an de la recoltarea probelor de sange necesare pentru sCD14. A doua runda de teste a fost efectuata dupa sapte ani. Monitorizarea aparitiei dementei a fost efectuata pe o perioada de aproximativ noua ani.
In studiul Sanatatii Cardiovasculare, primul test RMN a fost efecuat dupa trei sau patru ani de la inscrierea in studiu si a doua runda, cu cinci ani mai tarziu.
Cercetatorii au mentionat in studiul efectuat ca este necesara o analiza cost-eficienta, bazata pe biomarkerii aflati in sange pentru a detecta si a monitoriza progresul leziunilor cerebrale preclinice, predispuse la dementa. Acestia sunt de parere ca biomarkerii de acest tip ar putea fi folositi si in testele clinice, pentru interventiile care pot modifica boala si care pot extinde intelegerea despre biologia afectiunii.
In momentul de fata nu exista teste clinice pentru a observa daca reducerea nivelului de sCD14 ar putea ajuta abilitatea cognitiva la oameni. Cu toate acestea, tratamentul cu mai multe medicamente antiinflamatorii poate reduce nivelul sCD14.
“Exista o recunoastere din ce in ce mai mare a rolului inflamatiei in bolile neurodegenerative si declinul cognitiv si dementa asociata cu leziunile vasculare.”
Ce este dementa?
Conform celor de la Alzheimer’s Association, dementa este un termen general pentru bolile si afectiunile caracterizate prin declinul memoriei, a limbajului, a abilitatilor de rezolvare a problemelor si a altor abilitati de gandire, care pot afecta aptitudinea unei persoane de a efectua activitatile de zi cu zi. Boala Alzheimer este cauza cea mai comuna de dementa.
Dementa nu este o singura boala ci un termen general, asa cum nici bolile cardiovasculare nu reprezinta o singura boala. Majoritatea dementelor sunt progresive, ceea ce inseamna ca simptomele incep lent si usor, dar odata cu trecerea timpului acestea se agraveaza.
Nu exista un test specific pentru a diagnostica dementa. Diagnosticul se pune in urma efectuarii unei anamneze detaliate, istoric medical, examinare fizica, teste de laborator si in baza schimbarilor caracteristice fiecarei forme de dementa.
Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: